Vandalai Šeduvoje taikėsi į Velykas

Kasmet Šeduvą velykiniu medžiu garsinanti lopšelio-darželio bendruomenė sulaukė kirčio. Sekmadienio naktį atsliūkinę vandalai nupjovė garsųjį abrikosmedį, kuris yra patekęs į Lietuvos rekordų knygą.

Vandalai Šeduvoje taikėsi į Velykas.
Vandalai Šeduvoje taikėsi į Velykas.
Šeduviai sutvirtino vandalų nupjautą abrikosmedį, kuris pastaraisiais metais šitaip atrodydavo per Velykas.<br>G.Šiupario nuotr.
Šeduviai sutvirtino vandalų nupjautą abrikosmedį, kuris pastaraisiais metais šitaip atrodydavo per Velykas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 2:00 PM

Ankstų sekmadienio rytą lopšelio-darželio sargas neteko amo, kai išvydo ant šono paguldytą abrikosmedį. Vietinę bendruomenę garsinantis medis buvo nupjautas rankiniu pjūklu, po to nuverstas ant žolės.

Netrukus pastebėta, kad išpuolį įvykdė du suaugusieji, – tai liudijo žolyne likusios įmintos pėdos. Apie vandalų šėlsmą buvo pranešta pareigūnams, ir niekdariai buvo sulaikyti.

Paaiškėjo, kad šį išpuolį neva pokštaudami surengė girti 34 ir 42 metų vyrai iš Šeduvos. Jiems skirtos po 50 eurų baudos ir įpareigota atlyginti padarytą žalą.

Šeduvos lopšelio-darželio bendruomenė sekmadienį visą pusdienį triūsė, kol sutvirtino medį. Nutarta, kad šiemet originalios margučių pynės vėl supsis ant abrikosmedžio šakų.

„Gaila, bet jis nebedžiugins žiedais. Bet balandžio 15-ąją numatyta šventė įvyks“, – sakė įstaigos direktorė Daiva Staškūnienė.

Šiemet tikimasi dar kartą pagerinti pernykštį rekordą, kai abrikosmedis buvo „pražydęs“ net 7017 įvairia technika margintų margučių. Tiesa, oficialiai įregistruotas tik 2015 metų rekordas – agentūros „Factum“ knygoje įrašyti 3345 margučiai.

Šiemet tikimasi ant medžio šakų pakabinti daugiau kaip 8 tūkstančius tuščiavidurių margučių.

Po metų bus rengiama jubiliejinė, dešimtoji, šventė. Jos vandalams sutrikdyti nepavyko. Pasak direktorės D.Staškūnienės, jau buvo numatyta, kad bus puošiamas kitas, didesnis, medis.

Tradicija originaliai dabinti prie lopšelio-darželio pastato augantį vaismedį gyvuoja jau 9 metus. Pradžia buvo, kai direktorė D.Staškūnienė perskaitė straipsnį apie vokietį, kuris prieš Velykas tuščiaviduriais kiaušiniais prie namų puošia obelį.

Šeduvių debiutas buvo įspūdingas – 2011 metais ant medžio šakų suposi 1662 margučiai. Po to kasmet jų daugėjo. Dukart – 2013 ir 2015 metais – tai buvo užregistruota ir Lietuvos rekordus fiksuojančios agentūros „Factum“ knygose. Pirmas rekordas buvo 1853, antras – 3345 margučiai.

Velykų šventė taip visiems patiko, kad žmonės margučius veža ne tik iš rajono, bet ir siunčia iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.