Bankomate rastus 50 eurų sąžininga radviliškietė perdavė policininkams

Šiauliuose iš bankomato 50 eurų išsigryninti ketinęs ir juos per neapdairumą bankomate palikęs žmogus turi galimybę šiuos pinigus atgauti.

Bankomate rastų svetimų pinigų pasisavinimas yra prilyginamas vagystei. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Bankomate rastų svetimų pinigų pasisavinimas yra prilyginamas vagystei. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 3:04 PM, atnaujinta Feb 12, 2019, 5:00 PM

Vasario 8 dieną policija Šiauliuose gavo neįprastą pranešimą – į pareigūnus dėl bankomate rastų pinigų kreipėsi 40-metė Radviliškio rajono gyventoja.

Apie radinį pranešė policijai

Moteris paaiškino, kad lankydamasi Šiauliuose, prekybos ir pramogų centre „Saulės miestas“, sumanė iš „Swedbank“ bankomato pasiimti pinigų.

Atlikdama pinigų paėmimo operaciją, Radviliškio rajono gyventoja pinigų paėmimo langelyje aptiko kažkieno paliktus 50 eurų.

Apie radinį moteris pranešė policijos pareigūnams, kuriems ir perdavė rastus 50 eurų. Je pinigus nuvežė į „Swedbank“ padalinį.

Banko darbuotojai sakė bandysią nustatyti, koks išsiblaškėlis pamiršo pasiimti savo pinigus. Jei jis į banką kreiptųsi pats, pinigų grąžinimo procedūra paspartėtų.

Prarastų pinigų atgauti nebesitikėjo

Pasak Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Gailutės Smagriūnienės, nors radinius grąžinančių žmonių nėra daug, tokie poelgiai visada nuteikia pozityviai.

Prieš dvejus su puse metų pinigus bankomate neapdairiai palikusią ariogališkę maloniai nustebino juos radusio 66 metų Jurbarko rajono gyventojo Algimanto Kasiliausko poelgis.

Bankomate kažkieno paliktus 170 eurų R.Kasiliauskas rado nusprendęs išsigryninti pinigų Raseiniuose.

Iš pradžių vyras klausinėjo aplinkinių, ar kas iš jų nepaliko pinigų. Kai niekas neatsiliepė, jis paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir kantriai laukė atvykstančių policijos pareigūnų, kurie paėmė bankomate paliktus pinigus.

Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnams pavyko išsiaiškinti, kad pinigus bankomate paliko į Raseinius apsipirkti atvykusi Ariogalos (Raseinių r.) gyventoja.

Moteris bankomate paliktų pinigų atgauti jau nebesitikėjo, todėl dėl šios netekties nei į banką, nei į policiją nesikreipė.

Pinigus radusio ir juos grąžinti suskubusio vyro poelgis ariogalietę maloniai nustebino.

Radiniu džiaugėsi neilgai

Bankomate paliktus pinigus policija atgauti padėjo ir 63 metų joniškietei.

2015 metų vasarą iš Joniškyje esančio bankomato 140 eurų pasiimti sumaniusi moteris atliko pinigų paėmimo operaciją, tačiau pasiimti pinigus pamiršo.

Po kurio laiko sugrįžusi ir pinigų neberadusi joniškietė nusprendė kreiptis į policiją.

Tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad svetimus pinigus pasisavino šiame bankomate pensiją atsiėmęs 61 metų joniškietis.

Bankomate rastus svetimus pinigus vyras įsidėjo į kišenę ir nieko nesakęs nuėjo šalin.

Policijos pareigūnams jį demaskavus joniškietis labai gailėjosi taip pasielgęs, pažadėjo pasisavintus pinigus grąžinti ir atsiprašyti nukentėjusiosios.

Vien atgailos nepakako – svetimais pinigais susigundžiusiam vyro poelgis buvo prilygintas vagystei, todėl jam teko stoti prieš teismą.

Gresia baudžiamoji atsakomybė

„Bankomate paliktus svetimus pinigus radęs ir šį radinį savo kišenėje priglaudęs žmogus neturėtų džiūgauti manydamas, kad šis radinys dabar yra jo nuosavybė.

Svetimo daikto ar svetimų pinigų pasisavinimas yra traktuojamas kaip vagystė. Apie radinį neinformavęs policijos ir jį pasisavinęs žmogus tampa įtariamuoju ikiteisminiame tyrime dėl vagystės.

Žmonėms, bankomato pinigų išdavimo langelyje radusiems ne jiems priklausančius pinigus ar svetimą banko mokėjimo kortelę, rekomenduojama nedelsiant perduoti juos teisėtam savininkui, o nesant tokios galimybės – bankui arba policijos pareigūnams“, – sakė G.Smagriūnienė.

Banko darbuotojai analogiškose situacijose rekomenduoja tiesiog palaukti, kol bankomatas paliktą kortelę ar pinigus įtrauks atgal.

Tada radusiajam svetimus pinigus nekils jokių rūpesčių, o pinigus pasiimti pamiršusiam žmogui bus lengviau ir paprasčiau juos atgauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.