Teisingumo teko laukti 15 metų: vilnietis žudikas nerodė jokio gailesčio

Pykčio apakintas vilnietis Jevgenijus Vasiljevas, beisbolo lazda užmušęs jam visiškai nepažįstamą, pirmą kartą matomą vyrą, nuteistas laisvės atėmimo bausme. Šio sprendimo nužudytojo artimiesiems teko laukti net penkiolika metų.

 J.Vasiljevas prisipažino dėl žmogžudystės, tačiau tikino, kad jis buvo puolamas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 J.Vasiljevas prisipažino dėl žmogžudystės, tačiau tikino, kad jis buvo puolamas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2019, 9:49 AM, atnaujinta Aug 2, 2019, 11:02 AM

„Turiu prašymą. Prašau, kad man paskirtą bausmę galėčiau atlikti Vilniaus pataisos namuose“, – prieš pat Vilniaus apygardos teismui paskelbiant nuosprendį paprašė 40-metis J.Vasiljevas.

Nepažįstamą žmogų be jokios priežasties nužudęs vilnietis net neabejojo, kad su laisve jam teks atsisveikinti ilgam, todėl neparodė jokių emocijų, kai išgirdo, kad jam skiriama aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė ir patenkinami nužudytojo artimųjų civiliniai ieškiniai.

Jiems J.Vasiljevas turės sumokėti daugiau kaip 60 tūkst. eurų.

„Paskirkite mane į Vilniaus pataisos namus, juk jūs galite tai padaryti“, – dar kartą pakartojo J.Vasiljevas ir nuliūdo, kai teisėja paaiškino, jog šį klausimą sprendžia ne teismas, o Kalėjimų departamentas.

Atvyko aiškintis santykių

J.Vasiljevui gyvenimas pataisos namuose – ne naujiena. Jis ne kartą teistas už įvairius nusikaltimus, tarp jų ir smurtinius, o šįkart sėdo už žmogžudystę, kurią įvykdė dar 2004 metų rudenį.

Tų metų lapkričio 12-osios vakaras Šalčininkų rajone buvo neramus. Į vietiniame bare vykusią diskoteką atvyko ne tik vietos jaunimas, bet ir grupelė vyrų iš Vilniaus.

Juos į svečius pasikvietė baro savininkas, kad padarytų tvarką ir sudrausmintų šalčininkiečių kompaniją, kurie prieš kelis mėnesius nusiaubė jo barą.

Pasak savininko, jo pakviesti vilniečiai pasikalbėjo su vietiniais, tačiau esą viskas vyko ramiai, jokio konflikto nebuvo. Po pokalbio vilniečiai, tarp jų ir J.Vasiljevas, liko bare, o jam ramybės nedavusi vietos kompanija patraukė linksmintis į gretimą barą.

Užmušė ir grįžo į Vilnių

Kas įvyko po to, nė vienas to vakaro dalyvių normaliai paaiškinti negalėjo. Jų teigimu, po vidurnakčio, apie 1 val. 20 min., kieme kilo muštynės.

„Išėjau į lauką parūkyti, lauke buvo kažkokia sumaištis: buvo tamsu, kažkas stumdėsi, šaukė, kažkas į mane pradėjo mėtyti akmenis, du pataikė man į galvą ir ją praskėlė. Pradėjo bėgti kraujas“, – vėliau tos nakties įvykius prisiminė J.Vasiljevas.

Teisiamojo teigimu, nors ir buvo sumaištis, jis sugebėjo pamatyti vyrą, kuris į jį mėtė akmenis, ir nusprendė su juo pasikalbėti.

„Nusekiau jam iš paskos, pakeliui iš kažkokio žmogaus impulsyviai atėmiau beisbolo lazdą. Nuėjau paskui jį į kavinę ir ten pamačiau vyrą, kuris man atrodė panašus į tą, kuris mane sužeidė“, – pasakojo J.Vasiljevas.

Žudiko teigimu, kai jis priartėjo prie nepažįstamojo, jis stovėjo už stalo ir, kaip jam pasirodė, kažką laikė rankose – gal peilį, gal akmenį, todėl esą trenkė jam per rankas, bandydamas laikytus daiktus išmušti.

„Po to trenkiau dar kartą, vyras nugriuvo, o aš išbėgau iš kavinės, kažkur pakeliui išmečiau lazdą, sėdau į automobilį ir grįžau į Vilnių.

Aš tikrai nesupratau, kad pataikiau jam į galvą“, – tikino J.Vasiljevas.

Užpuolė miegantį žmogų

Šiuos jo parodymus teismas įvertino kritiškai, nes apklausti tos nakties liudytojai – ir muštynių dalyviai, ir baro darbuotojos – pasakojo, kad viskas buvo ne taip, kaip kalbėjo teisiamasis.

Pasak tą naktį dirbusių barmenių, kai lauke kilo muštynės, kavinė ištuštėjo. Daugelis lankytojų išbėgo į lauką pažiūrėti, kas vyksta, ir viduje liko tik pora žmonių.

Vienas iš jų girtas miegojo užsikniaubęs ant stalo ir greičiausiai negirdėjo net triukšmo. Po mirties jo kraujyje buvo rasta 3,12, o šlapime – net 4,16 promilės alkoholio.

Bijodamos, kad muštynės nepersikeltų į vidų, merginos nusprendė kavinę uždaryti, bet nespėjo, nes įbėgo nepažįstamas, sportiniais drabužiais apsirengęs vyras ir iškart, pasukęs prie miegančiojo, trenkė jam beisbolo lazda.

Po smūgio jaunuolis prabudo, bandė atsistoti, tačiau gavo dar vieną smūgį per galvą ir nukrito ant grindų.

Vyrui lūžo kaukolė, į smegenis išsiliejo kraujas ir jis mirė iškart.

Buvo sulaikytas Anglijoje

J.Vasiljevą policija surado ne išsyk. Policija žmogžudyste įtarinėjo visai kitus asmenis (jie buvo sulaikyti) ir tik vėliau aptiko J.Vasiljevo pėdsakus.

Kaip teisme pasakojo pats žudikas, apie tai, kad jam norima pareikšti įtarimus dėl nužudymo, jis sužinojo 2004 metų gruodį, kai buvo suimtas kitoje byloje.

Tąkart jis nei patvirtino, nei paneigė užmušęs žmogų, o policija juo daugiau ir nesidomėjo. J.Vasiljevas 2008 metais atlikęs bausmę išėjo į laisvę ir išvyko iš Lietuvos.

Vyras buvo sulaikytas tik pernai birželį Anglijoje ir atgabentas į gimtinę. Jo pervežimas į Lietuvą Policijos departamentui kainavo 2247 eurus. Šiuos pinigus J.Vasiljevas turės grąžinti policijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.