Siaubas Pagėgiuose: sugėrovas tapo gyvu taikiniu

Pagėgių gyventojas 58-erių Sigitas Meilutis nuteistas už tai, kad per konfliktą griebėsi ginklo ir peršovė 42 metų Airidą Bladaitį. Šis buvo kaltinamas nesunkiai sužalojęs draugą, bet bausmės išvengė.

Buvęs pasienietis S.Meilutis (nuotr.) savo namuose iš kovinio pistoleto šaudė į tamsą, o pataikė į A.Bladaitį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Buvęs pasienietis S.Meilutis (nuotr.) savo namuose iš kovinio pistoleto šaudė į tamsą, o pataikė į A.Bladaitį.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Bladaitis
A.Bladaitis
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-21 22:49

Kruvinas incidentas įvyko pernai gegužės 27-ąją.

Tą dieną S.Meilutis, sugrįžęs namo iš Vokietijos, kur uždarbiavo, nutarė atsipalaiduoti su draugais.

Keli kaimynai buvo trumpam užsukę į eglių gyvatvorėmis apaugusią S.Meilučio sodybą – kieme gėrė alkoholį. Išsituokęs vyras ten gyveno vienas.

S.Meilučiui telefonu paskambinęs jo draugas A.Bladaitis taip pat buvo pakviestas prie vaišių stalo.

Kai svečiai išsiskirstė, tarp S.Meilučio ir A.Bladaičio kilo konfliktas – šeimininkas išsitraukė namuose legaliai laikomą pistoletą ir pradėjo šaudyti į svečią.

„Jis mane užpuolė, gyniausi nuo agresyvaus žmogaus“, – Klaipėdos apygardos teisme pareiškė buvęs pasienietis S.Meilutis.

Grumtynių pėdsakai

S.Meilučio sodyboje nuaidėjusius šūvius girdėjo artimiausi kaimynai.

Po kiek laiko jis pasibeldė į šalia gyvenančios Kristinos Kolyčienės namo duris.

„Jis paprašė telefono, pats paskambino į Bendrosios pagalbos centrą, po to kartu nuėjome į jo sodybą“, – pasakojo K.Kolyčienė.

Peržengusi savo kaimyno namo slenkstį moteris pašiurpo – ant grindų kraujo klane pavirtęs ant šono gulėjo A.Bladaitis: ranka užspaudęs žaizdą pilve vaitojo, šaukė, kad jam labai skauda.

Kambaryje išvartytos kėdės, nuo sienos nuplėštas radiatorius priminė grumtynių pėdsakus.

K.Kolyčienė krūptelėjo užlipusi ant tuščios šovinio tūtelės.

Atvykus pareigūnams A.Bladaitis iškart buvo nugabentas į ligoninę, o S.Meilutis – į Tauragės policiją.

Kaltinimai ir aukai

Sulaikytas šaulys buvo ramus, nesipriešino, bet į kalbas nesileido. Jis iš pradžių prisipažino šaudęs į žmogų, o paskui ėmė muistytis, sakė nežinąs, kur padėtas ginklas.

Policininkai įtarė, kad pistoletas guli seife, bet S.Meilutis jiems rakto nedavė, prašė išleisti iš automobilio – tada parodysiąs, kur yra pistoletas.

Kulka A.Bladaičiui perskrodė pilvą – sužalojo blužnį, kitus vidaus organus. Ligoninėje pagėgiškiui buvo pašalintas inkstas, tulžies pūslė.

Ilgai buvęs komos būsenos, vos likęs gyvas vyras tapo ir nukentėjusiuoju, ir kaltinamuoju – mat S.Meilutis pareiškė, kad A.Bladaitis pirmas jį užpuolė, kumščiu smogė į veidą.

Areštinėje ant S.Meilučio kūno jokių smurto žymių nepastebėta. Sulaikytasis tik paskui pradėjo aiškinti, kad sugėrovas jį nei iš šio, nei iš to pradėjo mušti.

Atsigavęs A.Bladaitis nieko neprisiminė. Jis buvo teisiamas tik už nesunkų kūno sužalojimą.

Abu kilnojo stikliuką

Sulaikytas S.Meilutis niekuo nesiskundė. Areštinėje vyras beveik visą naktį šaltakraujiškai darė atsispaudimus nuo grindų.

Kaltinamasis aiškino tą dieną su svečiais išgėręs du 0,7 litro brendžio butelius, bet nebuvo praradęs nuovokos.

Po kruvino incidento S.Meilučio organizme rasta 1,8 promilės alkoholio. Vidutinis girtumas nustatytas ir A.Bladaičiui.

Teisme paaiškėjo, jog į alkoholizmą buvo įklimpę abu pagėgiškiai – ir vienam, ir kitam teko gydytis nuo ydingos priklausomybės.

Kaimynai S.Meilutį apibūdino kaip ramų, grėsmės nekeliantį asmenį. Tiesa, vienas liudytojas prisiminė, jog vyras kartą namuose girtuokliavęs kone visą savaitę.

A.Bladaičio giminės apie jo bėdas aptakiai kalbėjo: „Kai gerdavo vaistus, alkoholio nevartodavo. Buvo įsigijęs parduotuvėlę, pradėjo dirbti, o paskui įvyko ši nelaimė.“

Katino kulka nekliudė

Buvęs pasienietis S.Meilutis legaliai laikomą pistoletą rodydavo kitiems, netgi siūlydavo jį išbandyti.

A.Bladaičio brolis Darius prisiminė, kaip S.Meilutis ir jam siūlęs kieme šaudyti į taikinius, bet jis nepanoręs. Tada šeimininkas pats šovė į katiną, kuris tupėjo ant dviračio, bet nepataikė.

„Girdėjau, kad išgėręs S.Meilutis pasidaro priekabus, pasipūtęs kvailioja“, – sakė pagėgiškis.

Anot jo, S.Meilutis pradėjo kalbėti apie išpuolį namuose tiktai po to, kai sužinojo, kad atsigavęs A.Bladaitis neprisimena, kas vyko jo namuose.

„Dėl S.Meilučio kaltės mano sūnus vos liko gyvas, o jis net neatsiprašė. Naudojasi tuo, kad jo atmintis pašlijo, kažkuo kaltina“, – piktinosi nukentėjusiojo motina Stepanija Bladaitienė.

Šūvis į žmogų – taiklesnis

S.Meilutis aiškino, jog savo namuose iš pasalų buvo užpultas. Parkritęs ant grindų šaudė į tamsą – norėjo pagąsdinti užpuoliką.

„Po smūgio į pakaušį nuvirtau šalia krosnies, kur įmontuotas seifas. Durelėse buvo raktas, išsitraukiau pistoletą, užtaisiau ir šoviau“, – pasakojo S.Meilutis.

Balistikos ekspertai nustatė, kad kaltinamasis meluoja – šūviai iš pistoleto buvo paleisti jam stovint.

„Jam nėra ką pasakyti, skleidžia prasimanymus“, – buvusio draugo parodymus neigė A.Bladaitis.

Teismas nusprendė, jog buvęs pareigūnas S.Meilutis griebėsi ginklo ir šaudė į A.Bladaitį suvokdamas, kokias pasekmes gali sukelti tokie jo veiksmai.

Šaulį pasiuntė už grotų

Nukentėjusiojo versija paprastesnė: „Turbūt ketinau pernakvoti S.Meilučio namuose. Aš nusiaviau batus, taisiausi prigulti, o jam pasivaideno įsibrovėlis – aklai šaudė ir pataikė į mane.“

Painios bylos aplinkybes įvertinęs teismas S.Meilučiui skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę. Jis įpareigotas atlyginti A.Bladaičiui padarytą 15 tūkst. eurų žalą.

Nuteistasis dar turės Ligonių kasoms padengti 27 tūkst. eurų vertės aukos gydymo išlaidas.

A.Bladaitis buvo išteisintas neįrodžius, kad S.Meilučio namuose švaistėsi kumščiais ir jį sužalojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.