Atžalas slėpusią bėglę iš Molėtų rado policija, visi trys mažyliai perduoti vaikų teisių sergėtojams

Praėjus daugiau nei dviem savaitėms policijai pavyko surasti daugiavaikę šeimą iš Molėtų rajono. Tėvai buvo pasislėpę nuo teisėsaugos ir slėpė savo tris mažamečius vaikus, dviejų vyresnėlių tyčia neleido į mokyklą, nebuvo pasirūpinę savo atžalų sveikatos draudimu. Vaikai dėl tėvų požiūrio beveik nelankė pamokų – pavyzdžiui, vyriausias sūnus turėtų mokytis trečioje klasėje, o dar nėra baigęs pirmos.

 Molėtų policija sulaikė motiną, slėpusią tris mažamečius vaikus. Tėvo pėdsakai neaptikti.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Molėtų policija sulaikė motiną, slėpusią tris mažamečius vaikus. Tėvo pėdsakai neaptikti.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Molėtų policija sulaikė motiną, slėpusią tris mažamečius vaikus. Tėvo pėdsakai neaptikti.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Molėtų policija sulaikė motiną, slėpusią tris mažamečius vaikus. Tėvo pėdsakai neaptikti.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 4, 2019, 11:59 AM, atnaujinta Feb 4, 2019, 2:51 PM

Molėtų policijos pareigūnai 30 metų motiną Snežaną P. ir jos 9, 7 ir 1 metų atžalas pirmadienio rytą, pusę vienuoliktos, rado kitame Aukštaitijos mieste, o 36 metų vyro Tomo P. aptikti nepavyko.

Mažamečiai perduoti vaiko teisių apsaugos specialistams“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Violeta Ginaitienė.

Išvydusi policiją motina nesipriešino, nors anksčiau tarnybų apsilankymų metu buvo kilę įvairių incidentų, susistumdymų.

Paieškos byla pirmadienį buvo nutraukta, tačiau tėvams gali būti iškelta byla pagal kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį. Pareigūnai kol kas dėl to dar nėra priėmę sprendimo.

Pirmadienį po pietų vaiko teisių apsaugos specialistai pranešė, jog vaikų nuspręsta nepaimti.

Pasak Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Irenos Gaigalienės, šeima noriai bendrauja su vaiko teisių apsaugos specialistais ir sutinka geranoriškai priimti siūlomą pagalbą.

„Šiuo metu motina su vaikais yra nuvežta į Šeimos krizių centrą, kur visiems jos nariams bus teikiama pagalba. Svarbiausia, kad motina gali ir toliau būti su savo vaikais. Manome, kad šiuo metu tai geriausias sprendimas ir vaikams, ir jų motinai“, – teigia I. Gaigalienė.

Pasak vaiko teisių apsaugos specialistų, artimiausiu metu vaikų tėtis turėtų apsigyventi kartu su šeima.

Elgesys – neprognozuojamas

Keistu būdu savo bendruomenėje garsėjantys 36 metų Tomas P. ir 30 metų Snežana P. iš Paprūdės kaimo (Molėtų r.) atkreipė institucijų dėmesį neleisdami į mokyklą 9 ir 7 metų vaikų. Pora dar turi trečią vienų metų vaiką, o šiuo metu moteris laukiasi ketvirto.

Tarnybų dėmesiui augant, sausio 18 dieną sutuoktiniai išsivežė atžalas nežinoma kryptimi. Praėjusią savaitę policija paskelbė visų šeimos narių paiešką.

Portalo lrytas.lt žiniomis, sutuoktiniai niekur nedirba. Savo valdose vyras laiko apie 30 metalo laužu virtusių automobilių.

Joniškio seniūnas Rimantas Verbaitis prisipažino, kad tėvų elgesys kelia nerimą: „Tomas yra neprognozuojamas, pavyzdžiui, apimtas įniršio mūsų apylinkėse išvartė keturis medžiotojų bokštelius. Ką gali žinoti, gal kitą kartą jis sumanys padegti mano sodybą. Tačiau labiausiai neramu dėl vaikų – negi tėvams nė kiek nerūpi jų mokslas, išsilavinimas?“.

Tėvai kaltina tarnybas

Paprūdės kaime pas Tomo J. motiną šeima apsigyveno 2017 m. pavasarį.

Vyriausią vaiką tėvai į mokyklą leido vos savaitę – vėliau berniukas nustojo vaikščioti, tėvams apkaltinus mokyklą dėl neva netinkamo maitinimo. Sutuoktiniai taip pat tvirtino, kad sūnus patyrė kitų moksleivių smurtą.

Vėliau šeimyna persikėlė į Dusetas, ten viskas vyko panašiai – vėl pasipylė kaltinimai vietos pedagogams, vaiko į mokyklą neleido. Maždaug prieš metus šeima vėl grįžo į Paprūdės kaimą Molėtų rajone.

Paskutiniu metu sutuoktinių santykiai su Valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos ir įvaikinimo tarnybos, kitų institucijų atstovais aštrėjo – jie nebūdavo įleidžiami į namus, tėvas bėgo nuo policijos, prieš vieną vaiko teisių sergėtoją tėvas panaudojo jėgą.

Tarnybas pasiekė naujas akibrokštas – tėvams išdeklaravus vaikus iš Molėtų rajono ir įregistravus jų gyvenamąją vietą Latvijoje, tačiau realiai ten nepersikėlus mažyliai neteko sveikatos draudimo mūsų šalyje. Jiems Lietuvoje jau nebuvo galima suteikti daugelio medicinos paslaugų.

Pasak Molėtų rajono policijos komisariato viršininko Vitalio Kutkausko, sausio 17 dieną turėjo būti svarstoma dėl griežtesnio grėsmingumo lygio (iš pirmo į antrą) nustatymo. Nustačius šį lygį galima paimti iš šeimos vaikus, perduoti juos laikiniems globėjams.

Tarsi nujausdami, kad vaikai gali būti paimti, sutuoktiniai pasislėpė su vaikais.

Tėvai savo kaltės nejaučia – priešingai, jie kaltina vaiko teisių apsaugos specialistus, policiją, seniūniją, mokyklas, skundžiasi nepagrįstu persekiojimu.

Mažamečių motina portalo lrytas.lt žurnalistui slapstymosi laikotarpiu parašė laišką, kuriama teigiama: „Ginsimės iki paskutinio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.