Virve sulaikytąjį tramdę trys Klaipėdos policininkai – be darbo, bet nekalti

Trys Klaipėdos policininkai, virve tramdę sulaikymo kameroje triukšmavusį sulaikytąjį, – nekalti. Šitaip nusprendė prokuratūros skundą išnagrinėjęs ir šioje byloje galutinį tašką padėjęs Aukščiausiasis teismas.

Buvę Klaipėdos policijos komisariato pareigūnai (iš kairės) V.Andriulaitis, Dž.Malinauskas ir R.Šimkus gali atsikvėpti – jie galutinai išteisinti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Buvę Klaipėdos policijos komisariato pareigūnai (iš kairės) V.Andriulaitis, Dž.Malinauskas ir R.Šimkus gali atsikvėpti – jie galutinai išteisinti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2019, 8:42 AM

Tokios pat nuomonės buvo ir pernai spalį sprendimą paskelbęs Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs nuteistųjų skundus.

Klaipėdos apylinkės teismas trims buvusiems pareigūnams buvo skyręs lygtines laisvės atėmimo bausmes.

„Teisėjų kolegija pažymėjo, kad apeliacinės instancijos teismas, priešingai nei pirmosios instancijos teismas, išanalizavo pareigūnų padarytų neteisėtų veiksmų pavojingumą ir, įvertinęs byloje nustatytas aplinkybes, teisingai konstatavo, kad policijos pareigūnų veiksmų prieš nukentėjusįjį negalima laikyti tokiais pavojingais, kad dėl jų kiltų baudžiamoji atsakomybė.

Apeliacinės instancijos teismas atsižvelgė ir į tai, kad minėti asmenys yra atleisti iš tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą, žala nukentėjusiajam atlyginta, ir pagrįstai konstatavo, kad netikslinga jiems taikyti dar ir baudžiamąją atsakomybę“, – teigė Aukščiausiasis teismas.

Pernai gegužę Klaipėdos apylinkės teismas trims nuteistiesiems skyrė nevienodas bausmes.

Kaltę pripažinęs Vaidas Andriulaitis nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas.

Nukentėjusiojo atsiprašęs, su juo susitaikęs ir per 1300 eurų neturtinės žalos sumokėjęs kaltinamasis paprašė jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Laiduoti už jį sutiko žmona. Teismas jo prašymą patenkino.

Piktnaudžiavimu tarnyba ir nežymiu sveikatos sutrikdymu kaltintiems Džeraldui Malinauskui ir Rolandui Šimkui buvo paskirta 6 mėnesiai laisvės atėmimo bausmė vykdymą atidedant metams.

Incidentas uostamiesčio policijoje įvyko 2016 metų gruodžio 20-osios naktį.

Laikinojo sulaikymo kameroje triukšmavusį ir duris daužiusį bei spardžiusį klaipėdietį, sulaikytą dėl viešosios tvarkos pažeidimo, policininkai iš pradžių bandė nuraminti geruoju, bet vyras nepakluso.

Tuomet V.Andriulaitis jam už nugaros surakino rankas antrankiais, prie jų pririšo virvę ir ją permetęs per duris pritvirtino kitą galą prie rankenos.

Surakintas rankas iškėlęs asmuo šitaip buvo priverstas kankintis beveik valandą.

Incidentas iškilo viešumon, kai paleistas iš areštinės vyras kreipėsi pagalbos į ligoninę. Jam buvo nubrozdinta riešų oda – nustatytas lengvas kūno sužalojimas.

Atlikus tarnybinį patikrinimą įtariamieji buvo atleisti iš darbo dėl pareigūno vardo pažeminimo.

Kaltinamieji teigė, kad sulaikytasis buvo neblaivus, elgėsi agresyviai, daužė ir spardė duris, nereagavo į prašymus nusiraminti. Todėl jam buvo uždėti antrankiai, o vėliau panaudota virvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.