Dėl šokoladinių grybukų susipliekusios Kauno rajono ir Vokietijos bendrovės išgirdo teismo sprendimą

Vis dėlto bendrovių ieškinius nagrinėję teismai pasisakė, kad rinkoje gali egzistuoti abiejų bendrovių grybukai – kaip ir anksčiau rinkoje pasirodę panašūs gaminiai.

Dėl lietuvių pamėgtų šokoladinių grybukų Lietuvos ir Vokietijos bendrovės kovėsi teisme<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Dėl lietuvių pamėgtų šokoladinių grybukų Lietuvos ir Vokietijos bendrovės kovėsi teisme<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS

2019-03-16 13:12

„Ieškovės ir atsakovo dizainai pasižymi individualiomis savybėmis, nėra tapatūs ir toks dizaino skirtingumo lygis, įvertinus gaminių, kuriems yra registruoti, didelį paplitimą, yra pakankamai originalus, kad galėtų koegzistuoti kepinių rinkoje“, – rašoma teismo nutartyje.

Ieškovė, Vokietijos bendrovė „Waltcher GmbH“ pateikė ieškinį Kauno rajone įsikūrusiai bendrovei „Miltonas“, gaminančiai šokoladinius grybukus „Linksmučiai“.

Grybukų dizainą Europos Sąjungoje 2013 metais registravusi bendrovė siekė, kad lietuvių dizaino registracija būtų pripažinta negaliojančia, o „Linksmučių“ gamintojai – nesąžiningai konkuravę ir pažeidę autoriaus teises.

Bendrovė siekė uždrausti „Linksmučių“ gamybą ir prekybą jais visoje Europos Sąjungoje bei priteisti iš atsakovų 93,5 tūkst. eurų nuostolių atlyginimą.

„Miltonas“ savo ruožtu pateikė priešieškinį „Waltcher GmbH“ dėl jos registruoto Bendrijos dizaino pripažinimo negaliojančiu. Jų teigimu, šokoladinių grybukų dizainas, kuriame vaizduojamas konditerinis gaminys ruda kepurėle ir gelsvu koteliu, neturi individualių savybių, o panašius konditerijos gaminius jau anksčiau pradėjo gaminti kitos bendrovės.

Vilniaus apygardos teismas pernai abiejų bendrovių ieškinius atmetė. Šį sprendimą kovo 7 dieną paliko galioti ir bylą apeliacine tvarka nagrinėjęs teismas.

Teismai vertino, kad grybuko formos konditeriniai gaminai yra plačiai paplitę, todėl nėra originalūs savaime. Tuo tarpu galimybė sukurti šokoladinių grybukų dizainą yra objektyviai ribota dėl tipinės formos ir techninių ypatumų.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.