Netyčia vyrą pražudžiusios kaltininkės ašaros graudino aukos artimuosius

Neatsargiu gyvybės atėmimu apkaltinta 50-metė Rita Kontvainienė už grotų nekeliaus – jai skirta vienų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė atidėta pusantrų metų. Dėl moters kaltės žuvusio vyriškio artimieji sutiko su tokiu teismo nuosprendžiu.

R.Kontvainienė pripažino, kad žmogus darbo vietoje žuvo dėl jos neapdairumo.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Kontvainienė pripažino, kad žmogus darbo vietoje žuvo dėl jos neapdairumo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 2:50 PM

„Mane patenkins bet koks teismo nuosprendis. Pasitikiu teisingumu Lietuvoje.

Ką daugiau galiu padaryti – tik dar kartą atsiprašyti žuvusiojo artimųjų. Atsiprašau visų namiškių, visų žmonių“, – tardama paskutinį žodį Plungės apylinkės teisme graudžiai kalbėjo R.Kontvainienė.

Moters sakomus atgailos žodžius trikdė besiveržiančios ašaros. Teismo salėje ašaras braukė ir moteriai atleidę žuvusiojo žmona ir sūnus.

Išnagrinėjo per valandą

Nukentėjusieji tylėjo visą teismo posėdį – neuždavė nė vieno klausimo.

R.Kontvainienė buvo kaltinama neatsargiu gyvybės atėmimu pažeidus teisės aktų numatytas specialiąsias elgesio saugumo taisykles. Baudžiamasis kodeksas už tai numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.

Baudžiamoji byla išnagrinėta per valandą. Kaltę pripažinusiai, mirusio žmogaus artimųjų atsiprašiusiai, dėl savo poelgio besisielojančiai ir neturtinę žalą jau iš dalies atlyginusiai moteriai prokuroras paprašė skirti lygtinę dvejų metų nelaisvės bausmę.

Kadangi visi sutiko, kad byla būtų nagrinėjama sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka, R.Kontvainienei paskirtoji bausmė būtų sumažėjusi trečdaliu. Tokį sprendimą priėmė ir teismas.

Supainiojo paminas?

Tragedija Skuode, bendrovės „Telšių TAC“ techninės apžiūros centre, įvyko praėjusių metų birželio 14-osios rytą. Čia buvo atliekama 1987 metų gamybos automobilio „Volkswagen Jetta“ patikra.

Automobilio vairuotoja R.Kontvainienė, užvažiavusi ant patikros duobės, nepasirinko saugaus greičio, nesiėmė visų atsargumo priemonių ir parbloškė duobėje stovintį kontrolierių.

Nelaimė nutiko moteriai greičiausiai supainiojus greičio ir stabdžio paminas. Automobilis važiavo į priekį dar šešiolika metrų vilkdamas sužalotą žmogų, kol atsitrenkė į vejos bortelį ir sustojo.

Netrukus atvykę medikai jau niekuo nebegalėjo padėti – smarkiai sužalotas 59-erių vyras mirė.

Pati riedėjo prie duobės

Automobilis „Volkswagen Jetta“ R.Kontvainienei buvo gerai pažįstamas, tačiau ji pirmą kartą buvo atvykusi į techninės apžiūros centrą, labai jaudinosi.

Iš pradžių prie vairo sėdo kontrolierius ir privažiavo prie patikros duobės. Paskui vairuotojo vietą užėmė R.Kontvainienė.

Kai moteris užvažiavo ant patikros duobės, kontrolierius nusileido kelis laiptelius žemyn, pamojo rankomis prašydamas privažiuoti dar kokį metrą arčiau jo.

„Jis sakė – pavažiuok dar į priekį, o daugiau nieko nebeatsimenu. Atsipeikėjusi suvokiau, kad užmušiau žmogų. Mane ištiko šokas – gal pedalus supainiojau, dar bandžiau stabdyti mašiną“, – teisme tramdydama ašaras kalbėjo kaltinamoji.

Kodėl R.Kontvainienė techninės apžiūros centro darbuotojo nepaprašė, kad jis sėstų prie „Volkswagen Jetta“ vairo ir pastatytų jos automobilį ant duobės?

„Dingtelėjo mintis, kad galbūt nesugebėsiu užvairuoti, jaudinausi, bet apie tokią savo būseną jam kažkodėl nepasakiau“, – prisipažino moteris.

Mėgins išpirkti kaltę

Sakydamas baigiamąją kalbą prokuroras Mindaugas Vilnius neabejojo, kad įvykdyta nusikalstama veika, – pirmąkart atsidūrusi neįprastoje aplinkoje vairuotoja nesugebėjo sustabdyti automobilio.

Tai akivaizdžiai liudija ir patalpose vaizdo kamerų užfiksuota medžiaga, bet prie skaudžios nelaimės galėjo prisidėjo ir rizikingas nukentėjusiojo elgesys.

Nė karto nebausta net administracine tvarka R.Kontvainienė po šios tragedijos dėl visko labai išgyveno, savo kaltę pripažino iškart.

„Man teko jai teikti ir teisininko, ir psichologo paslaugas.

Po incidento moteris atsidūrė ligoninėje“, – pasakojo advokatas Darius Kurpavičius.

Iš dalies jau atlyginusi neturtinę žalą R.Kontvainienė nusiteikusi mirusiojo šeimai kiek galėdama padėti ir toliau: žada perduoti savo sodo sklypą arba jį parduoti ir atiduoti gautus pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.