Miegančiam Klaipėdos verslininkui – policininkų provokacija: tiesą atskleidė įrašas

Girtutėlis verslininkas vairavo automobilį, tačiau teismas jį visiškai išteisino. Tai atsitiko po netikėtos istorijos Klaipėdoje. Pasirodo, vairuotoją buvo išprovokavę policijos patruliai.

Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Patruliai vyrą sustabdė, kai šis buvo pažadintas ir paprašytas pavažiuoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 6, 2019, 6:16 AM, atnaujinta Apr 4, 2019, 4:12 PM

Incidentas, kurio atomazga praėjusią savaitę įvyko Klaipėdos apygardos teisme, nutiko dar 2017 metų spalį, kai uostamiesčio bendrovės „Vakarų šviesa“ vadovas Gedeminas Bagočius restorane „Katpėdėlė“ vakarieniavo su vienu įmonės akcininku. Besikalbėdami vyrai gerokai padaugino alkoholio.

Įkaušęs G.Bagočius pareiškė, kad nueis iki netoliese, prie prekybos centro „Lidl“, palikto savo automobilio ir atneš kažkokių su darbu susijusių dokumentų.

Tačiau įsėdęs į savo visureigį „Kia Sorento“ vyras iš karto užmigo. Tuo metu iš prekybos centro einantis pirkėjas, pamatęs, kad vairą apsikabinęs miega girtas žmogus, paskambino policijai.

Verslininkas – į areštinę

Netrukus atvažiavo patrulių ekipažas. Pareigūnai juos pasitikusiam vyrui paaiškino, jog negali bausti automobilyje užmigusio girto asmens, nes niekas nematė, kad jis būtų vairavęs.

Tuomet patruliai ir pasiūlė, jog juos iškvietęs vyras pats surengtų provokaciją – pažadintų miegantį asmenį ir paprašytų, kad jis šiek tiek pavažiuotų į šoną.

Taip ir buvo padaryta. Vos tik G.Bagočius pajudėjo iš vietos, prie jo su mirksinčiais švyturėliais privažiavo policininkai.

Patikrinus verslininko blaivumą paaiškėjo, kad alkoholio koncentracija kraujyje viršija 2 promiles. Jis buvo nuvežtas į ligoninę, o paskui uždarytas į areštinę.

Rėmėsi policininkais

Teisme kaltinimą palaikęs prokuroras Simonas Genys reikalavo, jog verslininkas būtų nuteistas ne tik už tai, kad vairavo automobilį girtas, bet ir už tai, kad jį sulaikiusiems pareigūnams vėliau siūlė kyšį.

Prokuroras rėmėsi policijos pareigūnų tarnybiniu pranešimu, kuriame buvo teigiama, kad atvykę prie prekybos centro jie pastebėjo važiuojantį visureigį „Kia Sorento“. Sustabdžius jį buvo nustatyta, kad vairuotojas girtas.

Tą patį šie pareigūnai tvirtino ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme.

„Atvažiavę į prekybos centro „Lidl“ automobilių stovėjimo aikštelę pastebėjome važiuojantį visureigį „Kia Sorento“ ir jį sustabdėme.

Nuo vairuotojo sklido stiprus alkoholio kvapas“, – teisme aiškino vienas verslininką sulaikiusių pareigūnų Vidas Veryga.

Tiesą atskleidė įrašas

Tačiau greitai paaiškėjo, kad pareigūnai meluoja. Teisiamo verslininko advokato prašymu buvo pareikalauta pareigūnų ir apie neblaivų vairuotoją pranešusio praeivio pokalbių, vykusių policijos tarnybiniame automobilyje „Škoda Octavia“, garso įrašų.

„Žinai, ką galėtum padaryti? Nueik, pabarškink į langą ir sakyk: „Ar galėtum patraukti, trukdo pravažiuoti?“

Jis pradės važiuoti, mes sustabdome, ir viskas. Nes kitaip mes galime laukti iki ryto“, – aiškino vienas pareigūnas.

Taip ir buvo padaryta. Policininko paprašytas vyras pažadino miegantį G.Bagočių, o kai jis patraukė visureigį, prie jo prisistatė pareigūnai.

Nubaudė griežta bausme

Nors šie garso įrašai akivaizdžiai įrodė, kad patys pareigūnai provokavo įvykdyti nusikaltimą, Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Kristina Baškienė praėjusių metų spalį verslininką pripažino kaltu.

G.Bagočius buvo nuteistas itin griežtai – jam paskirta beveik 4 tūkstančių eurų bauda, uždrausta dvejus metus vairuoti automobilį ir konfiskuota visureigio „Kia Sorento“ vertę atitinkanti pinigų suma – beveik 16 tūkstančių eurų.

Patruliai slėpė aplinkybes

Tačiau praėjusią savaitę G.Bagočiaus skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas jau visiškai kitaip įvertino pareigūnų veiksmus.

Teisėjų kolegija atnaujino įrodymų tyrimą, apklausė daugiau liudytojų ir konstatavo, kad verslininką padaryti nusikaltimą provokavo patys pareigūnai, kurie iš pradžių nurodė tikrovės neatitinkančias aplinkybes.

„Policijos pareigūnai privalėjo neleisti jam vairuoti automobilio, tačiau jie pasielgė priešingai – paprašė liudytojo nueiti prie G.Bagočiaus automobilio ir paprašyti vairuotojo, kad jis pradėtų važiuoti, o patys toliau stebėjo situaciją iš šalies ir, žinodami, jog vairuotojas galbūt padarys nusikalstamą veiką, leido jam neblaiviam vairuoti automobilį“, – teigiama Klaipėdos apygardos teismo sprendime.

Kolegijos nuomone, G.Bagočius nesiruošė vykdyti nusikaltimo, o tai padaryti jį sukurstė policijos pareigūnai.

Melavo ir dėl kyšio

G.Bagočius buvo visiškai išteisintas ir dėl bandymo papirkti pareigūnus.

Kad policijos pareigūnai melavo dėl jiems siūlomo kyšio, paaiškėjo jau bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme.

Verslininką sulaikę patruliai tvirtino, jog vežamas į ligoninę automobilyje G.Bagočius du kartus siūlė pinigų už tai, kad nebūtų nuvežtas blaivumui patikrinti.

Pareigūnai teigė, kad vežamą įtariamąjį kelis kartus buvo įspėję dėl gresiančios baudžiamosios atsakomybės už pareigūno papirkimą.

Tačiau išklausęs ir peržiūrėjęs 35 minutes trunkantį į ligoninę vežamo G.Bagočiaus pokalbio su pareigūnais vaizdo ir garso įrašą teismas konstatavo, kad nei žodžiu, nei kokiais nors veiksmais ar gestais verslininkas nežadėjo duoti pinigų.

Taip pat nebuvo nustatyta, kad pareigūnai būtų įspėję G.Bagočių apie jam gresiančią atsakomybę už bandymą papirkti.

Priešingai – verslininkas vis prašė pareigūnų, kad jie duotų atsigerti vandens arba leistų parūkyti, prašė parvežti namo ir leisti pamiegoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.