Du žmones Kaune nužudžiusiam vyrui – teismo malonė: vietoj mirties bausmės gali išvysti laisvę

Du žmones nužudžiusiam kauniečiui Arūnui Vaideliui buvo skirta mirties bausmė, tačiau daugiau kaip 25 metus už grotų praleidusiam vyrui sužibo viltis išeiti į laisvę. Ją suteikė Kauno apygardos teismas.

A.Vaidelis, kaip ir kiti nuteistieji iki gyvos galvos, kali specialioje teritorijoje Pravieniškių pataisos namuose.
A.Vaidelis, kaip ir kiti nuteistieji iki gyvos galvos, kali specialioje teritorijoje Pravieniškių pataisos namuose.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2019, 6:10 PM

Iki gyvos galvos kalėjęs keturis kartus teistas A.Vaidelis į laisvę galės grįžti po aštuonerių metų.

56 metų kaunietis tapo antru nuteistuoju, kuriam suteikta tokia malonė.

Už grotų vedė kalinę

Atsižvelgta į tai, kad per įkalinimo laiką A.Vaidelis tik kartą buvo baustas ir net 39 kartus skatintas už gerą elgesį. Jo pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika yra vertinama kaip žema – 38 balai.

Ją esą mažina ir tai, kad prieš porą metų A.Vaidelis susituokė su moterimi, kalinčia Panevėžio pataisos namuose.

Dviem nukentėjusiesiems A.Vaidelis nėra atlyginęs turtinės žalos, kuri siekia 500 eurų, tačiau vienas jų yra miręs, kita moteris įtraukta į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų sąrašą ir jos buvimo vieta nėra žinoma.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė prašė teismo nepatekinti teikimo dėl bausmės A.Vaideliui pakeitimo.

Žudė dėl negrąžintos skolos

A.Vaidelio istorija – išties neeilinė. 1994 metų balandžio 11 dieną Linkuvos gatvėje Kaune esančiame savo bute jis mažiausiai tris kartus peiliu dūrė Gerimantui Sanganavičiui – jis mirė iškart.

Maždaug po 15 minučių toks pat likimas ištiko Raimondą Ručį. Įkaušęs kaunietis taip atkeršijo šiems vyrams už negrąžintą skolą pažįstamai moteriai.

Tuo metu, kai buvo įvykdyti šie nusikaltimai, Lietuvoje dar galiojo mirties bausmė ir būtent ją teismas iš pradžių skyrė dviejų žmonių žudikui. Po to aukštesnės instancijos teismas A.Vaideliui skyrė 20 metų, o dar vėliau – laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.

Buvo užpultas duše

Jau atlikdamas bausmę Pravieniškių pataisos namuose A.Vaidelis 2005-aisiais pats vos nežuvo nuo užpuolikų smūgių.

Du taip pat laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos nuteisti vyrai duše užpuolė A.Vaidelį – daužė kumščiais, smaugė virve, peiliu badė kūną ir net pataikė į akį.

Sunkiai sužalotam vyrui pavyko išsivaduoti iš smurtautojų gniaužtų, nes jis buvo fiziškai stipresnis.

Kaunietis šaukdamas išbėgo į kiemą ir paprašė prižiūrėtojų pagalbos.

Šio nusikaltimo motyvai iki galo nebuvo ištirti. Manoma, kad užpuolikai siekė būti perkelti į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą, o A.Vaidelis tapo atsitiktine jų auka.

Užpuolikams teismas skyrė po 12 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau ji galutinei bausmei neturėjo jokios įtakos.

Teismas pasigailėjo ir alytiškio

Pirmuoju kaliniu, kuriam kalėjimas iki gyvos galvos buvo pakeistas terminuota laisvės atėmimo bausme, tapo 47 metų alytiškis Rimas Bražinskas. Jam kalėjimo vartai turėtų atsiverti po 5 metų.

R.Bražinskas nusikaltimą įvykdė 1990 metų gruodžio 29 dieną su už save vyresniu Gediminu Narkevičiumi.

Prie R.Bražinsko namų jie įsėdo į raudonos spalvos „Žiguli“ automobilį, kurį vairavo 27 metų Petras Sezonas, ir vėliau jį nužudė.

Keleiviai taksistą badė peiliais, o po to įmetė į upę, tačiau vyras pasirodė esąs gyvas. Kai jis išniro iš šalto vandens, nusikaltėliai jį puolė dar kartą, pasmaugė šaliku ir įstūmė atgal į upę.

Už šį nusikaltimą G.Narkevičiui teismas skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę, o R.Bražinskui paskelbė mirties nuosprendį, tačiau iškart jį pakeitė įkalinimu iki gyvos galvos.

Lukiškėse atsidūrusio R.Bražinsko elgesys iškart pasikeitė. Nuo paauglystės neramus ir į vagystes įnikęs jaunuolis puolė mokytis, už grotų baigė vidurinę mokyklą, įstojo į Edukologijos universitetą ir baigė tris kursus Socialinės komunikacijos fakultete.

Už grotų vyras dirbo, kalė inkilus, nuolat bendraudavo su tėvais, laisvėje likusiu broliu, atlygino nužudyto taksisto artimiesiems priteistą žalą ir niekada nenustojo svajoti apie laisvę.

„Jis turi realių planų, labai nori dirbti. Jis pasimokė iš praeities, įgytos patirties. Jis iš dalies paaiškino savo nusikaltimą, dėl to nekaltina kitų asmenų“, – pabrėžiama teismo nutartyje, kuri R.Bražinskui atvers duris į laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.