Dėl kraupaus nusikaltimo kalinčiam vyrui – teismo verdiktas: anksčiau išeiti į laisvę nepavyks

Teismas atsisakė už sunkų nusikaltimą laisvės atėmimo bausmę atliekančiam kaliniui taikyti lygtinį paleidimą. Kraupaus nužudymo metu savo dėdei talkinęs vyras lieka už grotų.

Vyras kraupaus nužudymo metu talkino savo dėdei.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vyras kraupaus nužudymo metu talkino savo dėdei.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2019, 9:24 AM, atnaujinta Jul 25, 2019, 11:45 AM

Kaip informavo Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai, teismas atsisakė tvirtinti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nutarimą taikyti nuteistajam Virginijui Lukošiui lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos neatlikus 1 metų 8 mėnesių 19 dienų laisvės atėmimo bausmės.

„Nuteistasis laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu vykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones ir yra atlikęs įstatymo nustatytą paskirtos laisvės atėmimo bausmės dalį, kas sudaro formalų pagrindą svarstyti jo lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos klausimą.

Atlikus nuteistojo nusikalstamo elgesio rizikos įvertinimą nustatyta, kad V. Lukošiaus nusikalstamo elgesio rizika – žema, tačiau ne tik šios, bet visos nustatytos aplinkybės turi sudaryti pagrindą manyti, kad nuteistasis laikysis įstatymų ir nenusikals.“ – rašoma teismo nutartyje.

Padėjo dėdei įvykdyti nužudymą

Primename, kad V. Lukošius Šiaulių apygardos teismo 2013 metais nuteistas (Lietuvos apeliacinis teismas laisvės atėmimo bausmę sušvelnino iki 7 metų 6 mėnesių) už tai, kad kartu su savo broliu padėjo savo dėdei, kuris bylos nagrinėjimo metu buvo miręs, tyčia nužudyti Ramūną Raudį.

2011 m. rudenį, nuteistasis V. Lukošius, jo brolis ir dėdė nuvežė R. Raudį prie Germanto ežero pakrantės, kur nuteistojo dėdė jėga ištraukė R. Raudį iš automobilio ir sudavė jam daugybinius smūgius rankomis ir kojomis į įvairias kūno vietas, smaugė, daužė jį metaliniu raktu, vėliau atvežtu kastuvu sudavė ant žemės gulinčiam R. Raudžiui smūgius į galvos, krūtinės bei kaklo sritis.

Nuteistasis V. Lukošius kartu su dėde po padaryto nusikaltimo nužudytojo galvą paslėpė miške atskirai nuo nužudytojo kūno. Nagrinėjant bylą teisme nuteistasis V. Lukošius sakė, jog dėdei nepadėjo nužudyti R. Raudžiaus, bet prisipažino, kad netiesiogiai prisidėjo prie nusikaltimo ir atsiradusių pasekmių.

Ne vieną kartą pateko į policijos akiratį

Teismas pažymėjo, jog nuteistasis laisvės atėmimo bausmę atlieka už labai sunkaus nusikaltimo, įvykdyto bendrininkų grupėje ir sukėlusio negrįžtamas pasekmes – žmogaus mirtį, padarymą. Nuteistasis anksčiau ne kartą teistas, jam taikytos su laisvės atėmimu nesusijusios bausmės, tačiau tai įtakos nuteistojo elgesiui nepadarė, nuteistasis ir toliau darė nusikaltimus, kas rodo jo pavojingumą visuomenei, polinkį nusikalsti, paskutinis nusikaltimas įvykdytas pasidavus kriminalinio kompaniono (dėdės) įtakai.

Teismas nutartyje taip pat atkreipė dėmesį, kad stebimi ir tam tikri teigiami nuteistojo V. Lukošiaus elgesio pokyčiai – V. Lukošius laisvės atėmimo bausmę atlieka lengvosios grupės sąlygomis, laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu drausmine tvarka nebaustas, vienuolika kartų skatintas, jam nuo 2017 m. suteikta teisė vykti be sargybos arba palydos už pataisos įstaigos teritorijos ribų, dirba, palaiko socialinius ryšius su artimaisiais, dengia teismo priteistą civilinį ieškinį.

Visos nuteistąjį V. Lukošių charakterizuojančios aplinkybės teismo įvertintos sprendžiant, ar lygtinai paleistas iš pataisos įstaigos nuteistasis V. Lukošius laikysis įstatymų ir nenusikals, nors šiuo metu nuteistasis V. Lukošius elgiasi tinkamai, jo nusikalstamo elgesio rizika žema, tačiau tai teismo dar neįtikino, kad nuteistasis V. L.ukošius jau pakankamai pasikeitė, laikysis įstatymų ir nebenusikals, dėl to lygtinis paleidimas iš pataisos namų nuteistajam netaikytas.

Nutartis per 7 dienas nuo nutarties nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.