Vos nuteistas vienas iš Lapinų lyderių dingo be žinios

Išskirtinio teisėjų palankumo vis sulaukiantis aktyvus narkotikų verslo atstovas Remigijus Byčius nebuvo suimtas net tada, kai teismas jam skyrė ilgą laisvės atėmimo bausmę. Manoma, jog po nuosprendžio jis paspruko.

Remigijus Byčius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Byčius<br>T.Bauro nuotr.
Policija paskelbė Remigijaus Byčiaus paiešką.<br>LKPB nuotr.
Policija paskelbė Remigijaus Byčiaus paiešką.<br>LKPB nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 25, 2019, 7:29 AM, atnaujinta Jul 25, 2019, 8:38 AM

Pareigūnų nuolat gaudomas, o teisėjų – vis paleidžiamas. Taip šešerius metus gyvena 38 metų vilnietis R.Byčius, pravarde Rema.

Vos prokurorai spėjo pasidžiaugti, kad daugybėje bylų minėtas R.Byčius vienoje pagaliau buvo nuteistas, jis dingo be žinios.

Manoma, kad gegužės pabaigoje Apeliacinio teismo nuosprendį išgirdęs ir 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas veikėjas paspruko iš Lietuvos. Paskelbta oficiali jo paieška.

Už grotų neužsibūdavo

„R.Byčius drąsiai gali būti vadinamas sėkmės džentelmenu – ne kartą įkalintas ir kartu su kitais nusikalstamo pasaulio autoritetais dėl labai sunkių nusikaltimų į teismus vaikščiojęs vyras vis sulaukia išskirtinio teisėjų nuolankumo“, – stebėjosi Kriminalinės policijos biuro (KPB) pareigūnai.

Skelbdami apie sulaikytas nusikaltėlių grupuotes R.Byčiaus pavardę kriminalistai mini jau nuo 2013 metų.

Tuomet pareigūnai pradėjo triuškinti Dančenkovų ir Lapinų grupuotes, per metus buvo sulaikyta dauguma jų vadeivų.

Tačiau teisėjai netrukus juos visus išleido į laisvę.

Po metų pareigūnai vėl sugaudė žiauriais nusikaltimais garsėjusios ir didelius kiekius narkotikų išplatinusios Lapinų grupuotės narius, o R.Byčius ir Genrikas Šafranovičius buvo minimi kaip vieni jos lyderių.

Kalėjime ėmė badauti

Šių veikėjų pavardės su narkotikų platinimu susijusiose bylose buvo linksniuojamos beveik septynerius metus, tačiau kai atėjo laikas skelbti nuosprendį, tarp nuteistųjų jų nebeliko.

Vilniaus apygardos teismui (VAT) tuomet pritrūko įrodymų, kad jie išplatino itin didelį kiekį narkotinių medžiagų.

R.Byčius ir kiti grupuotės vadeivos buvo suimti tik prasidėjus tyrimui.

Per tą laiką R.Byčius teismus spėjo užversti skundais dėl kalinimo sąlygų.

Jis skundėsi, jog kameros gultas kreivas, o ji tokia šalta, kad ant palangės sušąla pienas.

R.Byčius protestavo ir prieš kalinimo įstaigose įsigaliojusią tvarką kaliniams skirtoje parduotuvėje įsigytų prekių svorį riboti iki 30 kilogramų.

Dėl to jis buvo paskelbęs bado akciją.

Aukštąjį išsilavinimą turintis skundų rašytojas netrukus tapo nuteistųjų ir suimtųjų teises ginančios asociacijos „Kalinys“ vadovu.

Narkotikus užkasė miške

Lapinų grupuotės nuosprendžio Rema sulaukė jau būdamas laisvėje, o kol laukė, veltui laiko negaišo.

Su bendrininkais jis vėl ėmėsi narkotikų verslo.

Pareigūnai slapta užfiksavo, kad R.Byčius su savo bendrininkais buvo nuvažiavęs į mišką netoli Nemenčinės.

Jo automobilį patikrinę kriminalistai surado pirštines, ant kurių buvo narkotikų pėdsakų.

Nors R.Byčius aiškino, kad pirštines naudojo senelių darže kasdamas žemę, pareigūnai miške netrukus aptiko narkotikų slėptuvę.

Vėliau paaiškėjo, kad jie buvo užkasami ne tiktai prie Nemenčinės, bet ir kitose atokiose Vilniaus vietose.

Iškasę vieną slėptuvių pareigūnai išėmė apie 14 kilogramų narkotikų – sintetinio hašišo, prisodrinto psichotropinių medžiagų.

Nustatyta, kad grupuotė platino heroiną, amfetaminą, hašišą, kanapes ir naujas rinkoje atsiradusias psichotropines medžiagas.

Nuteisė visą kompaniją

R.Byčius su bendrininkais vėl stojo prieš teismą. Šįkart VAT jų nepasigailėjo – R.Byčiui buvo skirta 12 metų laisvės atėmimo, 41 metų G.Šafranovičiui – 11 metų nelaisvės.

Kartu buvo nuteisti dar trys jų bendrininkai – Dmitrijui Kravcovui, pravarde Demonas, skirta 14 metų nelaisvės, Jevgenijui Levickiui – 13 metų, o Dariui Pavlovskiui – 11 metų laisvės atėmimo bausmė.

Laukdamas šio nuosprendžio R.Byčius laisvėje buvo paliktas už 20 tūkst. eurų užstatą, be to, iš jo paimti dokumentai, jis įpareigotas registruotis policijoje.

Griežtą VAT nuosprendį narkotikų prekeiviai apskundė Apeliaciniam teismui, bet šių metų gegužės pabaigoje jis paskelbė, kad švelninti bausmių nėra pagrindo.

Už slėpynes baudžiama

Dvylikos metų laisvės atėmimo bausme nuteistas R.Byčius po nuosprendžio grįžo namo – iki jo įsigaliojimo nuteistieji buvo palikti laisvėje.

Po kelių savaičių bausmę atlikti turinčio R.Byčiaus pareigūnai neberado.

Paskelbę oficialią paiešką jie prašo visuomenės pagalbos, o R.Byčių kviečia savanoriškai prisistatyti į policiją.

Jei nuteistasis to nepadarys, už slapstymąsi nuo teisėsaugos jam gresia dar dvejų metų laisvės atėmimo bausmė. Nuteistajam pasislėpus, nebeskaičiuojamas ir senaties terminas.

14

Tiek kilogramų narkotikų kriminalistai rado slėptuvėje miške netoli Nemenčinės.

Iš bylų nuolat išlipdavo sausas

Dar prieš dešimtmetį R.Byčius buvo teisiamas už pasikėsinimą nužudyti vienam Lapinų grupuotės lyderių L.Lapinskui neįtikusį vyrą, bet po nuosprendžio liko laisvėje. Teismo paskirtą 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę jis buvo jau atlikęs už grotų laukdamas bylos pabaigos.

R.Byčius buvo minimas ir garsioje kolekcininko A.Balykos apiplėšimo byloje. Jo sūnų užpuolę ir į kolekcininko namus įsiveržę nusikaltėliai išnešė daugybę vertingų ikonų.

R.Byčiaus kaltės įrodymų teismui pritrūko ir šioje istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.