Su kokaino mafija siejamas kolumbietis Lietuvai tapo rimtu galvos skausmu

Prieš mėnesį iš Kybartų pataisos namų per klaidą paleistas su tarptautine narkotikų mafija siejamas Kolumbijos pilietis Diego Murillo sugebėjo gerai pasislėpti, o įvykio aplinkybės dar narpliojamos. 

 Pareigūnai kokaino ieškojo tarp anglies luitų.<br> Nuotr. iš LR archyvo.
 Pareigūnai kokaino ieškojo tarp anglies luitų.<br> Nuotr. iš LR archyvo.
 Pareigūnai kokaino ieškojo tarp anglies luitų.<br> Nuotr. iš LR archyvo.
 Pareigūnai kokaino ieškojo tarp anglies luitų.<br> Nuotr. iš LR archyvo.
 D.Murillo išvyko iš Lietuvos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 D.Murillo išvyko iš Lietuvos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kolumbiečiui Alytuje talkino K.Zienka (kairėje) ir V.Matulaitis. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kolumbiečiui Alytuje talkino K.Zienka (kairėje) ir V.Matulaitis. <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 4:53 PM

Įkalinimo įstaigos vartai 9 metų laisvės atėmimo bausme nuteistam D.Murillo atsivėrė balandžio 29-ąją. Nors netrukus buvo paskelbta užsieniečio paieška, tuo metu jis jau buvo išvykęs iš Lietuvos ir net Europos.

Kalumbiečio ieškantys pareigūnai pripažįsta, kad bandymai aptikti jo pėdsakų nebuvo sėkmingi. 

Trys su tarptautine narkotikų mafija siejami vyrai, kurie kaltinami juodai dažytą kokainą gabenę anglyse, praėjusių metų pradžioje Kauno apygardos teisme išgirdo – jie ilgam siunčiami už grotų. Šioje byloje buvo teisiami iš Kolumbijos kilęs 54 metų D.Murillo, taip pat du jo bendrininkai alytiškiai – 45 metų Kęstutis Zienka ir 28 metų Vaidotas Matulaitis. 

Kauno apygardos teismas D.Murillo skyrė 9 metų, K.Zienkai – 8 metų 6 mėnesių, V.Matulaičiui – 8 metų laisvės atėmimo bausmę. Pastarasis vėliau buvo išteisintas. 

Balandžio pabaigoje Aukščiausiasis Teismas nusprendė bylą grąžinti žemesnės instancijos teismui – tai reiškia, kad K.Zienka turėtų būti paleistas iš Kybartų pataisos namų.

D.Murillo tokia lengvata neturėjo būti taikoma, mat jis nuo sulaikymo buvo suimtas, tačiau įkalinimo įstaigos vadovybė nusprendė, kad kolumbietis taip pat turi būti paleistas į laisvę. Jis iškart išvyko iš Lietuvos. 

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius pranešė, kad prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigūnų neatlikimo.

„Vyksta ikiteisminis tyrimas, atliekami būtini procesiniai veiksmai“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė tyrimą kontroliuojanti Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė. 

Nors šiuo metu įtarimai niekam nepareikšti, prokurorė vylėsi po kelių savaičių perduoti byla į teismą. 

Visi kaltinamieji nagrinėjant bylą Kauno apygardos teisme tvirtino, jog išvis nėra susiję su didelio kokaino kiekio platinimu bei kontrabanda, tačiau juos prie sienos prirėmė teisėsaugos surinkti įkalčiai. 

Iki sulaikymo Nyderlanduose gyvenęs ir save smaragdų prekiautoju vadinantis Kolumbijos pilietis D.Murillo grupuotėje atliko itin svarbų darbą – jis vienintelis sugebėjo greitai aptikti kokainą daugiau nei 100 tonų anglių krovinyje. 

D.Murillo bandė tokių sugebėjimų išmokyti du savo bendrininkus iš Alytaus – automobilių remonto įmonėje dirbančius K.Zienką ir V.Matulaitį. 

Kvaišalų, dėl kurių buvo teisiama ši trijulė, vertė juodojoje rinkoje siektų 2,5 mln. eurų. 

Ketvirtas gaujos narys – buvęs krovinių gabenimo bendrovės direktorius 50 metų kaunietis Vygantas Panka ilgai slapstėsi nuo teisėsaugos ir pasidavė tik 2017 metų rugpjūtį. Įtariama, jog būtent V.Panka ir D.Murillo buvo vieni nusikaltimų grandinės organizatorių. 

Akmens anglys laivais iš Pietų Amerikos buvo atplukdytos į Klaipėdą, o tuomet dalis krovinio atsidūrė vienos Alytaus bendrovės sandėliuose. 

Iš viso pareigūnai Alytuje aptiko 71 kilogramą kokaino. Didžioji dalis siuntos buvo skirta Rusijai, likusieji kvaišalai turėjo iškeliauti į Ukrainą, Skandinavijos šalis. 

Anglyse paslėpto kokaino buvo aptikta ir jūriniuose konteineriuose Klaipėdoje, ten rasta 200 kilogramų kvaišalų. Juos gabeno ta pati grupuotė. Dėl narkotikų uostamiestyje buvo iškelta atskira byla, paskelbta dviejų įtariamųjų paieška. 

Kriminalinės policijos pareigūnai visą anglių krovinį iš Kolumbijos per keletą dienų perkasė rankomis ir išrinko tuos anglių gabalus, kuriuose buvo įmaišyti narkotikai. Sulaikius antrąją siuntą, pareigūnams vėl teko tokia pat užduotis, nes nėra kitokio būdo išrinkti kokainą. 

Pasak įvykio vietoje dirbusių pareigūnų, anglių luitai blizga, o kokaino gabalų paviršius yra matinis. Vis dėlto tokiame dideliame anglių kiekyje išrinkti kvaišalus nėra paprasta. 

D.Murillo teisme aiškino, neva jis į Lietuvą atvyko iš anglių išrinkti ne kokainą, o smaragdus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.