Vilniečio futbolo agento suktybes įvertino teismas – išbandys areštinės gultą

Klaipėdos apygardos teisme nuosprendį ketvirtadienį išgirdo 41 metų vilnietis futbolo agentas Mindaugas Matula. Vyras buvo nuteistas už sukčiavimą, mokesčių vengimą ir apgaulingą buhalteriją.

M.Matula nuteistas už tai, kad pelnėsi sukčiaudamas ir slėpdamas pajamas.<br>G.Pilaičio nuotr.
M.Matula nuteistas už tai, kad pelnėsi sukčiaudamas ir slėpdamas pajamas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 2:07 PM

Viešosios įstaigos „Msc’ Matula Sports Consulting“, kurią Tauragėje įsteigė M.Matula, veikla susidomėjusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atskleidė, kad ji veikė neskaidriai, – neteikė privalomų ataskaitų, nemokėjo mokesčių valstybei.

Per septynerius metus fiziniai ir juridiniai asmenys į šios viešosios įstaigos sąskaitą už paslaugas įvairia valiuta pervedė solidžią sumą – daugiau nei 840 tūkst. eurų.

Dalį gautų lėšų M.Matula iš savo įstaigos sąskaitos išgrynino bankomatuose. Įtarta, kad sostinėje įsikūręs futbolo agentas pažeidinėjo įstatymus, – vengdamas mokesčių nuo valstybės galėjo nusukti ir pasisavinti daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Išbandys areštinės gultą

M.Matula kaltu neprisipažino, tačiau Klaipėdos apygardos teismas jo argumentus atmetė.

Futbolo agentui atseikėta dvejų metų ir devynių mėnesiai laisvės atėmimo bausmė, tačiau jos vykdymas atidėtas dvejiems metams.

Bet anksčiau neteistam M.Matulai vis dėlto teks išbandyti areštinės gultą – jam papildomai skirta 40 parų administracinio arešto.

Ataskaitos dulkėjo po lova?

M.Matula pasirašinėdavo tarpininkavimo sutartis su keliais Lietuvos ir Brazilijos futbolo klubais, o pastarieji sudarydavo sutartis su Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos sporto klubais.

Per kratas Tauragėje ir Vilniuje M.Matulos gyvenamosiose patalpose finansiniai dokumentai atrasti polietileno maišeliuose pakišti po lova. Tyrėjų žiniomis, buhalterijos netvarkė nei pats įstaigos vadovas, nei jo žmona užsienio pilietė.

Užtikrinant civilinį ieškinį dėl valstybei padarytos didelės žalos buvo laikinai apribotos M.Matulos teisės į 90 tūkst. eurų vertės turtą. „Msc’ Matula Sports Consulting“ direktoriui grėsė maksimali laisvės atėmimo iki 10 metų bausmė.

Futbolo agentą bene labiausiai pribloškė ne valstybei apskaičiuota žala, bet oficialūs teisėsaugininkų pranešimai, kad per kratas jo finansiniai dokumentai neva rasti po lova.

Klientai – užsieniečiai

„Pats juos parodžiau – gulėjo stalčiuose, man nėra ko slėpti. Protokoluose nepažymėta, kad dokumentai rasti maišuose.

Kodėl skleidžiamos melagingos žinios?“ – piktinosi M.Matula.

M.Matula, pats žaidęs Lietuvos ir Vokietijos futbolo klubuose, anksčiau dirbo kitiems. Įkūręs savo įstaigą ėmė bendradarbiauti su užsienio partneriais, o paskui darbavosi savarankiškai kaip futbolo agentas.

M.Matulos atstovaujami futbolininkai buvo užsienio piliečiai, dažniausiai iš Pietų Amerikos šalių.

„Su Lietuvos futbolu neturiu nieko bendra. Buvę mano klientai jau išvykę į kitas šalis. Sporte ne viskas sveriama pinigais – padėdavau kilti karjeros laiptais ir be sutarčių“, – pasakojo kaltinamasis.

Vilnietis nesuprato, kodėl užkliuvo ir jo sutuoktinė – Baltarusijos pilietė: „Lankausi jos gimtinėje, bet sutarčių su tenykščiais klubais, žaidėjais nebuvo. Žmona su mano įstaigos veikla nesusijusi.“

Mato tik pelną, o ne išlaidas?

Pasak M.Matulos, jo įstaiga užsiimdavo ir kitokia licencijuota sporto veikla. Vyras aiškino, kad kiekvienas į jos banko sąskaitą įplaukęs centas užfiksuotas, pagrįstas apskaitos dokumentais.

„Pietų Amerikos šalyse reikalai tvarkomi kitaip – bankų kortelėmis ten ne visur ir ne visada gali pasinaudoti, reikia kišenėje turėti grynųjų. Įvertinus visas išlaidas skrydžiams, viešbučiams, pelno gali ir nebūti“, – sporto verslo užkulisius praskleidė futbolo agentas.

Kaltinimus dėl galimo sukčiavimo, mokesčių slėpimo ir kitokių įstatymų pažeidimų M.Matula vertino kaip dviprasmiškus ir iškraipytus – visus į jo įstaigos sąskaitą pervestus pinigus tyrėjai esą laiko pelnu, o į išlaidas nekreipiama dėmesio.

„Gal šitaip siekta iš anksto suformuoti nuomonę, kad aš kažką slepiu po lova, apgaudinėju valstybę, su žmona ilgesingai žvelgiu Rytų šalių link?“ – kalbėjo teisiamasis.

Išsisukinėjo nuo mokesčių

M.Matulos pateikti nepriklausomos ekspertizės duomenys prokurorams įspūdžio nepadarė.

Teismo procese sumažėjusi nesumokėtų ir pasisavintų lėšų suma M.Matulos neišgelbėjo – konstatuota, kad sukčiaudamas, apgaulingai tvarkydamas buhalteriją jis mulkino valstybę.

Futbolo agentas įpareigotas Mokesčių inspekcijai grąžinti daugiau kaip 60 tūkst. eurų. Apribotos ir jo, ir žmonos teisės naudotis įgytu nekilnojamuoju turtu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.