S. Tomas viešai švaistėsi kūju ir maustė pensininkus

Teisininkas Stanislovas Tomas, kuris šią savaitę skandalingai pagarsėjo kūju sudaužęs karininko Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentą sostinėje, gali būti teisiamas ir dėl sukčiavimo.

Teisinę pagalbą kitiems siūlančiam S.Tomui šiuo metu jos prireikė pačiam.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisinę pagalbą kitiems siūlančiam S.Tomui šiuo metu jos prireikė pačiam.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 13, 2019, 10:54 PM

Į Europarlamentą nusitaikęs, advokatu ir profesoriumi save vadinantis 35 metų S.Tomas gali pakliūti ne į Briuselį, o į teisiamųjų suolą. Jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo ir neteisėto vertimosi advokato praktika.

Šį veikėją policijai apskundė pensininkai, kuriems jis pažadėjo atstovauti tarptautiniuose teismuose dėl per mažų pensijų.

Iš kiekvieno – 50 eurų

„Europos teisė reikalauja mokėti mažiausią 600 eurų pensiją.

Šiuo metu 494 tūkstančiai pensininkų gauna mažiau nei 600 eurų. 230 tūkstančių – mažiau nei 300 eurų, 50 tūkstančių – mažiau nei 200 eurų“, – šių metų pradžioje paskelbė S.Tomas ir pensininkams pasiūlė išeitį – parašyti kolektyvinį ieškinį dėl pensijų padidinimo.

Skundą pensininkų vardu esą surašytų jis pats, tačiau tam reikia tūkstančio žmonių, kurių kiekvienas jam pervestų po 50 eurų.

Kur ieškos savo teisybės?

O kam būtų rašomas skundas, S.Tomas apsispręsti negalėjo. Iš pradžių jis minėjo Europos žmogaus teisių teismą, kuris jam dar 2016 metais uždraudė atstovauti pareiškėjams, o vėliau – Jungtinių Tautų Organizaciją (JTO).

Be to, norint pateikti raštą JTO komitetams, būtina viena sąlyga – pareiškėjas turi būti perėjęs visus nacionalinius teismus ir juose neradęs teisybės. Tačiau atstovauti žmonėms Lietuvos teismuose S.Tomas negali, nes neturi advokato licencijos.

Supratę, kad buvo apgauti ir pinigus greičiausiai pervedė aferistui, kuris net nesiruošia vykdyti savo pažadų, žmonės kreipėsi į policiją. Buvo nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Tie pinigai yra mano pelnas, aš juos galiu išleisti prostitutėms, galiu išleisti narkotikams. Aš nutariau išleisti rinkimų užstatui“, – portalui 15min.lt vakar teigė S.Tomas.

Kol pensininkai pervedinėjo pinigus S.Tomui, jo apetitas augo. Jis pasiskelbė sukūręs partiją ir pareiškė vesiąs ją į Europos Parlamento rinkimus ir už pensininkų teises kovosiąs jau ne EŽTT ar JTO, o sėdėdamas Briuselyje.

Sąraše – spalvingi veikėjai

Tiesa, partijos S.Tomas iki šiol oficialiai neįkūrė, nes Teisingumo ministerija ne tik nepatvirtino jos pavadinimo – Lietuvos konservatorių partija, bet ir nesuprato, kokie jos tikslai ir kas parašyta jos įstatuose.

Todėl S.Tomui neliko nieko kita, kaip rinkimuose dalyvauti pasivadinus visuomeniniu rinkimų komitetu „Prof. dr.Stanislovo Tomo sąrašas“.

Į Briuselį kartu su S.Tomu taip pat susiruošė dar 59 asmenys, tarp jų – ir ubagų karaliumi vadintas Vytautas Šustauskas, ir į prezidentus kandidatuoti bandęs, tačiau reikiamo parašų skaičiaus nesurinkęs Kazimieras Juraitis.

K.Juraitis šiuo metu teisiamas Vilniaus apylinkės teisme, nes po mėnesio girtavimo užpuolė jam padėti atvykusius medikus, o vėliau – ir policijos pareigūnus.

Pasiūlė baudą

Trečiadienį Vilniaus apylinkės teimas pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjo bylą, kurioje atminimo lentą demonstratyviai sudaužiusiam S.Tomui (nuotr.) prokurorai yra pateikę įtarimus dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir viešosios pagarbos vietos išniekinimo.

Prokuroras prašė teisiamajam skirti 30 tūkst. eurų baudą ir konfiskuoti nusikalstamos veikos įrankį – kūjį.

Diskusijos dėl šios lentos vyko ne vienus metus. Vieni aiškina, kad šio ženklo neturi likti, nes būdamas Šiaulių apskrities viršininku J.Noreika pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

Kiti pabrėžia J.Noreikos nuopelnus antisovietiniame pogrindyje, akcentuoja, kad karo metais jis buvo pats įsitraukęs į antinacinę veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.