Suklastotas testamentas nepadėjo užgrobti velionio turto

Mirus sugyventiniui, dieną-naktį moteriškė suko galvą, kaip užgrobti palikimą. Gyvenimo draugas nepaliko jokio testamento, tad jo turtas pagal Lietuvos Respublikos civilinį kodeksą priklauso pirmos eilės įpėdiniams – palikėjo vaikams.

 Testamentas<br> 123rf.com nuotr.
 Testamentas<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 4:54 PM, atnaujinta Jan 21, 2019, 5:02 PM

Noro praturtėti apakinta Telšių rajono gyventoja ryžosi blogiausiam – suklastojo velionio testamentą, tačiau vaikams jį užginčijus, melagystė išlindo į dienos šviesą.

Įtarimų sukėlė rašysena

Telšių apylinkės teismo Telšių rūmų teisėjas Tomas Pukšmys viešame teismo posėdyje išnagrinėjo civilinę bylą pagal pareiškėjos Z.A. prašymą dėl asmeninio testamento patvirtinimo. Telšių rajono Ryškėnų seniūnijos gyventoja kreipėsi į teismą, prašydama patvirtinti gyvenimo draugo A.R. sudarytą asmeninį testamentą.

Teisme moteris tvirtino, kad ji ir A.R. vedė bendrą ūkį ir gyveno kaip šeima. Pasak pareiškėjos, 2017 m. liepos 10 d. būnant namuose, A.R. pasikvietė ją ir, pasiėmęs popieriaus lapą ir rašiklį, savo ranka surašė testamentą bei jį pasirašė.

Suinteresuoti asmenys, velionio vaikai A.R., A.R. savo atsiliepimais su pareiškimu nesutiko ir teismo prašė jį atmesti. Nurodė, kad jų tėvo ir pareiškėjos santykiai buvo pašliję, be to, tėvas net ruošėsi išsikraustyti.

Vaikų teigimu, tekstas, parašytas dokumente, kurį pareiškėja pateikė teismui ir prašo patvirtinti kaip asmeninį testamentą, neatitinka velionio tėvo rašysenos.

Ekspertizės išvados atskleidė tiesą

Moteris byloje prašė patvirtinti testamentą, teigdama, kad jis iš esmės visiškai atitinka asmeniniams testamentams įstatymo keliamus reikalavimus.

Lietuvos respublikos civilinio kodekse numatyta, jeigu asmeninis testamentas nebuvo perduotas saugoti nustatyta tvarka, jis po testatoriaus mirties ne vėliau kaip per vienerius metus turi būti pateiktas teismui patvirtinti.

Vis dėlto testamento tvirtinimas nėra besąlyginis, jis turi atitikti tam tikrus įstatymo keliamus reikalavimus, kuriuos teismas turi patikrinti. Viena iš esminių sąlygų, kuriai esant asmeninis testamentas gali sukurti teisinius padarinius, yra reikalavimas testatoriui jį surašyti savo ranka. Taip pat testatorius privalo nurodyti vardą, pavardę, testamento sudarymo datą, vietą, kur jis išreiškia savo valią, testamentą jis turi pasirašyti.

Teismui pateiktas tvirtinti testamentas, kuris, kaip teigė pareiškėja, buvo velionio A.R. surašytas ir pasirašytas, neatitinka esminių sąlygų, kurios keliamos asmeniniams testamentams. Pareiškėjos žodžius, kad testamentą surašė ir pasirašė savo ranka velionis A.R., paneigė ekspertizės išvados.

Kaip matyti iš Lietuvos teismo ekspertizės centro 2018 m. rugsėjo 20 d. ekspertizės akte suformuluotos išvados tekstą: „Testamentas Aš A.R. gyv. ( – ), būdamas veiksnus, niekieno neverčiamas, po savo mirties palieku savo visą turtą gyvenimo draugei Z.A.A.R.“ – parašė ne A.R.

Ekspertizės akto tyrimo dalyje aiškiai nurodyti bendrųjų požymių skirtumai su lyginamajam tyrimui pateiktais A.R. rašysenos pavyzdžiais. Taigi byloje nustačius, kad pateiktą tvirtinti testamentą surašė ir pasirašė ne velionis, teismo nuomone, jo vidinė valios išraiška neatitiko tos, kuri išreikšta pateiktame tvirtinti testamente.

Vietoj palikimo – nuostoliai

Nesąžiningai praturtėti siekusiai moterėlei žlugo jos suregztas planas. Be to, vietoj laukiamo turto ji prisidarė nuostolių. Atmetęs pareiškėjos prašymą prašymą dėl asmeninio testamento patvirtinimo teismas jai priteisė padengti išlaidas.

Suinteresuotam asmeniui A.R. buvo skirta nemokama valstybės garantuojama teisinė pagalba. Bylinėjimosi išlaidos šioje byloje sudaro 266,97 eurų ir 471,16 eurų išlaidos, kurias sudaro kitos antrinės teisinės pagalbos išlaidos už ekspertizės atlikimą.

Atsižvelgiant į tai, kad pareiškėjos pareiškimas atmestas, šios išlaidos priteistinos iš pareiškėjos valstybės naudai.

Taip pat iš pareiškėjos priteistinos 51,19 eurų išlaidos, susijusios su procesinių dokumentų siuntimu šalims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.