Mergaitei pranešus apie tėvo sviestą batą, už apklausos kambario durų virė aistros

Pastaruoju metu dėl galimo smurto prieš vaikus įsiplieskė dar viena drama. Policija iškėlė baudžiamąją bylą, sulaukus nerimą keliančio pranešimo iš Ruklos (Jonavos r.) – daugiavaikėje šeimoje auganti 7 metų mergaitė mokykloje pasakė, jog tėvas sviedė jai batą į nugarą.

 Policija pradėjo tyrimą dėl galimo smurto prieš mergaitę Rukloje. Motinos tvirtinimu, dukra yra linkusi fantazuoti. <br> Lrytas.lt koliažas.
 Policija pradėjo tyrimą dėl galimo smurto prieš mergaitę Rukloje. Motinos tvirtinimu, dukra yra linkusi fantazuoti. <br> Lrytas.lt koliažas.
 Policija pradėjo tyrimą dėl galimo smurto prieš mergaitę Rukloje. Motinos tvirtinimu, dukra yra linkusi fantazuoti. <br> D.Piraitytės asociatyvioji nuotr. 
 Policija pradėjo tyrimą dėl galimo smurto prieš mergaitę Rukloje. Motinos tvirtinimu, dukra yra linkusi fantazuoti. <br> D.Piraitytės asociatyvioji nuotr. 
 Policija pradėjo tyrimą dėl galimo smurto prieš mergaitę Rukloje. Motinos tvirtinimu, dukra yra linkusi fantazuoti. <br> D.Piraitytės asociatyvioji nuotr. 
 Policija pradėjo tyrimą dėl galimo smurto prieš mergaitę Rukloje. Motinos tvirtinimu, dukra yra linkusi fantazuoti. <br> D.Piraitytės asociatyvioji nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-08 11:57, atnaujinta 2019-02-08 12:16

Romų tautybės šeima augina keturias 8, 7, 5, 3 metų atžalas, o motina Žana K. šiuo metu laukiasi penkto vaiko. Tėvai dėl vaikų nepriežiūros ar mušimo į institucijų akiratį patekę nebuvo.

Per apklausą dukra pasakojo, jog prieš prieš ją ranką buvo pakėlusi motina Žana K., nors pastaroji smurtą kategoriškai neigia.

Praėjusią savaitę mergaitę Kaune apžiūrėjo medicinos ekspertai.

„Ant jos nugaros buvo pastebėtas randas, įbrėžimas. Ji pripažinta nukentėjusia“, – naujienų portalui lrytas.lt ketvirtadienį pasakojo Žanos K. teta.

Šiek tiek anksčiau Jonavos policijoje per mažametės apklausą kilo konfliktas – motina kaltino atsakingų tarnybų atstovus, jog vaikas buvo pernelyg ilgai buvo varginamas, net pusantros valandos „tardomas“, stengiantis trūks plyš iš jo lūpų išgirsti apie smurtą. Vaiko teisių sergėtojai atkirto, kad pati mama trikdė apklausos procesą, verždamasi į kabinetą, todėl jis ir užtruko.

Pedagogai reagavo greitai

Sausio viduryje būdama mokykloje mergaitė pasakė, kad tėvas jai metė į nugarą batą.

Pedagogai apie tai pranešė Valstybinei vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, policijai.

Tyrimą pradėję pareigūnai susisiekė su motinai ir pranešė apie planuojamą vaiko apklausą.

Mergaitės tėvas daug laiko praleidžia Jungtinėje Karalystėje – pasak motinos, jis atlieka darbininko pareigas įvairiose įmonėse.

„Iš pradžių pareigūnai man sakė, kad vaikas bus apklausiamas namuose, pokalbis su juo esą truks apie 20 minučių.

Bet mergaitė apie 16 valandą buvo nuvežta į policiją, o apklausa vyko net pusantros valandos. Namo grįžome šeštą, vaikai buvo alkani.

Mergaitė pavargo, akivaizdžiai buvo traukiama „už liežuvio“, – prisiminė Žana K., kitoje patalpoje stebėjusi filmuojamą apklausą.

Piktino besikartojantys klausimai

Pasak motinos, mergaitė buvo klausinėjama, ar namuose jos ir kitų vaikų tėvai nemuša.

„Vaikas atsakė „ne“, bet tie patys klausimai kartojosi, tarsi norint vaiką „supainioti“. Mergaitė suglumo, pavargo, norėjo išeiti namo.

Matyt, kad tik greičiau būtų išleista, apklausos pabaigoje dukra pasakė, kad aš ją vieną kartą paėmiau už rankos ir truputį už plaukų“, – piktinosi Žana K.

Po apklausos mergaitė su motina parvyko į namus.

Šeimai buvo nustatytas pirmas grėsmingumo lygis, kurio metu teikiama pagalba, bet vaikai nėra paimami.

Moteris iš policijos pareigūnų išgirdo, jog medžiaga bus perduota prokurorams, kurie spręs, ką toliau daryti.

Vaikas fantazuoja?

Žana K. tvirtino, jog nei ji, nei vyras vaikų nemuša.

Esą mergaitė linkusi fantazuoti, pasakoti nebūtas istorijas.

„Nuolat jai aiškiname, kad taip daryti negalima, bet ji vis prigalvoja tai, ko nėra.

Pavyzdžiui, kiek ji prišneka ant mokytojų, auklėtojų – kad ją sumušė, apvogė, nors nieko panašaus nebuvo“, – portalui teigė Žana K.

Byla dar nebaigta

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Justina Kazragytė patvirtino portalui lrytas.lt, jog dėl galimo smurto prieš vaiką šioje šeimoje yra atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Byla iškelta pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 3 dalį („Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas mažamečiui“).

Ketvirtadienį įtarimai dar niekam nebuvo pareikšti. Prokurorai spręs, ar yra pagrindo tėvus patraukti atsakomybėn ir bylą perduoti į teismą.

Mama trukdė apklausti dukrą?

Ramunė Liubinaitė, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė:

„Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius Jonavos rajone iš vienos šio rajono mokyklos gavo pranešimą apie galimą smurtą prieš vaiką artimoje aplinkoje.

Gavus pranešimą, vaiko teisių apsaugos specialistai vyko į mokyklą išsiaiškinti aplinkybes ir įvertinti grėsmės vaikui lygį.

Nustatytas pirmas grėsmės lygis dviem šios šeimos vaikams. Pirmojo grėsmės lygio nustatymas reiškia, kad šeimai bus teikiamos socialinės paslaugos. Specialistai kreipėsi į Jonavos rajono Socialinių paslaugų centrą dėl atvejo vadybos šeimai.

Taip pat kreiptasi į Jonavos policijos komisariatą dėl galimo smurto prieš vaikus. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Sausio 24 dieną vyko ikiteisminio proceso apklausa, kurioje dalyvavo psichologė, vaiko teisių apsaugos specialistas ir įstatyminis vaikų atstovas.

Pažymime, kad mama trikdė apklausos procesą – beldėsi į duris, veržėsi į apklausos kabinetą). Dėl to apklausos laikas galimai prailgo.

Apklausos metu tyrėja ir psichologė uždavė patikslinančius klausimus, siekiant išsiaiškinti įvykio detales ir situaciją šeimoje.

Svarbu pastebėti, kad mergaitė apklausos metu jautėsi gerai, atsakinėjo į klausimus, piešė ir žaidė su žaislais.

Šeimai bus teikiamos socialinės paslaugos. Vaiko teisių apsaugos skyriui Jonavos savivaldybėje ji nebuvo žinoma".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.