Neblaivaus vairavusio mediko prašymas mažinti baudą sudomino mokesčių inspektorius

Bėgo nuo vilko, užšoko ant meškos. Gali būti, kad šį posakį teks pritaikyti žinomos sostinės odontologijos klinikos „Domus Dentes“ savininkui ir vadovui Mindaugui Šarvai.

Norėdamas susimažinti teismo paskirtą baudą už tai, kad vairavo automobilį girtas, medikas teismui pateikė informaciją, kuri turėtų sudominti mokesčių inspekciją ir paskatinti patikrinti, ar visos jo pajamos yra legalios.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Norėdamas susimažinti teismo paskirtą baudą už tai, kad vairavo automobilį girtas, medikas teismui pateikė informaciją, kuri turėtų sudominti mokesčių inspekciją ir paskatinti patikrinti, ar visos jo pajamos yra legalios.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 8:10 AM, atnaujinta Mar 27, 2019, 11:55 AM

Norėdamas susimažinti teismo paskirtą baudą už tai, kad vairavo automobilį girtas, medikas teismui pateikė informaciją, kuri turėtų sudominti mokesčių inspekciją ir paskatinti patikrinti, ar visos jo pajamos yra legalios.

Į piceriją – šaligatviais

M.Šarva policijos pareigūnams įkliuvo dar praėjusių metų balandį, kai gerokai padauginęs alkoholio nuosavu apynauju automobiliu „Porsche Macan“ nutarė važiuoti į piceriją nusipirkti picos.

Netoli kavinės vyriškis jau lėkė šaligatviais ir pradūrė padangą. Toks savotiškas važiavimo būdas sukėlė aplinkinių susidomėjimą ir žmonės pranešė policijos pareigūnams.

Siūlė saują banknotų

Kai atvykę pareigūnai paprašė iš „Porsche“ automobilio išlipusio M.Šarvos prieiti prie jų tarnybinio automobilio pasitikrinti girtumo, medikas iš piniginės išsitraukė pluoštą banknotų ir pasiūlė juos policininkams.

„Jei jau prieisiu – man tikrai bus blogai“, – sakė klinikos savininkas ir prašė pareigūnų, kad šie leistų jam grįžti namo.

Tačiau policininkai į derybas nėjo. Patikrinus alkotesteriu paaiškėjo, kad M.Šarvos kraujyje – 2,72 promilės alkoholio. Tai gerokai viršija 1,5 promilės, už ką jau keliama baudžiamoji byla.

Konfiskavo pusės automobilio vertės sumą

Praėjusių metų gruodžio mėnesį šią baudžiamąją bylą išnagrinėję Vilniaus apylinkės teismas pripažino M.Šarvą kaltu už tai, kad girtas važiavo automobiliu ir bandė papirkti pareigūnus.

Medikui buvo paskirta 5 tūkstančių eurų bauda, 2 metams atimta teisė vairuoti automobilį ir konfiskuota pusė „Porche Macan“ vertės atitinkanti pinigų suma – 23 500 eurų.

Ši suma medikui pasirodė pernelyg didelė ir jis savo apeliaciniame skunde paprašė, kad teismas konfiskuotų ne 50, o 20 procentų atitinkančią automobilio vertės sumą – 9 tūkstančius eurų.

Išlaidos viršija pajamas?

Kaip vieną motyvų, kodėl būtina mažinti konfiskuotiną sumą, klinikos vadovas nurodė sunkią savo materialinę padėtį.

M.Šarva teigė, kad yra paėmęs iš banko būsto paskolą ir kas mėnesį moka 800 eurų įmokas, taip pat 300 eurų moka už žmonos dukros nuomojamą butą, išlaiko 3 savo vaikus iš pirmosios santuokos.

Ypač brangiai atsieina užsienio universitete studijuojančio vyriausiojo sūnaus išlaikymas.

Tuo tarpu teismui nurodytos gaunamos M.Šarvos mėnesinės pajamos – 1280 eurų – gerokai mažesnės už išlaidas.

Be to, ir oficialiai nurodomas klinikos pelnas 2017 metais kuklus – 3 tūkstančiai eurų.

Prašymas teisėjų nesugraudino

Neseniai skundą išnagrinėjusiai Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegijai toks motyvas nepasirodė įtikinamas ir M.Šarvos prašymas buvo atmestas.

„Atsižvelgiant į byloje nustatytas aplinkybes, į tai, kad M.Šarva vairavo neblaivus bei pasiūlė kyšį valstybės tarnautojui už tai, kad išvengtų atsakomybės už vairavimą esant neblaiviam, tokią automobilio vertę atitinkančios sumos konfiskavimą nėra pagrindo laikyti neproporcinga baudžiamojo poveikio priemone“, – teigiama nutartyje.

Nors teismas neakcentavo aplinkybės, kad mediko išlaidos gerokai viršija jo skunde nurodytas pajamas, patikrinimo jau ėmėsi mokesčių inspektoriai, kurie turėtų nustatyti ar odontologas negauna nelegalių pajamų .

Tikisi gero pelno

M.Šarva situaciją komentavo taip: „2014-2017 metais klinika deklaravo 83 tūkstančius 239 eurus pelno, sumokėjo priklausančius mokesčius ir išmokėjo dividendus“.

Anot mediko, prognozuojamas klinikos pelnas 2018 metais – iki 30 tūkstančių eurų: „Finansiniai rodikliai ir pelnas kiekvienais metais gali svyruoti. Būna metų, kai pajamos gerokai viršija išlaidas, tačiau būna ir atvirkščiai, kai tenka skolintis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.