Prokuratūros akiratyje – ginčas dėl patekimo į Šiaulių r. gyvenvietę prie tvenkinio

Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į teismą su ieškiniu dėl viešojo intereso gynimo – kelio servituto nustatymo Šiaulių rajono Ginkūnų gyvenvietėje.

Prokurorai kreipėsi į teismą su ieškiniu dėl viešojo intereso gynimo – kelio servituto nustatymo Šiaulių rajono Ginkūnų gyvenvietėje<br>Lietuvos Respublikos prokuratūros nuotr.
Prokurorai kreipėsi į teismą su ieškiniu dėl viešojo intereso gynimo – kelio servituto nustatymo Šiaulių rajono Ginkūnų gyvenvietėje<br>Lietuvos Respublikos prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2019, 9:52 AM

Kaip informavo Lietuvos Respublikos prokuratūra, praėjusių metų lapkritį gavo gyventojų skundą, kurie nurodė, kad minėtos gyvenvietės Švedės bendruomenė dvejose gatvėse prieš kelis metus pastatė užtvarus, taip neleisdami gyventojams patekti prie Švedės tvenkinio.

Gyvenamajame kvartale yra statomi tokie pat užtvarai (nors Šiaulių rajono savivaldybės Saugaus eismo komisija užtvarų statymui nepritarė), kurie riboja patekimą į Švedės kvartalą ne tik svečiams, bet ir patiems gyventojams.

Prokuratūroje gauta ir daugiau skundų, kuriuose nurodoma, kad dėl statomų vartų ir užtvarų ne tik automobiliams, bet ir pėstiesiems – žvejams, sportuojantiems asmenims, mamoms su vežimėliais, vaikams – nebėra galimybės patekti prie tvenkinio. Apribojamas pagalbos, apsaugos tarnybų atvykimas tiek į Švedės bendruomenę, tiek į Ginkūnų sodo bendriją.

Prokuratūra tyrimo metu nustatė, kad prieš 10 metų beveik 12 hektarų žemės sklype, priklausančiame dviem įmonėms, detaliuoju planu buvo suformuotas kvartalas mažaaukštei gyvenamąjai statybai – Švedės kvartalui. Įmonės sklypus pardavė fiziniams asmenims, kurie šiuo metu statosi arba jau yra pasistatę gyvenamuosius namus.

2011 ir 2014 metais buvo koreguojamas sklypo detalusis planas. Nors plano sprendiniuose buvo numatytas kelio servitutas – teisė važiuoti keliu transporto priemonėms, tačiau jis įregistruotas nebuvo. Tai reiškia, kad žmonės iki įsigytų savo žemės sklypų patekdavo privačia įmonėms priklausančia žeme.

Tik praėjusiais metais sklypai, skirti susisiekimo ir inžinerinių komunikacijų aptarnavimo objektų statybai, buvo parduoti susikūrusiai Švedės bendruomenei. Sutartiminustatyti servitutai – tiesti, aptarnauti, naudoti požemines, antžemines komunikacijas ir kelio servitutas. Sutartyje nurodoma, kad kelio servitutu gali naudotis Švedės bendruomenė ir jos nariai.

Tačiau Švedės bendruomenei iš 92 žemės sklypų savininkų priklauso tik 33 žemės sklypų savininkai. Likusieji 59 žemės sklypų savininkai nėra bendruomenės nariai, todėl jie negali naudotis Švedės bendruomenei priklausančiu turtu – keliu.

Bendruomenei pastačius užtvarus ir vartus, ne bendruomenės nariai tapo izoliuoti nuo savo namų. Žmonės, norintys patekti į savo sklypus, turės susimokėti bendruomenei už vartų ar užtvarų raktus.

Prokuratūros nuomone, tiek tinkamam gyvenamojo namo eksploatavimui, tiek ir žemės sklypo naudojimui turi būti užtikrinta galimybė patekti į žemės sklypą, atsivežti įvairius daiktus, jį remontuoti. Prie namo turi patekti komunalines paslaugas teikiančių įmonių, greitosios pagalbos automobiliai, gaisrinės mašinos, statybines medžiagas, techniką atvežančios transporto priemonės.

Prie Švedės tvenkinio šalia kvartalo yra suformuotas rekreacinės teritorijos žemės sklypas, kuris skirtas poilsiui, sportui, sveikatingumui stiprinti. Švedės kvartalo gale yra aikštelė gaisrinių mašinų privažiavimui prie vandens telkinio, todėl siekiant užtikrinti viso Ginkūnų kaimo gyventojų teisę į gaisrinės pagalbos suteikimą, ji privalo būti pasiekiama.

Pasak prokurorės, atlikusios tyrimą, susidariusi situacija parodo, kaip svarbu atsakingai vertinti įsigyjamo sklypo privačiame kvartale vietą, kaip svarbu rasti bendrą sutarimą su būsimaisiais kaimynais ir kartu rūpintis visų gyventojų gerove.

Prokurorai siekia, kad būtų atidaryti kelio užtvarai, įrengti ties Miglos–Žvejų ir Rytinės–Žvejų gatvių sankirtomis, bei neuždaryti elektriniai kelio užtvarai ties Tvenkinio–Miglos ir Tvenkinio–Rytinės gatvių sankirtomis.

Taip pat prašoma nustatyti 6 žemės sklypams (kelio vietoje) neterminuotą neatlygintinį kelio servitutą, suteikiantį teisę važiuoti transporto priemonėmis, naudotis pėsčiųjų taku privažiuoti ar prieiti prie kvartale esančių žemės sklypų bei prie rekreacinės teritorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.