Utenos mokykloje – turto prievartavimo atvejis: moksleivis buvo skolingas už svaiginančias vaišes

Utenoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, dėl nepilnamečių turto prievartavimo. Istorija prasidėjo, kuomet profesinio mokymo centro moksleivis pradėjo reketuoti kitą moksleivį, kad šis duotų jam pinigų. Prieš jaunuolį buvo naudojamas smurtas, reikalaujama 200 eurų už tariamą pavaišinimą narkotikais.

Utenos mokykloje – turto prievartavimo atvejis: moksleivis buvo skolingas už pavaišinimą narkotikais.<br>Utenos apskr. VPK nuotr.
Utenos mokykloje – turto prievartavimo atvejis: moksleivis buvo skolingas už pavaišinimą narkotikais.<br>Utenos apskr. VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 5:20 PM, atnaujinta Jul 18, 2019, 5:22 PM

Utenoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, dėl nepilnamečių turto prievartavimo. Istorija prasidėjo, kuomet profesinio mokymo centro moksleivis pradėjo reketuoti kitą moksleivį, kad šis duotų jam pinigų. Prieš jaunuolį buvo naudojamas smurtas, reikalaujama 200 eurų už tariamą pavaišinimą narkotikais.

2018 m. lapkričio mėnesį, į Utenos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi vienas iš Utenos regioninio profesinio centro moksleivių su pareiškimu apie tai, kad iš jo yra atiminėjami pinigai.

Policijai pradėjus ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad 2018 metų, lapkričio 30 dieną,  apie 11 val., kitas Utenos regioninio profesinio mokymo centro moksleivis D.B. neturėdamas teisėto pagrindo, atvirai, savo naudai panaudodamas prieš nukentėjusįjį J.G. fizinį murtą sukeldamas jam fizinį skausmą, vertė perduoti turtą – sumokėti 200 eurų, už galimai pavaišinimą narkotinėmis medžiagomis (kanapėmis).

Nuo 2018 m. liepos mėnesio, telefonu ir susitikimų įvairiose Utenos miesto vietose metu, neturėdamas teisėto pagrindo, grasindamas nukentėjusiajam prieš jį panaudoti fizinį smurtą, reikalavo iš jo 200 eurų už tariamą skolą dėl kelių kartų galimai pavaišinimo narkotinėmis medžiagomis (kanapėmis), po ko gruodžio mėnesio 5 dieną, apie 18 val., Aukštaičių g. 7, Utenos mieste, siekdamas išgauti tariamą skolą, nusivedęs nukentėjusįjį į nuošalią vietą, šalia Utenos regioninio profesinio mokymo centro bendrabučio, pareikalavo surašyti skolos raštelį dėl 200 eurų tariamos skolos.

Nukentėjusiajam atsisakius vykdyti jo reikalavimus, kumščiu sudavė į veido sritį ir pareikalavo surašyti skolos raštelį. Būdamas įbaugintas ir jam įtariamajam diktuojant tekstą, nukentėjusysis surašė skolos raštelį, jog yra skolingas įtariamajam 200 eurų, nukentėjusiajam pasirašius, skolos raštelį pasiėmė sau.

Neturėdamas teisėto pagrindo, atvirai, savo naudai panaudodamas prieš nukentėjusįjį fizinį murtą sukeldamas jam fizinį skausmą, vertė nukentėjusįjį perduoti jam 200 eurų. Surinkus pakankamai įrodymų dėl šios nusikalstamos veikos padarymo įtariamasis buvo sulaikytas.

Įtariamajam pareikštas įtarimas dėl turto prievartavimo. Už šią sunkią nusikalstamą veiką numatyta bausmė iki 8 metų laisvės atėmimo.

Be to, atliekant kratą įtariamojo D.B. gyvenamojoje vietoje Utenos AVPK Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai rado nedidelį kiekį narkotinių medžiagų. D.B. pareikštas dar vienas įtarimas.

2019m. liepos mėnesį, ikiteisminis tyrimas buvo baigtas. Utenos rajono apylinkės prokuratūra, kuri kontroliavo ikiteisminį tyrimą, jau perdavė bylą teismui.

Toliau įtariamojo veiksmus vertins teismas.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato bendruomenės pareigūnai skatina Utenos miesto ir rajono švietimo įstaigų pedagogus, darbuotojus, prasidėjus naujiems mokslo metams, atkreipti ypatingą dėmėsį į moksleivių elgesį ir tarpusavio bendravimą švietimo įstaigose bei jų teritorijose.

Tėvams patariama skirti daugiau laiko bendravimui su atžalomis, siekiant geriau juos pažinti, žinoti draugų ratą, jaunimo laisvalaikio praleidimo vietas, įgyti vaikų pasitikėjimą, kad šie nebijotų kalbėti apie esamas ar iškilsiančias problemas, siekiant juos apsaugoti, kad šie netaptų asmenų darančių nusiklalstamas veikas aukomis.

Utenos miesto ir rajono švietimo įstaigų moksleiviai skatinami būti drąsiais, netoleruoti, bet kokių smurto atvejų, nebijoti ir nedelsiant pranešti policijai apie smurtauti linkusius asmenis.

Glaudus policijos ir visuomenės benradarbiavimas, keitimąsis informacija padeda užkirsti kelią teisės pažeidimams ir nusikalstamoms veikoms, nustatyti asmenis darančius nusikalstamas veikas, siekiant juos patraukti į atsakomybę pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.