Vilniuje sučiupta jaunuolių gauja, vogusi ir niokojusi „City Bee“ automobilius

Policijos pareigūnai išaiškino ir sulaikė net 7 jaunuolius, kurie organizuotai vogė ir gadino transporto dalijimosi paslaugų bendrovei „CityBee“ priklausančius automobilius. Pasak policijos atstovų, tirdami šiuos incidentus pareigūnai pasitelkė ne tik savo patirtį, bet ir išsamią „CityBee“ IT sistemos informaciją, pranešė Vilniaus apskrities VPK.

Vilniuje sučiupta jaunuolių gauja, vogusi ir niokojusi „City Bee“ automobilius.<br> Vilniaus apskrities VPK nuotr.
Vilniuje sučiupta jaunuolių gauja, vogusi ir niokojusi „City Bee“ automobilius.<br> Vilniaus apskrities VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2019, 9:25 AM, atnaujinta Jul 17, 2019, 9:29 AM

Kaip teigia „CityBee“ Transporto skyriaus vadovas Svajūnas Aliukonis, pavasario pabaigoje buvo pastebėta nerimą kelianti tendencija – bendrovei priklausančius automobilius imta tyčia niokoti, iš jų vogti.

„Buvo bandymai vogti automobilius, pasisavinti juose esančias degalų korteles, pasinaudojus kito asmens tapatybe išsinuomoti automobilį ir pan. Iškart informavome policiją, perdavėme jiems turimus duomenis ir netrukus buvo išaiškinti 7 asmenys, kurie, mūsų žiniomis, yra vienaip ar kitaip tarpusavyje susiję“, – komentavo S. Aliukonis.

Pasak jo, dėl šių asmenų veiklos „CityBee“ patyrė nemenkos žalos. Vis dėlto, pašnekovo teigimu, daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama ne jai, o faktui, kad šiuolaikinės technologijos leidžia labai greit išaiškinti nusikaltusius asmenis.

„Mūsų automobilių parką padeda prižiūrėti kompleksiška ir daugybę duomenų apdorojanti sistema. Ji realiu laiku fiksuoja kiekvienos transporto priemonės atrakinimą ir užrakinimą, jos maršrutą, manevravimą, greitį ir dar aibę kitos informacijos. Pastarąją nuolatos stebi darbuotojai ir, kilus poreikiui, nedelsdami imasi reikalingų priemonių“, – paaiškino S. Aliukonis.

Anot jo, absoliuti „CityBee“ klientų dauguma yra sąmoningi ir atsakingi asmenys, todėl būna labai nemalonu, kai matai, kad kažkas į medaus statinę pila šaukštą deguto. Tikimės, daiktų internetas, įdiegti technologiniai sprendimai ir efektyvus bendradarbiavimas su policija atgrasys ir tuos pavienius nesusipratėlius“, – sakė S. Aliukonis.

Pasak jo, per visą bendrovės veiklą tai yra pirmas atvejis, kai susidurta su tendencingu automobilių niokojimu.

„Prisimename, kad Lietuvoje pradėjus veikti „CityBee“ daug kas sakė: „Išvogs jūsų automobilius.“ Panašių replikų buvo laidoma ir pristačius el. paspirtukų dalijimosi galimybę. Tačiau praktika rodo, kad piktavalių žmonių mūsų šalyje, ar bent jau tarp bendrovės klientų, yra labai nedaug. Ir jų vis mažėja. Automobilių niokotojai greit sulaukia teisėsaugos dėmesio, o el. paspirtukų apskritai nepraradome nė vieno.

Matome, kad daug didesnis iššūkis – didinti vairuotojų sąmoningumą. Tačiau tai jau ne vien tik mūsų, bet ir visos valstybės bei jos gyventojų problema, reikalaujanti visapusių pastangų. Tad mūsų bendradarbiavimas su policija tik stiprės ir bus dar glaudesnis“, – sakė S. Aliukonis.

Vilniaus apskr. VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas Linas Grigalevičius, komentuodamas šį atvejį, sakė, kad šiuo metu iš 7 įtariamųjų 3 yra suimti.

„Tai jauni Vilniaus rajono gyventojai. Apklausų metu vienas jų sakė, kad neteisėtai naudojosi automobilių dalijimosi operatoriui priklausančia transporto priemone, nes norėjo padaryti įspūdį merginoms“, – dėstė L. Grigalevičius.

Anot L. Grigalevičiaus, šiais laikais panašaus pobūdžio nusikaltimus, ypač kai kalbama apie automobilių dalijimosi bendrovei priklausančias transporto priemones, išaiškinti tapo daug lengviau. Kai kuriais atvejais tam reikia vos kelių savaičių ar net dienų. Procesą gerokai paspartino automobiliuose įdiegtos informacinės sistemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.