Dviem asmenims pareikšti kaltinimai dėl šnipinėjimo

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas Šiaulių apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje dviems asmenims pareikšti kaltinimai šnipinėjus prieš Lietuvos Respubliką.

Vyrai už piniginį atlygį rinko ir perduodavo Rusijos Federacijos žvalgybai ją dominančią informaciją.<br>Lietuvos Respublikos nuotr.
Vyrai už piniginį atlygį rinko ir perduodavo Rusijos Federacijos žvalgybai ją dominančią informaciją.<br>Lietuvos Respublikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 4:00 PM, atnaujinta Feb 19, 2019, 7:40 PM

Kaip informavo Lietuvos Respublikos prokuratūra, šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2017 m. gruodį iš Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie KAM gavus informaciją apie užfiksuotą duomenų perdavimą užsienio valstybės žvalgybos institucijai ir įtarus vykdant šnipinėjimą. Ypatingo profesionalumo ir konfidencialumo reikalaujantį ikiteisminį tyrimą buvo pavesta atlikti Lietuvos kriminalinės policijos biurui.

Kiek daugiau nei metus trukusio ikiteisminio tyrimo metu buvo gauti duomenys, kurie šiuo metu leidžia pagrįstai įtarti, kad 1966 m. gimęs K.R. ir J.M., gimęs 1961 m., už piniginį atlygį rinko ir perduodavo Rusijos Federacijos žvalgybai ją dominančią informaciją bei kitaip bendradarbiavo su šios valstybės žvalgybą vykdančios organizacijos atstovais.

Remiantis 8 tomų apimties baudžiamosios bylos medžiaga, nuo 2014 m. rudens užsienio valstybės žvalgybos pavedimu Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės patalpose buvo fotografuojami tarnybiniai dokumentai, tarnybinių patalpų schemos, Aviacijos bazės oro uosto schemos, planai bei objektai, karinės vadovybės įsakymai, sprendimai bei kiti nevieši, tačiau ne įslaptinti, duomenys.

Tokiu būdu užsienio valstybės žvalgybai buvo perduoti duomenys apie Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės veiklą, taip pat informacija apie Lietuvos kariuomenėje ir kitos valstybės kariuomenėje karinę tarnybą atliekančius asmenis.

Taip pat nustatyta, kad viena iš užsienio valstybės žvalgybos organizacijos užduočių kaltinamiesiems buvo rinkti ir pateikti informaciją apie asmenis, kurie galėtų pradėti bendradarbiauti su RF žvalgyba.

Vykdydami šios užsienio valstybės žvalgybos organizacijos pavedimus kaltinamieji nuolat teikė rankraštines įvykdytų užduočių ataskaitas. Iš viso buvo nustatyti daugiau nei 35 nurodyto pobūdžio informacijos perdavimo atvejai. Slapti susitikimai su RF žvalgybos atstovais vykdavo tik Rusijos Federacijoje arba kitose užsienio šalyse, buvo laikomasi ir kitų ypatingos konspiracijos priemonių.

Abu kaltinamieji buvo sulaikyti 2017 m. gruodžio mėn. 11 d. Vienas iš jų sulaikymo metu dirbo Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, kitas jau buvo išėjęs į atsargą. Abu kaltinamieji šiuo metu yra suimti.

K.R. ir J.M. yra kaltinami pagal Lietuvos Respublikos BK 25 str. 3 d. ir 119 str. 2 d., t.y. šnipinėjimu veikiant organizuotoje grupėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.