Klaipėdos teisme septyni narkotikų ir dopingo prekeiviai, pardavėjai – recidyvistai

Antradienį Klaipėdoje septyni asmenys išklausė kaltinimus dėl neteisėto narkotikų laikymo, gabenimo ir platinimo. Tarp teisiamųjų yra policijai gerai žinomas 35 metų mažeikiškis Nerijus Kirša.

Mažeikiškis N.Kirša (viduryje) vėl teisiamas dėl labai didelio narkotikų kiekio platinimo organizuotoje grupėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mažeikiškis N.Kirša (viduryje) vėl teisiamas dėl labai didelio narkotikų kiekio platinimo organizuotoje grupėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Kiršai, atpažįstamam iš tatuiruočių ant nugaros, prireikė anabolinių steroidų.<br>Policijos nuotr.
N.Kiršai, atpažįstamam iš tatuiruočių ant nugaros, prireikė anabolinių steroidų.<br>Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 14, 2019, 8:06 AM

Teisiamųjų suole atsidūręs N.Kirša, kurį prokurorai įvardija kaip pagrindinį prekybos narkotikais organizatorių, prieš dvejus metus buvo sulaikytas Klaipėdos centre su įkalčiais – kokainu ir kanapėmis.

„Aro“ rinktinės kovotojai N.Kiršos vairuojamą automobilį BMW X5 sustabdė Herkaus Manto gatvėje.

Ant grindinio buvo paguldytas ir kartu su juo važiavęs 22-erių klaipėdietis Karolis Vizbaras.

Įspūdingos šventųjų tatuiruotės ant nugaros N.Kiršos neapsaugojo nuo teisėsaugos rūstybės – atletiško sudėjimo vyras buvo patupdytas už grotų.

Tąkart suimti dar trys narkotikų platinimu įtariami vyrai.

Teisiami su bendrininkais

Narkotikų tąkart aptikta ne tiktai N.Kiršos automobilyje, bet ir jo nuomojamame bute Klaipėdoje.

Ten atrastas ir padirbtas užsienio valiutos banknotas.

Artimiausias N.Kiršos pagalbininkas K.Vizbaras, susitaręs su juo, vykdė nurodymus – ieškojo prekeivių, kuriems perduodavo kanapes, heroiną ir kokainą, pasiimdavo iš jų pinigus.

K.Vizbaras savo bute irgi laikė kokaino, kanapių, pinigų, įgytų, kaip įtariama, platinant kvaišalus.

Per kratas rasta ir dopingo, veikiausiai įgyto nelegaliai ir pardavinėto su narkotikais.

Tą pačią dieną Klaipėdoje antrankiai buvo uždėti dar dviem N.Kiršos ir K.Vizbaro bendrininkams klaipėdiečiams – 55 metų Rimandui Savickui ir 47-erių Viačeslavui Grigorjevui.

Pardavėjai – recidyvistai

Prieš tai policijos tyrėjai jau buvo gavę žinių, kad Lietuvoje ir Ispanijoje 14 kartų teistas bedarbis V.Grigorjevas Klaipėdoje platina heroiną, kurio gaudavo iš N.Kiršos per K.Vizbarą.

Recidyvistas V.Grigorjevas veikė išvien su anksčiau 11 kartų už narkotikus, vagystes, smurtavimą teistu R.Savicku. Šis klaipėdietis yra išklausęs nuosprendį ir už tyčinį nužudymą.

Prieš teismą stojo dar du vyrai, N.Kiršos parūpintus narkotikus iš K.Vizbaro gavę, juos laikę, gabenę, gatvėse pardavinėję, 38-erių Alius Petrauskas ir 22-ejų Aurimas Vaivada.

Į nusikalstamą veiklą įsivėlė viena moteris – 34 metų klaipėdietė Renalda Andrulytė, pirkusi miltelius su heroinu iš V.Grigorjevo ir R.Savicko. Ji dabar irgi trina teisiamųjų suolą.

Išlaisvinti rankų nesudėjo

Vakar teismo salėje N.Kirša ir K.Vizbaras spinduliavo gera nuotaika, šūkčiojo seniai matytiems nesuimtiems draugams. Kaltinamųjų įžūlumas stebina kovos su kvaišalų prekeiviais tarnybas.

Telšių ir Klaipėdos kriminalistai užpernai šiuos vyrus dar kartą buvo sučiupę uostamiestyje. Tąkart pas juos aptikta apie kilogramą narkotikų – pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vėliau paleisti už užstatą N.Kirša ir K.Vizbaras buvo įpareigoti nebendrauti, neieškoti ryšių. Pasirodo, mažeikiškis be policijos žinios netgi negalėjo išvykti iš gyvenamosios vietos.

Pažeidusių sankcijas įtariamųjų piniginiai užstatai, matyt, bus konfiskuoti valstybės naudai: keturis nuosprendžius jau išklausęs N.Kirša gali netekti 20 tūkst., o jo parankinis – 6 tūkst. eurų.

N.Kirša pirmąkart įkliuvo Mažeikiuose prieš dešimtmetį. Tada „Aro“ pareigūnai jį ir kitus narkotikų prekeivius sulaikė į jų butus daugiaaukščiuose nuo stogų nusliuogę virvėmis.

Į areštinę – su dopingu

Tardymo izoliatoriuje N.Kiršai trūko veiklos – Klaipėdos policijos areštinėje sausį sulaikytas jam skirtą paketą atnešęs 22 metų mažeikiškis Elanas Andrėkus.

Siuntinyje aptikta dopingo medžiagų.

Narsuolis turbūt vykdė nurodymą – kurjerį su dopingu į areštinę galėjo pasiųsti N.Kirša, susitaręs su bendrininkais. O gal jis nežinojo, kad anaboliniai steroidai – draudžiamos medžiagos?

Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama byla, kurioje E.Andrėkus, jau teistas už sveikatos sutrikdymą, neteisėtą disponavimą kito asmens dokumentu, su bendrininkais kaltinamas svetimo turto sunaikinimu, narkotikų platinimu. Kvaišalai buvo pardavinėjami ir nepilnamečiams.

Bute atrado ekstazio

E.Andrėkus buvo suimtas, bet pernai vasarą išleistas iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus. Jam skirta švelnesnė sankcija – 8000 eurų užstatas ir rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti.

Vos kvėptelėjęs laisvės oro E.Andrėkus vasarį ir vėl įkliuvo. Klaipėdoje išsinuomotame jo bute pareigūnai atrado daugiau nei 900 psichotropinių tablečių – ekstazio. Tokių kvaišalų vertė juodojoje rinkoje didmenos kainomis siekia apie 5000–6000 eurų.

Su įkalčiais nutvertą mažeikiškį prislėgė įtarimai dėl kito sunkaus nusikaltimo padarymo – jis vėl buvo suimtas, anksčiau sumokėtas piniginis užstatas veikiausiai atiteks valstybei.

Už grotų žaloja savo ir kitų sveikatą

Valdas Narutavičius, Klaipėdos apskrities policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos vadovas:

„Gali būti, jog N.Kirša laukė dopingo preparatų su anaboliniais steroidais, kurių kaliniai per tarpininkus siūlo įsigyti likimo draugams arba patys vartoja augindami raumenis. Anaboliniai steroidai didina kūno masę, suteikia sprogstamosios energijos – vartotojai, tarp kurių pasitaiko ir profesionalių sportininkų, per kelis mėnesius gali užsiauginti įspūdingus raumenis.

Lietuvoje dopingo prekyba, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, neseniai uždrausta – į neleistinų medžiagų sąrašą įtrauktais preparatais legaliai prekiaujama tik pagal medikų receptus.

Dopingo stengiasi įsigyti ir nuteistieji manydami, kad raumenys pabrėžia jų įsivaizduojamą išskirtinį statusą kalinimo įstaigose. Rydami anabolinius steroidus kaliniai alina savo sveikatą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.