Į Vokietiją lietuves dirbti prostitutėmis viliojusiai klaipėdietei – teismo sprendimas

Vokietijoje gyvenančiai klaipėdietei Jūratei Kruck už prekybą žmonėmis teismas skyrė realią laisvės atėmimo bausmę – ketverius metus pataisos namuose. Ji taip pat turės atlyginti neturtinę žalą nukentėjusiajai – 5 tūkstančius eurų.

Nuteista J.Kruck dievagojosi jokia nelegalia veikla neužsiėmusi.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nuteista J.Kruck dievagojosi jokia nelegalia veikla neužsiėmusi.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-04 18:35

54 metų J.Kruck buvo kaltinama apgaule iš Lietuvos išviliojusi savo brolio sugyventinę. Vietoj žadėto slaugytojos darbo ji turėjo teikti seksualines paslaugas.

Nuteistosios teigimu, visos bėdos nukentėjusiajai kilo dėl potraukio prie alkoholio.

Smulkaus sudėjimo per keturiasdešimtmetį perkopusi nukentėjusioji prieš teismo posėdžius labai jaudinosi, nubraukdavo ašarą. Baudžiamoji byla Klaipėdoje buvo nagrinėjama už uždarų teismo durų.

Kitos pretenzijų nereiškė

„Apgaule išgabentą Lietuvos pilietę Vokietijoje vertė užsiimti prostitucija, moteris buvo priversta teikti seksualines paslaugas.

Baudžiamoji byla pradėta nagrinėti Vokietijoje, tačiau procesas buvo sustabdytas, nes nepavyko į posėdžius iškviesti nukentėjusiosios. Tad nutarta šią bylą nagrinėti Klaipėdoje“, – sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Jo tvirtinimu, merginoms buvo nuomojamos patalpos, kur jos aptarnaudavo klientus.

„Pinigai buvo imami ne tik už nuomą, bet, kaip sako bylos dalyviai, tam tikras procentas ir už seksualines paslaugas. Mūsų žiniomis, ten dirbo ir daugiau lietuvių. Kitos į policiją nesikreipė, neva dirbo savo noru, prievartos nebuvo.

Nukentėjusioji norėjo pabėgti, tačiau nemokėjo vokiečių kalbos, nesiorientavo svetimoje šalyje, neturėjo pinigų. Norėdama grįžti namo ji keletą dienų buvo priversta dirbti prostitute. Iš viso ten praleido maždaug savaitę“, – aiškino R.Ušinskas.

Nukentėjusioji kreipėsi pagalbos į artimuosius, o tuomet Lietuvos teisėsaugos institucijos susisiekė su Vokietijos pareigūnais. Moteris buvo išlaisvinta iš nurodytų patalpų.

Supyko negavusi alkoholio

„Aš esu neteisingai kaltinama. Slaugytojos darbo niekas nežadėjo, ji žinojo, kur važiuoja. Viskas įvyko dėl alkoholio. Buvau griežtai uždraudusi jį vartoti. Ir tądien iš pykčio, kad negavo išgerti, ji paskambino į Lietuvą. O seksualines paslaugas ji teikė savo noru. Mano veikloje viskas legalu“, – tikino J.Kruck.

Teisme liudijo J.Kruck brolį Vladą bei jo sugyventinę gerai pažinojęs kaimynystėje gyvenęs vyras.

„Ji ten turi tuos namus, na, viešnamį. Jūratė mamą gal prieš metus išsivežė į Vokietiją. Žmonės kalbėjo, kad Jūratė atvažiuodavo į Lietuvą ieškoti moterų, kad neva prižiūrėtų jos mamą, o paskui apgaudavo jas. Ir Dalia (vardas pakeistas. – Red.) man sakė, jog atvažiavo Vlado sesuo, kviečia prižiūrėti mamos, nes ji su vyru važiuos atostogauti.

Aš perspėjau ją – niekur nevažiuok. Bet Dalia sakė, kad kalbėjosi su Vladu, o jis patikino, kad sesuo nieko blogo nepadarys“, – pasakojo kaimynas.

Po kelių dienų jis netikėtai sulaukė Dalios skambučio.

Moteris jam papasakojo, kad keltu atplaukė į Vokietiją ir buvo įdarbinta prostitute.

Sesers teismo nesulaukė

„Ji verkė, sakė, kad buvo apgauta, kad trečia diena turi teikti seksualines paslaugas.

Tada aš greitai nulėkiau į policiją ir parašiau pareiškimą.

Dalios sugyventinis irgi parašė. Jis buvo supykęs, bet tuo negalėjo patikėti. Policija greitai sureagavo ir po kelių dienų Dalią parvežė į namus“, – pasakojo kaimynas, apgailestaudamas, kad Vladas mirė nesulaukęs teismo.

Vyras prisiminė, kad Vladas seniau ne kartą pasakojo, jog sesuo negražiai su juo pasielgė: pardavė jo turėtus namus ir įkišo į bendrabutį nepatraukliame žvejybos rajone. Pyko ir dėl kažkokių nesutarimų dėl žemės ir miško.

Vyras neneigė, kad pora piktnaudžiaudavo alkoholiu: „Jie abu buvo pažeidžiami. Bet Dalia niekada nebūtų sutikusi savo noru važiuoti dirbti prostitute. Ji buvo įsitikinusi, kad važiuoja prižiūrėti Vlado mamos, sakė, kad už tai gerai mokės, o pinigų jiems trūko. Ji buvo apgauta, ir Vladas taip sakė.“

Su pirmuoju vyru Dalia susilaukė sūnaus, bet neturėjo kur su juo gyventi, todėl vaiku rūpinasi močiutė.

Vokietis gynė savo žmoną

J.Kruck į Klaipėdos apygardos teismą lydėjo jos sutuoktinis vokietis.

„Nėra jokių mano žmonos kaltės įrodymų, nesuprantu, kodėl viskas šitaip pakrypo. Apie mamos priežiūrą nieko nekalbėjome. Dalia ne kartą buvo Vokietijoje, ir abu su Vladu pas mus svečiavosi.

Padėdavome jai – ne kartą davėme ir pinigų, ir maisto, ir drabužių, ir mašiną nupirkome“, – pasakojo J.Kruck vyras.

Jis aiškino, kad turi nuosavą namą, kuriame kartais apsigyvena ne tik lietuvės, bet ir iš kitų valstybių atvykstančios moterys.

„Jokios prostitucijos. Tai – mūsų namas ir mes pakviečiame pasisvečiuoti pas save, padirbti mūsų name. Nieko nesuprantu, viskas oficialu. Viso to priežastis – alkoholis“, – teigė kaltinamosios lietuvės vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.