Jauni alytiškiai žiauriai žudė žmones ir skubėjo tuo pasigirti: nusikaltimai atima žadą

Žudyti žmones buvo savotiška keturių jaunų alytiškių pramoga. Su vienu vyru jie susidorojo tik todėl, kad jis paprašė cigaretės, antrąjį norėdami apiplėšti subadė peiliu, o vėliau sudegino su visu automobiliu.

Miške sudeginto automobilio „Volkswagen Touran“ bagažinėje buvo rastas smarkiai apdegęs jo savininko kūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Miške sudeginto automobilio „Volkswagen Touran“ bagažinėje buvo rastas smarkiai apdegęs jo savininko kūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žudikai (iš kairės) A.Gudelionis, T.Pūtys ir A.Jaruševičius išgirdo nuosprendį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žudikai (iš kairės) A.Gudelionis, T.Pūtys ir A.Jaruševičius išgirdo nuosprendį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2019, 7:38 PM

Jauni, žiaurūs ir ciniški – taip 23 metų Tautvydą Pūtį, 21 metų Aurimą Jaruševičių, 16-metį Karolį ir 26-erių Aivarą Gudelionį apibūdino jų baudžiamąją bylą vakar išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas.

Nors prokuroras siūlė T.Pūtį ir A.Jaruševičių įkalinti iki gyvos galvos, teismas nusprendė suteikti jiems viltį išvysti laisvę ir skyrė atitinkamai 18 ir 20 metų laisvės atėmimo bausmes.

Pirmuosius dešimt metų žudikai turės praleisti kalėjime, po to bus perkelti į pataisos namus.

A.Gudelionis nubaustas švelniau – turės kalėti 8 metus ir 6 mėnesius.

Abiejose žmogžudystėse dalyvavusiam Karoliui už grotų teks praleisti dešimt metų.

Tai griežčiausia bausmė, kuri gali būti skirta pilnametystės nesulaukusiam asmeniui.

Sudegino automobilyje

Apie šį ketvertą visuomenė sužinojo pernai sausį, kai Trakų rajono Paluknio seniūnijos Mamavio kaime į statomą bendrovės „Fichnet“ objektą atvykę darbuotojai pasigedo naktį budėjusio sargo – 59 metų Mariano Siniavskio.

Grumtynių pėdsakai, dingę daiktai bei sargo automobilis ir lauke telkšančios su vandeniu susimaišiusios kraujo balos aiškiai rodė, kad naktį statybvietėje įvyko kažkas baisaus.

Buvo paskelbta M.Siniavskio ir jo automobilio paieška, ant kojų sukeltos gausios policijos pajėgos.

Viltys rasti vyrą gyvą žlugo po dviejų dienų, kai sausio 9-osios rytą Varėnos rajone, miške netoli Pirčiupio kaimo, buvo rastas sudegintas automobilis „Volkswagen Touran“, o jo bagažinėje – stipriai apdegęs M.Siniavskio kūnas.

Veikė tiksliai pagal planą

Įtariamieji – T.Pūtys, A.Jaruševičius ir nepilnametis Karolis – buvo sulaikyti kitą dieną.

Netrukus išsiaiškinta, kad nusikaltimo sumanytojas buvo T.Pūtys. Dukart anksčiau teistas vyras pats kadaise dirbo šioje statybvietėje, todėl ją savo sėbrams nurodė kaip lengvą grobį. Ten esą buvo laikoma apie 200 tonų degalų.

Trijulė susitiko sausio 7-ąją apie vidurnaktį Alytuje ir sėdėdami automobilyje smulkiai aptarė visas nusikaltimo detales – T.Pūtys užkalbins sargą ir išvilios jį į lauką, po to jį užpuls Karolis, o galiausiai peiliu subadys A.Jaruševičius.

Veikti nuspręsta nedelsiant. Žudikai sėdo į automobilį ir nuvažiavo į statybvietę. Čia elgėsi tiksliai taip, kaip buvo suplanavę.

Kai T.Pūtys išviliojo M.Siniavskį į lauką, jį užpuolė Karolis. Jis mažiausiai keturis kartus trenkė kumščiu, o pargriuvusią auką dar ir spardė.

Sumušus M.Siniavskį savo vaidmens ėmėsi A.Jaruševičius – jis žiauriai subadė sargą.

Pagrobė net arbatinuką

Įsitikinę, kad auka negyva, žudikai patraukė į statybvietę ir sargo namelį.

Plėšikai buvo itin smulkmeniški – prisipylę apie 70 litrų dyzelino jie išnešė ir namelyje surastus daiktus: arbatinuką, M.Siniavskio telefoną, žiebtuvėlį ir sargo dokumentus.

Vėliau buvo apskaičiuota, kad grobio vertė – tik 423 eurai.

Iš statybvietės žudikai išvyko dviem automobiliais. Prie M.Siniavskio „Volkswagen Touran“ vairo sėdo A.Jaruševičius, o T.Pūtys, vairuodamas savo „Audi“, rodė jam kelią.

M.Siniavskio kūnas buvo jo automobilio bagažinėje – jį įkėlė Karolis.

Nuvykę į Pamerkio mišką žudikai M.Siniavskio automobilį padegė, o grįždami į Alytų atsikratė įkalčių – pakelėje buvo išmestas kruvinas peilis, sudeginti asmeniniai M.Siniavskio daiktai.

Nelaikė liežuvio už dantų

Grįžę į Alytų žudikai, atrodo, visai nesigailėjo dėl to, ką padarė.

Aplankę Kaune savo pažįstamą Orestą Ivošką jie pasigyrė nužudę sargą, o sulaikymo išvakarėse apie tai papasakojo ir bare sutiktai nepilnametei Rusnei.

„A.Jaruševičius pasakojo, kad nužudė sargą ir jį sudegino, tačiau tai sakydamas visą laiką juokėsi“, – teisme pasakojo Rusnė.

Ji kartu su žudikais buvo teisiama dėl to, kad nepranešė apie įvykdytą nusikaltimą.

Teismas merginą išteisino patikėjęs versija, kad ji paprasčiausiai neturėjo laiko apie tai, ką jai kalbėjo A.Jaruševičius, pranešti policijai, nes pokalbis vyko vakare, o ryte jai reikėjo eiti į mokyklą.

Tris kartus anksčiau teistam O.Ivoškai dėl nusikaltimo slėpimo skirta simbolinė bausmė.

Jis nuteistas 3 mėnesių ir 10 dienų laisvės atėmimo bausme, tačiau jos vykdymas atidėtas metams.

Subadė tik dėl cigaretės

Tiriant M.Siniavskio nužudymą paaiškėjo, kad A.Jaruševičius ir Karolis jau yra nužudę kitą žmogų – 57 metų Zenoną Merkevičių.

Tai įvyko 2017 metų lapkritį Alytuje. Sulaikyti A.Jaruševičius ir Karolis prisipažino, kad neįgalų alytiškį kartu su A.Gudelioniu nužudė be jokios rimtos priežasties – vien todėl, kad vyras paprašė jų cigaretės.

Apsvaigusi trijulė puolė jo mušti ir badyti peiliu. Paslėpę kūną miške po šakomis ir lapais jie nuėjo miegoti.

Apiręs vyro kūnas rastas sausio 10-ąją Pabalių gatvėje esančiame miške.

Nustatyta, kad Z.Merkevičius nužudytas itin žiauriai, – A.Gudelionis jį mušė rankomis, o Karolis ir A.Jaruševičius badė peiliais.

Vyriškiui peiliu į veidą, krūtinę ir kitas kūno vietas smeigta ne mažiau kaip 16 kartų.

Žinojo, bet niekam nesakė

Tiriant žmogžudystes paaiškėjo, kad apie šį nusikaltimą žinojo dar mažiausiai du jaunuoliai – Žilvinas ir Erikas.

Žudikai jiems ne tik pasigyrė nužudę žmogų, bet ir nusivedę į mišką parodė, kur paslėpė palaikus.

Už tai Žilvinui teismas skyrė 3 mėnesius viešųjų darbų, o Eriką nuo bausmės atleido pagal laidavimą.

Pardavinėjo ne savo mišką

T.Pūtys ir A.Jaruševičius taip pat buvo kaltinami planavę nužudyti vieną verslininką, tačiau dėl šio nusikaltimo jie buvo išteisinti.

Teismas nustatė, kad miško pardavėjais apsimetę vyrai nusiviliojo mišką ketinusi pirkti verslininką į Pivašiūnus, tačiau esą tai padarė ne ketindami nužudyti, o tik iš jo pasityčioti.

Prokuratūra teigė nustačiusi, kad vyrą ketinta nužudyti ir apiplėšti, tačiau nusikaltimas nebuvo baigtas, nes A.Jaruševičius paskutinę minutę pabūgo atimti dar vieno žmogaus gyvybę.

Žudikai neišvengė ne tik laisvės atėmimo bausmių, bet ir civilinių ieškinių. Jie savo aukų artimiesiems turės atlyginti beveik 130 tūkstančių eurų žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.