Prekybos žmonėmis byloje - neįtikėtini viražai: sutriko ir teisėjas, ir prokurorė

Prekybos žmonėmis bylą jau pusantrų metų nagrinėjantis teismas susidūrė su dar negirdėtu dalyku. Nukentėjusysis Karolis Žukauskas, kurio parodymais grindžiamas kaltinimas, penkis kartus pakeitė savo parodymus.

 Parodymus kaitaliojantis K.Žukauskas stebina ir teisėją, ir prokurorą, o teisiamiesiems T.Dapkūnui ir G.Valadkevičiui (nuotr.) nuo to tik geriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Parodymus kaitaliojantis K.Žukauskas stebina ir teisėją, ir prokurorą, o teisiamiesiems T.Dapkūnui ir G.Valadkevičiui (nuotr.) nuo to tik geriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Parodymus kaitaliojantis K.Žukauskas (nuotr.) stebina ir teisėją, ir prokurorą, o teisiamiesiems nuo to tik geriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Parodymus kaitaliojantis K.Žukauskas (nuotr.) stebina ir teisėją, ir prokurorą, o teisiamiesiems nuo to tik geriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 22, 2018, 6:10 PM

Iš pradžių K.Žukauskas tvirtino, kad ikiteisminio tyrimo metu apie teisiamuosius kalbėjo netiesą, nes jų parodymus smurtu išgavo policijos pareigūnai.

Vėliau jis pareiškė, kad teisme turėjo meluoti, nes buvo primušti kaltinamųjų, dar po kiek laiko kaltę vertė pareigūnams, o paskui – vėl teisiamiesiems.

Dėl tokio parodymų kaitaliojimo sutriko ne tik bylą nagrinėjantis teisėjas, bet ir prokurorė. Norėdamas išsiaiškinti, ar nukentėjusysis sako tiesą, ar meluoja, tarnybinį patikrinimą atliko ir Kalėjimų departamentas.

Bėgo nuo policijos

Ikiteisminis tyrimas Kauno apygardos teisme teisiamų druskininkiečių Tomo Dapkūno ir Giedriaus Valadkevičiaus atžvilgiu buvo pradėtas 2016 metų vasarą.

Vyrai buvo apkaltinti, kad 2015 metų vasarą į užsienį išvežė du jaunus druskininkiečius – Luką Baliuką ir K.Žukauską ir ten liepė jiems vogti maisto produktus, alkoholinius gėrimus.

Vagiliauti vaikinai buvo išmokę dar Lietuvoje – K.Žukauskas gyrėsi, kad Druskininkuose apvogė kelias parduotuves ir nebegali grįžti į gimtąjį miestą. O tuo metu pilnametystės dar nesulaukusiam L.Baliukui buvo paskelbta policijos paieška.

Apgavo vokiečių pareigūnus

Nuvykę į Vokietiją jaunuoliai iš pradžių iš krovininių automobilių išsiurbdavo dyzeliną arba kaip pirkėjai užėję į parduotuves nuplėšdavo nuo alkoholio butelių apsaugos etiketes ir nesusimokėję išeidavo.

Pavogti gėrimai būdavo už pusę kainos parduodami restoranuose ir kazino.

Atrodo, kad vaikinams vagiliauti sekėsi, – savo draugams jie siuntė nuotraukas, demonstruodami rankose laikomus pluoštus eurų.

Tačiau 2015 metų rugsėjo 1 dieną bandymas pavogti du 24 eurų vertės butelius degtinės „Absolut Vodka“ nepavyko – apsaugos darbuotojai juos nutvėrė ir perdavė policijai.

Vaikinai buvo nuvežti į policijos nuovadą, tačiau po kelių valandų paleisti.

Vos tik vagišiai išėjo iš komisariato, nutarė atšvęsti, kad pavyko apmulkinti vokiečių pareigūnams. Policininkams jie ne tik sukūrė istoriją apie nelaimingą vaikystę, bet dar ir pateikė svetimus asmens tapatybės dokumentus.

Parduotuvėje gėrė iki ryto

Tad nieko nelaukdami lietuviai išstūmė netoliese esančios parduotuvės duris ir tyliai įsmuko į vidų – ten nuo lentynų griebė butelį tekilos ir vienu kartu iš kakliuko jį išmaukė.

Vėliau ėmė ragauti kitus gėrimus. Linksmybės truko iki pat ryto.

Paryčiais jau gerokai svirduliuodami vaikinai į krepšius prisikrovė brangesnių gėrimų, cigarečių ir išsinešė.

Pasislėpė po mikroautobusu

Tačiau vagių karjera baigėsi jau kitą naktį, kai panašiu būdu jie pabandė įsilaužti į gretimo miestelio to paties prekybos tinklo parduotuvę. Išgirdę laužomų durų triukšmą gyventojai iškvietė policiją.

Nors išgirdę policijos sirenas vagys spėjo tolokai nubėgti, pareigūnai sučiupo L.Baliuką. O jo bendrininkas K.Žukauskas palindo po mikroautobusu, ir policininkai jo nesurado.

L.Baliukas atsidūrė Vokietijos kalėjime, buvo nuteistas dvejų metų lygtine laisvės atėmimo bausme ir išsiųstas iš šalies.

Įvardijo savo skriaudikus

Vos tik vaikinas buvo sugrąžintas į Lietuvą, jį pasitiko Alytaus apskrities policijos komisariato pareigūnai. Jiems L.Baliukas papasakojo, kad jį prievarta į Vokietiją išvežė ir liepė vogti T.Dapkūnas ir G.Valadkevičius.

Remiantis šiais nukentėjusiuoju pripažinto L.Baliuko parodymais, T.Dapkūnas ir G.Valadkevičius buvo sulaikyti, o teismas leido juos suimti trims mėnesiams.

Po mikroautobusu pasislėpęs ir atsakomybės išvengęs K.Žukauskas išvyko į Prancūziją ir toliau vagiliavo.

Nuteisė kitą žmogų

Tačiau jau 2015 metų spalį – nepraėjus nė mėnesiui nuo jo bendrininko sulaikymo, K.Žukauskas įkliuvo žandarams ir buvo uždarytas į kalėjimą.

Po mėnesio prancūzų pareigūnai jį paleido, tačiau lietuvis ir toliau vogė ir vėl pakliuvo už grotų.

Tiesa, prancūzų pareigūnai už vagystes nuteisė ne K.Žukauską, bet Egidijų Vinčiūną – tokiu vardu pasivadino E.Vinčiūno vairuotojo pažymėjimą žandarams pateikęs K.Žukauskas.

Praėjusių metų vasarį K.Žukauskas buvo išsiustas iš Prancūzijos į Lietuvą.

Vos lėktuvas nusileido Vilniaus oro uoste, vaikinas nuėjo į tualetą, sulaužė ir išmetė E.Vinčiūno vairuotojo pažymėjimą ir vėl tapo K.Žukausku.

Čia jį pasitiko Alytaus policijos pareigūnai. Iš pradžių jis buvo apklaustas kaip liudytojas, vėliau – nukentėjusysis ir patvirtino savo bendrininko L.Baliuko parodymus, kad vogti jį vertė T.Dapkūnas ir G.Valadkevičius.

Davęs parodymus ikiteisminio tyrimo teisėjui K.Žukauskas vėl išvyko į Prancūziją, ten vėl vogė ir vėl įkliuvo.

Teisme pakeitė parodymus

Tuo metu byla jau buvo perduota Kauno apygardos teismui. Atrodė, kad procesas ilgai neužtruks, – abu nukentėjusiaisiais pripažinti jaunieji vagys viso ikiteisminio tyrimo metu nurodė, jog į užsienį vogti juos išvežė kaltinamieji. Tai patvirtino ir L.Baliuko motina Inga Rimšienė.

Tačiau jau per sausio 9 dieną vykusį teismo posėdį situacija netikėtai pasikeitė.

L.Baliukas pareiškė, kad teisiamieji tik nuvežė jį su K.Žukausku iki Vokietijos ir ten keliai išsiskyrė. Vokietijoje jie esą susipažino su kažkokiais rusais ir pradėjo vagiliauti.

Duodamas parodymus ikiteisminio tyrimo metu jis melavo, nes patyrė policijos tyrėjų psichologinį smurtą.

Savo ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus pakeitė ir L.Baliuko motina. Ji teigė, kad policijai parodymus davė būdama girta ir nežino, ką ten prikalbėjo.

„Į apklausą pas tyrėjas į Druskininkų komisariatą mane išvežė prieš pietus gerokai apsvaigusią. Aš gėriau iš vakaro, gėriau ryte, o prieš pat apklausą dar išgėriau kelis bambalius alaus“, – sakė I.Rimšienė.

Apklausa – ir parduotuvėje

Vasario 20 dieną, kito posėdžio metu, jokių pretenzijų teisiamiesiems neturįs tvirtino ir K.Žukauskas. Jis taip pat teigė, kad duoti parodymus prieš teisiamuosius jam liepė policijos pareigūnai.

Nukentėjusysis teigė, kad tyrėjas Aleksandras Navickas jį apklausinėjo ne tik policijos komisariate, bet ir parduotuvėse.

„Kartą jis man paskambino ir liepė ateiti į Druskininkų prekybos centrą „Maxima“. Reikalavo, kad papildomai dar teisiamiesiems pateikčiau civilinį ieškinį“, – teisme pasakojo K.Žukauskas.

Apkaltino poveikiu

Kai jau atrodė, jog viskas šioje byloje aišku, nes patys nukentėjusieji ėmė neigti, kad prievarta buvo vežami vogti, vėl viskas apvirto aukštyn kojomis.

Teisiamieji papildomai buvo apkaltinti poveikiu nukentėjusiam K.Žukauskui ir vėl atsidūrė už grotų.

Tai atsitiko, kai birželio mėnesį K.Žukauskas susimušė dėl merginos ir atsidūrė Druskininkų ligoninėje.

Tuoj pat į ligoninę prisistatė ir Alytaus policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai.

Jiems dar neišsiblaivęs K.Žukauskas ir papasakojo, kad jį primušė K.Dapkūnas ir G.Valatkevičius.

Remiantis šiais parodymais buvo pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas dėl poveikio nukentėjusiajam, o teismas leido K.Dapkūną ir G.Valatkevičių suimti.

Už grotų atsidūrė ir pats K.Žukauskas, nes vėl įkliuvo apsivogęs.

Aparatūros neprireikė

Atrodė, kad Temidės svarstyklės vėl pakrypo kaltintojų naudai. Prieš spalio 4 dieną prasidėjusį teismo posėdį prokurorė Gabija Večerinskienė net paprašė nukentėjusįjį apklausti ne bendroje, o atskiroje teismo posėdžių salėje.

Kaltintoja tvirtino, kad nukentėjusysis yra įbaugintas teisiamųjų dėl jų daromo nuolatinio spaudimo.

Buvo iškviesti teismo technikai. Jie sujungė aparatūrą, kad būtų galima apklausti teismo pastate, tačiau kitame kambaryje esantį nukentėjusįjį.

Bet vos tik televizoriaus ekrane pasirodė K.Žukausko veidas, jis ėmė aiškinti nesuprantantis, kam tie cirkai su nuotoline apklausa: „Kas čia išsigalvojo, kad aš kažko bijau? Nieko nebijau, galiu parodymus duoti kartu su visais.“

Po tokio pareiškimo neliko kitos išeities, kaip K.Žukauską pakviesti į posėdžių salę.

Policijai liudijo apkvaitęs?

„Teisiamieji manęs nemušė, jokio poveikio nedarė. Ne jie, bet pareigūnai man darė poveikį.

Buvau girtas, tad pasirašiau tai, ką pareigūnai man pakišo“, – ėmė aiškinti nukentėjusysis.

K.Žukauskas teigė, kad tokius pat parodymus jis kitą dieną patvirtino ir tyrėjui A.Navickui policijos komisariate.

„Tuomet jau buvau išsiblaivęs, bet apkvaitęs nuo narkotikų, nuo jų man vaidenosi.

Prišnekėjau visokių nesąmonių, pasirašiau, ką man davė pasirašyti, kad tik greičiau atsikabintų“, – pasakojo K.Žukauskas.

Nukentėjusysis tvirtino, jog gailisi, kad dėl jo melagingų parodymų suimti nekalti žmonės, ir yra pasirengęs atlyginti jiems padarytą žalą.

Tyrimas demaskavo melą

Tačiau po kelių dienų jis vėl pakeitė plokštelę. Apklausiamas prokuratūroje K.Žukauskas pareiškė, kad prieš pat teismo posėdį Kauno tardymo izoliatoriuje buvo uždarytas į vieną kamerą su teisiamaisiais.

„Ten jie grasino, kad su manimi susidoros, ir liepė teisme kalbėti jų naudai“, – per apklausą sakė K.Žukauskas.

Pakvipo didžiuliu skandalu, nes kategoriškai draudžiama vienoje kameroje laikyti nukentėjusiuosius ir kaltinamuosius.

K.Žukauskui atstovaujantys Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro advokatai parašė skundą Kalėjimų departamentui, prašydami ištirti, kokiomis aplinkybėmis nukentėjusysis atsidūrė vienoje kameroje su savo skriaudikais.

Departamentas pradėjo tarnybinį patikrinimą. Buvo peržiūrėti visi tos dienos vaizdo įrašai iš Kauno tardymo izoliatoriaus.

Juose aiškiai matyti, kad nukentėjusysis ir teisiamieji buvo skirtingose kamerose ir niekaip prieš teismo posėdį negalėjo net prasilenkti.

Be to, tikrintojų apklaustas pats K.Žukauskas jau teigė, kad tardymo izoliatoriuje nebuvo susitikęs su teisiamaisiais, tad jie jam jokio poveikio negalėjo padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.