Kyšio įklampintą verslininką išgelbėjo žmona

Korupciniu nusikaltimu kaltintas Mažeikių verslininkas 46 metų Darius Matiukas išvengė baudžiamosios atsakomybės. Kaltę dėl kyšio davimo pripažinusį mažeikiškį nuo nemalonumų išgelbėjo žmonos laidavimas.

Verslininką D.Matiuką gelbėjo prisipažinimas ir nepriekaištinga reputacija, todėl teismas nutarė atleisti daugiavaikį tėvą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Verslininką D.Matiuką gelbėjo prisipažinimas ir nepriekaištinga reputacija, todėl teismas nutarė atleisti daugiavaikį tėvą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 4:35 PM, atnaujinta Apr 3, 2019, 4:42 PM

Buvusiai ilgametei „Mažeikių vandenų“ įmonės vyriausiajai finansininkei 66 metų Birutei Jokubauskienei teismas buvo ne toks gailestingas.

Teisme nepasirodžiusi mažeikiškė pensininkė buvo pripažinta kalta dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir nubausta 110 MGL (4142 eurų) bauda, kurią privalės sumokėti per 6 mėnesius.

Tiesa, mažeikiškei atkrito dalis kaltinimų – teismas ją išteisino dėl padėjimo kyšininkauti, nes konstatavo, kad ji tokios veikos nepadarė.

Atvežė voką su pinigais

Mėsos perdirbimu užsiimančios bendrovės „Vigesta“ vadovą D.Matiuką įklampino bandymas sumažinti ar išvengti įmonei paskaičiuotos baudos už padidintą taršą nuotėkose.

2017 m. spalį bendrovė iš „Mažeikių vandenų“ įmonės gavo sąskaitą sumokėti beveik 8 tūkstančius eurų (be PVM).

D.Matiukas paskambino Mažeikių rajono savivaldybei pavaldžios įmonės „Mažeikių vandenys“ direktoriui V.Mažeikiui ir susitarė dėl susitikimo.

Atvykęs verslininkas pasikalbėjo kabinete, o vėliau išėjus parūkyti įmonės teritorijoje padavė V.Mažeikiui voką su 2 tūkstančiais eurų.

Kai tyrimą pradėjo STT, bendrovė „Vigesta“ sumokėjo visus priskaičiuotus pinigus už taršą.

Perrašė pateiktą sąskaitą

„Mažeikių vandenų“ įmonės direktorius kyšį paėmė, o iš atostogų grįžusiai vyriausiajai finansininkei B.Jokubauskienei nurodė perrašyti sąskaitą. Pastaroji tokį patį nurodymą davė savo pavaldinei.

Po kelių dienų B.Jokubauskienė sulaukė atlygio – jai „Mažeikių vandenų“ direktorius padavė pusę verslininko atneštos sumos.

Tiesa, šis epizodas byloje liko neišnagrinėtas,  nes kaltinimas buvo pateiktas dėl padėjimo kyšininkauti.

Tuo tarpu bylą nagrinėjusi teisėja Nijolė Matuzevičienė konstatavo, kad vyriausioji finansininkė nedalyvavo tariantis dėl kyšio, o prisijungė, kai nusikalstama veika jau buvo padaryta.

Teisėja sakė, kad baudžiamoji byla D.Matiukui nutraukta dėl objektyvių priežasčių. Mat apie kaltę visiškai pripažinusį verslininką patektos išskirtinai geros charakteristikos, jis nusikalto pirmąsyk, neturėjo galiojančių administracinių nuobaudų.

Pateko į STT tinklus

Šiaulių apygardos teisme išnagrinėtas epizodas yra tik menka STT atlikto didelio masto ikiteisminio tyrimo dalis. Šis į keturias bylas pavirtęs tyrimas susijęs su buvusiu „Mažeikių vandenų“ vadovu 63 metų Vytautu Mažeikiu.

Dvi pirmosios bylos pabaigtos baudžiamaisiais įsakymais, trečią istoriją dabar išnagrinėjo Šiaulių apygardos teismas, o dar keliolika nusikalstamos veikos epizodų sujungti į vieną neužbaigtą ikiteisminį tyrimą.

STT Šiaulių valdybos pareigūnai ikiteisminis tyrimą pradėjo 2017 m. viduryje. Šiaulių apygardos teismas leido sekliams naudoti kriminalinės žvalgybos priemones.

Per kelis mėnesius buvo išnarpliotos schemos, pagal kurias buvo perkamas bendrovės „Mažeikių vandenys“ vadovo palankumas organizuojant viešuosius pirkimus. Nustatyta, kad laimėti konkursą buvo galima sumokėjus 5-10 proc. “sėkmės“ mokestį.

Teisiamuosius gelbėjo atgaila

Prieš porą mėnesių vieną su „Mažeikių vandenų“ vadovo bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismo teisėjas Nerijus Masiulis patenkino valstybės kaltintojo Andrejaus Mirnyj prašymą ir procesą nutarė užbaigti baudžiamuoju įsakymu.

Buvęs įtakingas socialdemokratas V.Mažeikis pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir nubaustas beveik 17 tūkstančių eurų bauda. Iš jo konfiskuoti kyšiai – 14,9 tūkstančio eurų.

Kaltais dėl papirkimo pripažinti dviejų įmonių atstovai – UAB „Ginstar“ direktorius 54 metų Rimantas Ginčauskis ir bendrovės „Hidrotechniniai statiniai“ buhalterė 57 metų Danutė Latakienė.

R.Ginčauskis nubaustas daugiau kaip 16 tūkstančių eurų, o D.Latakienė – daugiau kaip 2 tūkstančių eurų bauda.

Direktorių pamalonindavo eurais

2017 m. vasarą R.Ginčauskis siekė laimėti „Mažeikių vandenų“ skelbiamą vienos gyvenvietės vandens tinko sužiedinimo darbų konkursą.

Direktorius palankumas buvo brangus – ne mažiau 10 proc. nuo darbų vertės. Bet ir sutartis buvo pasirašyta solidi – daugiau kaip 70 tūkstančių eurų.

Pinigus V.Mažeikis gavo tą patį rudenį. Pirmąją dalį – 4000 eurų verslininkas rugsėjo pabaigoje jam atvežė į namus. Antroji dalis – 5000 eurų lapkričio pabaigoje buvo perduota įmonės teritorijoje.

D.Latakienė storą voką „Mažeikių vandenų“ įmonės vadovui perdavė jo kabinete. Už būsimą palankumą bendrovės „Hidrotechniniai statiniai“ buhalterė padavė voką su 900 eurų, o V.Mažeikis pinigus įsidėjo į stalčių.

Kamera užfiksavo, kaip išėjus viešniai „pateptasis“ perskaičiuoja tos dienos uždarbį – 18 kupiūrų po 50 eurų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.