Per kruvinas išgertuves tarptautinę gėdą Lietuvai užtraukęs karys surado išeitį

Pratybose tarnybos draugą girtas itin sunkiai sužalojęs buvęs Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų (KASP) karys Irmantas Bagvilas išvengs kameros gulto. 26 metų vyras atsipirks 25 tūkstančių eurų kompensacija nukentėjusiojo šeimai, nes atsiprašė ir pasiekė taikų susitarimą.

 I.Bagvilas išvengs įkalinimo, nes susitarė su nukentėjusiojo motina dėl kompensacijos.<br> lrytas.lt montažas.
 I.Bagvilas išvengs įkalinimo, nes susitarė su nukentėjusiojo motina dėl kompensacijos.<br> lrytas.lt montažas.
 I.Bagvilas išvengs įkalinimo, nes susitarė su nukentėjusiojo motina dėl kompensacijos.<br> G.Šiupario nuotr.
 I.Bagvilas išvengs įkalinimo, nes susitarė su nukentėjusiojo motina dėl kompensacijos.<br> G.Šiupario nuotr.
 I.Bagvilas išvengs įkalinimo, nes susitarė su nukentėjusiojo motina dėl kompensacijos.<br> G.Šiupario nuotr.
 I.Bagvilas išvengs įkalinimo, nes susitarė su nukentėjusiojo motina dėl kompensacijos.<br> G.Šiupario nuotr.
 Savanoris T.Bagdonas.<br> „Lietuvos ryto“ archyvas.
 Savanoris T.Bagdonas.<br> „Lietuvos ryto“ archyvas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-02-27 10:43, atnaujinta 2019-02-27 15:13

Su tokia baigtimi sutiko ir sužalotojo Tomo Bagdono oficialia atstove teismo skirta motina Zosė Bagdonienė, ir valstybės kaltinimą palaikęs prokuroras Saulius Kulikauskas.

Teisiamasis prieš posėdį grynaisiais sumokėjo T.Bagdono atstovei 2 tūkstančius eurų, o likusią sumą įsipareigojo grąžinti per trejus metus nuo šių metų gegužės.

„Noriu kuo greičiau išvažiuoti į užsienį, įsidarbinti ir atlyginti žalą“, – sakė savo elgesiu Lietuvos kariuomenei tarptautinę gėdą užtraukęs I.Bagvilas, užsiminęs, kad vis dėlto norėtų vėliau sugrįžti į tarnybą.

Išeitį pasiūlė teisėjas

Šios baudžiamosios bylos nagrinėjimas strigo, nes ją gavęs teisėjas Nerijus Masiulis sulaukė paaukštinimo – tapo Šiaulių apygardos teisėju.

Bylą perėmęs teisėjas Arūnas Bartkus irgi nebeužsibus Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose, nes laimėjo konkursą ir netrukus kraustysis dirbti į sostinę. Karjeros laiptais kylantis teisėjas A.Bartkus į Vilniaus apygardos teismą persikels jau kovo pradžioje.

Būtent pastarasis teisėjas ir pasakė teisiamajam I.Bagvilui, kad jis turi galimybę palengvinti savo padėtį – atsiprašyti, susitarti dėl žalos atlyginimo, sumokėti dalį kompensacijos.

Užuominą išgirdęs teisiamasis sugebėjo susitarti, kad prašoma 50 tūkstančių eurų kompensacija būtų sumažinta perpus.

Kaltės neigti nebebandė

Iš pradžių I.Bagvilas kaltę pripažino iš dalies, jis sakė, kad nelaimė įvyko kovinius veiksmus atliekant T.Bagdonui.

Tačiau dalinis kaltės pripažinimas neleidžia bylą nagrinėti supaprastinto įrodymų tyrimo tvarka. Kai neatliekamas įrodymų tyrimas, teisiamajam galima tikėtis net trečdaliu mažesnės bausmės.

Todėl teisme I.Bagvilas pripažino, kad pernai sausio 21-osios naktį girtas imtyniavo su T.Bagdonu. Tai įvyko girtaujant Vokietijoje per karines pratybas „Allied Spirit VII“ kareivinėse. Įkaušusių karių dvikovos nestabdė ir kartu lėbavę karininkai.

Teisiamasis patikslino, kad nelaimė įvyko jam pakėlus bičiulį, o šis krito ant plytelėmis išklotų grindų ir susižeidė.

Lėbautojai neteko darbo

Teisiamasis sakė, kad tąnakt buvo smarkiai apgirtęs.

Iš pradžių Lietuvos karių kompanija žaidė boulingą ir gėrė alų, o po to puotą pratęsė kareivinėse. I.Bagvilas buvo išgėręs tiek, kad vargiai prisiminė visus įvykius. Kas iš tiesų įvyko, jis sužinojo tik įdienojus, kai apie 11 valandą prabudo kambaryje.

Tiek joniškietis, tiek tarnybos draugai vylėsi, kad T.Bagdonui padės skubiai operaciją padarę Vokietijos medikai, bet jis nepasveiko iki šiol. Reabilitaciją atliekantis šiaulietis teismo yra pripažintas neveiksniu, jo globa ir atstovavimas patikėtas motinai.

I.Bagvilas buvo pašalintas iš KASP, darbą prarado ir keturi tarptautinėse pratybose dalyvavę kapitonai. Juos už Lietuvos kariuomenės vardo menkinimą iš tarnybos pašalino vadovybė.

Siekė numalšinti skandalą

Kas įvyko per tarptautines pratybas Vokietijoje, pavyko praskleisti „Lietuvos ryto“ dienraščiui, mat aplinkybės buvo slepiamos. Slėpti buvo ką – liudininkai papasakojo apie daugiadienes karių ir karininkų išgertuves. Dėl karininkų ir karių besaikio girtavimo strigo net kelionė į Vokietiją, nes tekdavo vis stabdyti automobilius – kompanijai reikdavo išsivemti.

Šėlsmas tęsėsi ir pratybų vietoje. Lietuvių orgijų neapsikentę JAV atstovai paskyrė Lietuvos savanoriams vadovauti žemesnio laipsnio karininką.

Dienraščio tyrimas atskleidė, kad buvo bandoma netgi nuslėpti nelaimės aplinkybes – nutarta nekviesti pagalbos į kareivines, o patiems išvežti sužalotąjį.

Lietuviai melavo ir gelbėtojams, kurie sraigtasparniu išskraidino T.Bagdoną į klinikas. Juose norėta įtikinti, kad sužalotasis buvo rastas gulintis ant asfalto prie degalinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.