„Facebooke“ šmeižusiam Simonui Zagurskui teks atverti piniginę

Dėl Lietuvos laisvės kovotojų atminimo menkinimo ir žinomo žurnalisto Vidmanto Mačiulio šmeižimo nuteistas Simonas Zagurskas neišsisuko nei nuo teistumo, nei nuo jam skirtos baudos.

S.Zagurskas galvojo, kad sėdėdamas Anglijoje gali rašyti, ką nori, tačiau vos tik atvykęs į Lietuvą buvo suimtas ir nuteistas. <br>G.Šiupario nuotr.
S.Zagurskas galvojo, kad sėdėdamas Anglijoje gali rašyti, ką nori, tačiau vos tik atvykęs į Lietuvą buvo suimtas ir nuteistas. <br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2018, 3:34 PM, atnaujinta Dec 21, 2018, 4:30 PM

Šiaulių apygardos teismas atmetė jo apeliacinį skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo S.Zagurskui skirta 3766 eurų bauda. Šią baudą internete Simono Kroydono pravarde pasirašinėjęs S.Zagurskas turi sumokėti per metus. 

Jis taip pat turės sumokėti 600 eurų žurnalistui V.Mačiuliui, kuris teisme turėjo įrodinėti, kad nėra gėjus, KGB agentas ir nekolekcionavo nei žymių krepšininkų apatinių, nei jų plaukų.

Teistumą 35 metų S.Zagurskas užsidirbo už savo tekstus socialiniame tinklalapyje "Facebook". Anglijoje ne vienerius metus gyvenantis vyras įsivaizdavo, kad sėdėdamas užsienyje gali rašyti, ką nori, tačiau, pasirodė, kad taip nėra. 

Rašeivą demaskavo „Jorkšyrų elfai“, kurie po S.Zagursko rašinio, kuriame teigta, kad 1991 metų sausio 13-ąją lietuviai šaudė į lietuvius, o sovietų kariai buvo niekuo dėti, kreipėsi į policiją. 

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, prie kurio vėliau prijungtas ir antrasis - dėl V.Mačiulio šmeižto. 

S.Zagurskas buvo sulaikytas šiemet balandžio 13 dieną Palangos oro uoste. Iš Didžiosios Britanijos pasikeisti paso atvykęs šmeižikas savaitę praleido Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Po to jam buvo skirta švelnesnė kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir dokumentų poėmis. 

Nagrinėjant bylą Šiaulių apylinkės teisme suabejota S.Zagursko psichine būkle. V.Mačiulis paprašė S.Zagurskui skirti psichiatrinę ekspertizę, tačiau teismas apsiribojo tik užklausomis į psichiatrijos ligonines. Iš ligoninių buvo gautas gautas atsakymas, kad S.Zagurskas ten nebuvo gydytas. 

Pats S.Zagurskas kaltu neprisipažino, nors tik sulaikytas ir aiškino, kad apie Sausio 13-ąją ir V.Mačiulį rašė ne kas kitas, o jis. 

Tą patį jis teigė ir apeliaciniame skunde. "Straipsnių aš nerašiau, nėra surinkta jokių įrodymų, kad juos būčiau rašęs, viso proceso metu remtasi tik prielaidomis", - skunde teigė emigrantas. 

S.Zagurskas taip pat aiškino, kad negalėjo būti nuteistas dėl Sausio 13-osios įvykių neigimo, nes esą byla dėl šių kruvinų įvykių nėra išnagrinėta bei skundėsi, kad jo paieška buvo neteisėta, o policijos pareigūnai apžiūrėdami jo kompiuterį, jį sugadino. 

Visus S.Zagursko priekaištus teismas atmetė ir konstatavo, kad bylą apylinkės teismas bylą išnagrinėjo visapusiškai ir objektyviai, visi įrodymai buvo tirti išsamiai ir nešališkai, o išvados buvo motyvuotos tinkamai.   
    

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.