Šalia Marijampolės – koncentracijos stovykla: nuosprendis už ypatingą žiaurumą vyro nenuliūdino

Veterinarijos tarnyba ne vienus metus save ūkininku laikantį pensininką baudė už netinkamą galvijų priežiūrą ir kankinimą. Reikalai ėjo vis blogyn, todėl suvargusius gyvulius teko konfiskuoti.

 Šalia Marijampolės – koncentracijos stovykla: nuosprendis už ypatingą žiaurumą vyro nenuliūdino<br> lrytas.lt koliažas
 Šalia Marijampolės – koncentracijos stovykla: nuosprendis už ypatingą žiaurumą vyro nenuliūdino<br> lrytas.lt koliažas
Konfiskuoti išsekę gyvuliai jėgas atgavo Marijampolės gyvūnų prieglaudoje.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Konfiskuoti išsekę gyvuliai jėgas atgavo Marijampolės gyvūnų prieglaudoje.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
J.Noreikevičius teigė, kad samdys advokatą ir stengsis susigrąžinti gyvulius.
J.Noreikevičius teigė, kad samdys advokatą ir stengsis susigrąžinti gyvulius.
J.Noreikevičius tikino, kad deramai rūpinosi galvijais.
J.Noreikevičius tikino, kad deramai rūpinosi galvijais.
J.Noreikevičius gyvulius laikė šiose pašiūrėse. Vyrui buvo liepta pastatyti tvartus, bet jis to nepadarė.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
J.Noreikevičius gyvulius laikė šiose pašiūrėse. Vyrui buvo liepta pastatyti tvartus, bet jis to nepadarė.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 2, 2019, 9:51 PM

Igliškėlių kaimo (Marijampolės sav.) pakraštyje esanti 67 metų Jono Noreikevičiaus sodyba pribloškia baisia netvarka.

Kelios aplūžusios, vėjo ir šalčio košiamos pašiūrės, kuriose pensininkas laikė 15 galvijų, iki papilvės skęstančių mėšle, purviname, mėšlu apdrabstytame kieme ir šalia jo riogso keli seni automobiliai, prigrūsti įvairių rakandų, voliojasi apiplėkęs šiaudų ritinys. Daugiau pašarų sodyboje nėra.

Pasibaisėjo sąlygomis

Marijampolės veterinarijos tarnyba prieš mėnesį iš šios sodybos į gyvūnų prieglaudą išgabeno visus galvijus, nes jų savininkas, ne vienus metus žadėjęs tinkamai jais pasirūpinti, nieko nepadarė, kad padėtis pagerėtų.

Veterinarijos tarnyba kreipėsi į Marijampolės teismą prašydama, kad nukankinti gyvuliai būtų konfiskuoti.

Posėdyje veterinarai baisėjosi, kad J.Noreikevičius galvijus laiko nemėžtose avarinės būklės pašiūrėse. Gyvuliai kenčia nuolatinę drėgmę, tamsą, skersvėjus. Pašiūrėse nėra jokios girdymo ir šėrimo įrangos, pašarų, galvijai netinkamai suženklinti.

„Ne tvartai, o koncentracijos stovykla. Gyvuliai skęsta mėšle, prie jų neįmanoma prieiti, jie visiškai negali pajudėti, – piktinosi Veterinarijos tarnybos viršininkas Kastytis Stankus. – Šešti metai tikriname, vis patikėdavome jo pažadais.

Geranoriškai norėjome jam padėti, suradome mūrinį tvarkingą tvartą kaimynystėje. Tačiau jis tvarto nemėžė, nesirūpino galvijais, ir kaimynas nebepriėmė jų.“

Karvė puvo iš vidaus

Teismo posėdyje veterinarijos specialistai pasakojo, kad prieš kurį laiką, tikrindami J.Noreikevičiaus galvijus, pašiūrėje ant mėšlo krūvos aptiko dvi karvių gaišenas.

Policija buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, tačiau, stebėjosi veterinarai, pensininkas sugebėjo įrodyti, kad gaišenas vartojo savo reikmėms – mėsai, atsipjaudavo po gabalą ant mėšlo tįsančios kritusios karvės.

Kai iš J.Noreikevičiaus į gyvūnų prieglaudos tvartą buvo išvežti visi galvijai, po kiek laiko krito viena karvė.

Paaiškėjo, kad ji buvo veršinga. Vaisius buvo negyvas, ir išsekusi karvė puvo iš vidaus.

Vadino melu ir šmeižtu

Teismo posėdyje sprendžiant, ar reikia konfiskuoti galvijus, J.Noreikevičius pripažino, kad jis yra kaltas tik dėl neteisingo galvijų ženklinimo.

„Nekankinau gyvulių. Daug metų juos taip laikiau.

Turiu didelę patirtį, kurios 15-ai gyvulių pakanka. Pažeistos kanopos, deformavęsi kaulai? Tai yra melas ir šmeižtas.

Veterinarijos pareigūnai mane persekioja ir terorizuoja. Gyvulius paėmė be reikalo, reikalauju juos grąžinti“, – griežtai kalbėjo J.Noreikevičius.

Paklaustas, kuo dirbo iki pensijos, vyras teigė turintis galvijų auginimo patirties: „Dirbau gamyklose. Bet aš gimiau kaime.“

Pensininkas atkakliai tikino teismą, kad tinkamai rūpinosi savo galvijais, tačiau prieš pat skelbiant nutartį tyliai ištarė žurnalistams: „Širdis jaučia – atims.“

Nuojauta J.Noreikevičiaus neapgavo.

Teismas ne tik nusprendė konfiskuoti galvijus, bet dar ir už įvairius gyvulių laikymo taisyklių pažeidimus skyrė 750 eurų baudą.

Išgirdęs jam nepalankų sprendimą pensininkas bandė šypsotis, esą viskas gerai, ir teigė bandysiąs skųstis Kauno apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.