Radijo stotyse verslininku prisistatinėjęs sukčius apgavo moteris, automobilyje įkalino studentą

Radijo stotyse ir internete verslininku prisistatydavęs sukčius naująsias drauges užkerėdavo kalbomis apie kvepalų verslą. Bet paskolų prisiėmusios moterys liko tuščiomis, o patiklus studentas įkalintas automobilyje.

V.Davenis už draugių paimtas paskolas žadėdavo atidaryti kvepalų parduotuvę, bet tai ir liko tik pažadai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Davenis už draugių paimtas paskolas žadėdavo atidaryti kvepalų parduotuvę, bet tai ir liko tik pažadai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 2:30 PM

Radijo sotyse ir internete draugių ieškojęs 53 metų vilnietis Vidmantas Davenis įtikindavo moteris imti paskolas ir išsimokėtinai pirkti brangias prekes.

Taip ir neįgyvendintais apsišaukėlio verslininko planais patikėjo šešios skirtingo amžiaus moterys ir vienas studentas.

Aštuonis kartus teistas V.Davenis iš jų sugebėjo išvilioti pinigų bei įvairių daiktų beveik už 30 tūkstančių eurų. Už sukčiavimą ir prekybą žmonėmis Vilniaus apygardos teismas jam skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Dar metai prisidėjo šią bausmę subendrinus su Vilniaus miesto apylinkės teismo 2017-aisiais paskirta bausme. Teismas nusprendė tenkinti ir pinigus praradusių nukentėjusiųjų ieškinius.

Pardavė net akordeoną

Prekyba žmonėmis teismas palaikė studento išnaudojimą darbui. 2016 metų pabaigoje dirbti asmeniniu vairuotoju jis pakvietė studentą ir pažadėjo jam per mėnesį mokėti 400 eurų atlyginimą.

Vaikinas sulaukė V.Davenio pažadų tapti jo verslo partneriu, nes jis esą ir pats planavo atidaryti kvepalų parduotuvę.

Jokios darbo patirties neturintis jaunuolis taip tikėjo tariamu savo darbdaviu, kad pardavė ne tik savo ir motinos automobilius, bet ir akordeoną.

Tačiau tokio įnašo tariamam verslininkui neužteko. Jis įkalbėjo studentą iš telekomunikacijų bendrovės išsimokėtinai įsigyti tris mobiliojo ryšio telefonus ir kompiuterį.

Naudojo ir fizinį smurtą

Teisme jaunuolis yra pasakojęs, kad tris mėnesius kartu su V.Daveniu gyveno automobilyje, o kai norėjo nuo jo pasprukti, buvo sumuštas.

Išlipti iš automobilio ir pabėgti jam pavyko tuomet, kai neblaivus V.Davenis užmigo.

Teismo nuomone, V.Davenis pasinaudojo nuolankiu jaunuolio charakteriu, jaunu amžiumi ir gyvenimo patirties stoka.

Nustatyta, kad prieš išnaudojamą vaikiną buvo naudojamas ir psichologinis, ir fizinis smurtas.

Nukentėjusiam jaunuoliui ir jo šeimai jis įpareigotas sumokėti ne tik už pasisavintą turtą, bet ir atlyginti 4 tūkst. eurų įvertintą moralinę žalą.

Apgavo šešias drauges

Apie planus atidaryti kvepalų parduotuvę V.Davenis suokė ir draugauti su juo pradėjusioms moterims. Pradėjus tyrimą į pareigūnus kreipėsi septynios buvusios nuteistojo draugės.

Teismas nusprendė, kad tik viena iš jų nebuvo apgauta.

Vienai kartu su V.Daveniu apsigyvenusiai moteriai kvepalų pardavimo verslas atrodė visai realus. Kai moteris iš greitųjų kredito bendrovių sutiko paimti kelias paskolas, V.Davenis ją iš tiesų nusivežė į Lenkiją pirkti kvepalų. Viename teismo posėdžių moteris yra pasakojusi, kvepalų jie prisikrovė pilną automobilio bagažinę ir saloną.

Kvepalų atsigabenęs V.Davenis žadėjo atidaryti parduotuvę, o uždirbus pinigų grąžinti visas draugės paimtas paskolas.

Nors vyras kalbėjo apie būsimą pelną, jie visą laiką gyveno nežinia kam priklausančiame remontuojamame name Trakų rajone.

Vaidino vargšą ir turtuolį

Kai viltį praturtėti jau praradusi draugė susiruošė išeiti iš namų, V.Davenis ėmė guostis, kad neturi nei tėvo, nei motinos, o už skolas jam gresia kalėjimas.

Nors moteris teigė patyrusi sugyventinio smurtą, išsiskirdama ji iš giminaičio pasiskolino ir jam davė dar 1740 eurų (tuomet – 6 tūkst. litų).

Kita V.Davenio sugyventinė iš Molėtų rajono patikėjo pažadu padovanoti jos sūnui brangų mobiliojo ryšio telefoną, bet jį turėjo išsimokėtinai nupirkti pati motina.

Telefonas dovana netapo, nes V.Davenis moterį įkalbėjo jį parduoti ir investuoti pinigus į kvepalų verslą.

Įkliuvo prie lombardo

Įtariama, kad V.Davenis brangią kompiuterinę techniką parduodavo lombarduose. Prie vieno jų policijai gerai pažįstamas vyras buvo sulaikytas.

Anksčiau šis vilnietis pareigūnams taip pat buvo įkliuvęs dėl sukčiavimo.

Jis pažadėdavo parduoti brangius daiktus, o už juos gautus pinigus grąžinti su palūkanomis, tačiau nei daiktų, nei pinigų jo aukos neatgaudavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?