Programišiumi virtęs panevėžietis teisme išgirdo nuosprendį

Svetimuose kompiuteriuose kenkėjiškas programas įdiegęs ir taip svetimus duomenis savinęsis jaunas panevėžietis laisvės neprarado. Jam skirta lygtinė bausmė.

Po teismo E.Trumpis džiaugėsi, kad pavyko atsipirkti lygtine bausme.<br>D.Krasausko nuotr.
Po teismo E.Trumpis džiaugėsi, kad pavyko atsipirkti lygtine bausme.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2019, 1:58 PM

Panevėžio apylinkės teisme nuosprendį išgirdo neteisėtu informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimu, turto prievartavimu, sukčiavimu, neteisėtu elektroninių duomenų perėmimu ir panaudojimu bei kitokiais nusikaltimais kaltintas 25 metų panevėžietis Edgaras Trumpis.

Jaunam vyrui skirti 4 metai nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant 3 metams. Taip pat iš teisiamojo 7 nukentėjusiesiems priteista per 4 tūkst. eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Tikino, kad dirbs legaliai

Po posėdžio E.Trumpis džiaugėsi, kad laisvės neprarado. „Programuosiu toliau, bet šįkart – legaliai“, – paklaustas, ar dar sės prie kompiuterių, sakė jis.

Šią bylą sudaro net 21 tomas ir ji apima 268 epizodus.

Kadangi teisiamasis pripažino kaltę, byla išnagrinėta sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka. Tam užteko surengti vieną posėdį.

Apkrėsdavo virusu

Prieš 2 metus E.Trumpis, naudodamasis kompiuterine programa, neteisėtai prisijungdavo prie kitiems asmenims priklausančių kompiuterių ir rinko informaciją apie privatų žmonių gyvenimą.

Apkrėsti svetimą kompiuterį virusu nebuvo sudėtinga. Dažnas gyventojas linkęs atidaryti elektroniniu paštu ar per socialinius tinklalapius gautas nuorodas.

Vos tik žmogus paspausdavo nuorodą, į jo kompiuterį įsidiegdavo kenkėjiška programa. Taip į panevėžiečio rankas pateko privatūs susirašinėjimai, asmeninės šeimos nuotraukos, prisijungimo prie socialinių tinklų paskyrų bei žaidimų platformų vardai ir slaptažodžiai.

Bylos duomenimis, jaunas vyras saugojo informaciją apie kitų asmenų finansines operacijas, banko sąskaitų likučius, elektroninių mokėjimo priemonių prisijungimo duomenis.

Taip pat svetimais pinigais jis ir apsipirkdavo.

Iš studento reikalavo pinigų

Byloje buvo nustatytas vienas turto prievartavimo atvejis. Pamatęs, kad vienas studentas rašo bakalaurinį darbą, o iki jo gynimo liko vos kelios dienos, teisiamasis šį dokumentą užkrėstame kompiuteryje ištrynė ir parsisiuntė sau. Už darbo grąžinimą jis iš aukos pareikalavo 100 eurų.

Tačiau nukentėjęs vaikinas pasirodė esąs nepėsčias. Jis išsiaiškino, kieno tai darbas, todėl teisiamajam teko grąžinti pasisavintą bakalaurinį darbą.

Apie turto prievartavimą studentas jau buvo pranešęs policijai, todėl įtariamuoju susidomėjo pareigūnai.

Byloje nukentėjusiais buvo pripažinta 10 asmenų, bet ieškinius pateikė tik septyni. E.Trumpis anksčiau teistas du kartus. Prieš 6 metus jam teko aiškintis dėl vagystės, o prieš 2 metus – dėl sukčiavimo ir kitų nusikaltimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.