Kelyje 19-metę traiškiusiam Neringos politikui – įtarimai dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo

Nepaisant komos, daugybės lūžių, smarkiai pažeistų vidaus organų kraupią avariją perėjoje ties Pervalka sukėlusiam, savo bendraamžę Aušrinę J. iš Kauno į reanimacijos palatą nubloškusiam Neringos politikui 19-mečiui Simui Sagatauskui pareikšti įtarimai tik dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Apie tai naujienų portalui lrytas.lt antradienį pranešė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Andromeda Grauslienė.

 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br> Avarijos vietoje (Stop kadras).
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br> Avarijos vietoje (Stop kadras).
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br>Lrytas.lt asociatyvioji nuotr. 
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br>Lrytas.lt asociatyvioji nuotr. 
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br> Lrytas.lt koliažas
 Merginą kelyje partrenkusiam ir į reanimacijos palatą ją nubloškusiam jaunam Neringos politikui pareikšti įtarimai. <br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 3:06 PM, atnaujinta Aug 28, 2019, 5:26 PM

„Greitis turėjo būti didžiulis – įžengusios į perėją Aušrinė ir jos draugė Ingrida iš pradžių nematė jokios mašinos. Staiga link jų atlėkė „Volvo“, parbloškęs dukrą jau ant šaligatvio“ – portalui pasakojo rugpjūčio 6 dieną sužeistos 19-metės motina Eglė J.

Sužalojimai – siaubingi

Praėjusią savaitę iš Klaipėdos ligoninės reanimobiliu Aušrinė buvo pervežta į Kauno klinikas.

Kaune slaugą studijuojančiai merginai keturiose vietose lūžo dubens kaulai, taip pat nustatyti rankos, atviras dešiniojo blauzdikaulio lūžiai. Kairėje kojoje – dar du lūžiai, vienas iš jų atviras, be to, sumaitotas kelis, nutraukti visi jo raiščiai.

Pasak motinos, smarkiai sutrenkta širdis, plaučiai, kiti vidaus organai – mergina iki šiol priversta išspjauti kraują, kenčia nežmoniškus skausmus, kurių nepadeda numalšinti ir stiprūs vaistai.

Galvos traumą patyrusi Aušrinė keturias dienas buvo ištikta komos.

Dėl infekcijos medikai vis dar negali operuoti merginos. Iki šios savaitės pradžios infekcijos lygis vis kilo nepaisant stiprių antibiotikų kurso, tačiau antradienį stabilizavosi.

Viliamasi, jog artimiausiu metu infekcija pradės mažėti, o jai pasitraukus, bus galima imtis chirurginio gydymo. Pirmiausiai planuojama atstatyti dubens kaulus.

Medikai nesiryžta nieko prognozuoti apie tolesnę studentės būklę.

Pasak Aušrinės motinos, politrauma tokio masto, kad apie nesunkų sveikatos sutrikdymą negali būti nė kalbos.

„Kauno klinikose dukra pateko į nuostabaus gydytojo rankas, kuris daro viską, kas įmanoma – prižiūri dukrą, atvyksta jos perrišti net ir nedarbo laiku“, – pasakojo Eglė.

Sąmonę atgavusi Aušrinė pajėgia bendrauti. Lovoje įkalinta mergina stengiasi būti tvirta, prašo tėvų paskaityti knygas, ką nors papasakoti. Aušrinės laukia ilgas ir sudėtingas gydymas, kuris įskaitant reabilitacijos laikotarpį, gali trukti ne vienerius metus.

Atsiprašymo nesulaukė

Jauno socialdemokrato S.Sagatausko tėvas, verslininkas Artūras Sagatauskas – taip pat politikas, tik iš Liberalų Sąjūdžio stovyklos. Jie abu skirtingais laikotarpiais nesėkmingai kandidatavo į Neringos miesto tarybą.

„Per tris savaites iš jų šeimos – jokių žinių, nei apsilankymo ligoninėje, nei atsiprašymo žodžių. Tarsi nieko rimto nebūtų atsitikę“, – nuostabos neslėpė sužeistos merginos motina.

Tačiau šeima sulaukė milžiniško visuomenės palaikymo – ne tik artimieji, draugai, bet ir visiškai nepažįstantys jos žmonės išsako šiltus žodžius, linki kuo greičiau sveikti.

Į savanorystės veiklą pasinėrusi Aušrinė priklauso Kauno katalikiškai jaunimo bendruomenei.

„Meldžiamės ne tik mes, šeimos nariai – prie maldų prisideda ir visa bendruomenė. Šiomis dienomis skambino ir vyskupas Kęstutis Kėvalas.

Ši moralinė pagalba – neįkainojama“, – kalbėjo Eglė J.

Psichologus šeimyna priversta samdytis iš savo kišenės – valstybė skiria lėšų sunkių nusikaltėlių, recidyvistų psichologinei pagalbai, šios srities medikai dirba kalėjimuose, teismuose, o gydymo įstaigose tokių specialistų trūksta.

Prokurorė – nekalbi

Avarijos tyrimui vadovaujanti Klaipėdos prokurorė Jolanta Sarpalienė su naujienų portalu lrytas.lt nebuvo kalbi – pareiškė, jog visi atsakymai bus pateikti per atstovę spaudai Ignę Rotautaitę-Pukenę.

„Kai bus atsiųsti medicininiai dokumentai, tada mes juos vertinsime.

Dabar aš ničnieko dar nežinau, nemačiau, neregėjau“, – portalui pasiteiravus, kodėl šiuo metu iškelta byla tik dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, atsakė J.Sarpalienė.

Prokurorė užtikrino, jog ikiteisminis tyrimas atliekamas „labai tinkamai“.

Sužalojimų mastas paaiškės vėliau

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai I.Rotautaitė-Pukenė:

„Norime pabrėžti, kad vadovaudami ir koordinuodami ikiteisminį tyrimą prokurorai visais atvejais gina nukentėjusįjį, tačiau retai gali viešai detaliai komentuoti ikiteisminio tyrimo eigą, atliekamus ar planuojamus atlikti veiksmus, surinktus duomenis, apklaustų asmenų pozicijas ir kitą su ikiteisminiu tyrimu susijusią svarbią informaciją, siekdami nepakenkti tyrimo sėkmei.

Tyrimo duomenų neskelbtinumas yra tyrimo sėkmės saugiklis, nes pasitaiko atvejų, kuomet įtariamieji, viešojoje erdvėje pasiekiamą informaciją naudoja formuodami savo gynybinę poziciją, kas apsunkina galimybes nustatyti byloje tiesą. Toks šio darbo ypatumas. Tačiau kiekvienu atveju prokurorai siekia, kad nusikaltęs asmuo neišvengtų baudžiamosios atsakomybės ir būtų nubaustas taip, kaip numatyta įstatyme.​

Informuojame, kad asmuo yra apklaustas ir jam yra pareikšti įtarimai.

Šiai dienai apie sužalojimų, kuriuos patyrė nukentėjusioji, mastą, jums atsakyti negalime, nes sužalojimo mastus ikiteisminiuose tyrimuose vertina ne prokurorai, bet teismo medicinos ekspertai, kurie atlikdami ekspertizes sveikatos sutrikdymo mastą vertina pagal galiojančius teisės aktus.

Pažymime, kad gavus galutines sveikatos sutrikdymo masto išvadas, kuriose ir bus nurodytas konkretus sužalojimo mastas, nusikalstama veika bus kvalifikuojama pagal atitinkamą Baudžiamojo kodekso straipsnį ir jo dalį“.

Neatsakė į daugumą klausimų

Prokuratūra neatsakė, kada vairuotojas tapo įtariamuoju, kokias jis nurodė avarijos priežastis, ar per apklausą pripažino savo kaltę ir gailisi, kada tikimasi gauti ekspertizių atsakymus dėl vairuotojo blaivumo, automobilio greičio. Nebuvo pateikti atsakymai ir į kitus klausimus.

Aušrinę sužalojęs politikas dabar yra patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo vairuojant transporto priemonę – už tai gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Smūgis buvo didžiulis

Kaune gyvenanti Aušrinė vasarą įsidarbino vienoje Pervalkos kavinių ir rugpjūčio 6-ąją po darbo su savo drauge Ingrida nusprendė nueiti iki jūros.

Kelyje Smiltynė-Nida įžengusios į pėsčiųjų perėją merginos apsižvalgė, tačiau automobilių nematė.

Staiga link merginų atlėkė politiko S.Sagatausko vairuojama „Volvo“.

Pirminiais duomenimis, automobilis trenkėsi į Aušrinę, kai ji jau buvo perėjusi per gatvę, ant šaligatvio. Nuo smūgio mergina užkrito ant variklio dangčio.

Mašina vertėsi, nulėkė nuo kelio ir atsitrenkė į medį.

Pasak nelaimės vietą netrukus po avarijos mačiusio Aušrinės darbdavio, kavinės savininko Jono Lisausko, greitis, sprendžiant iš merginos sužalojimų ir automobilio apgadinimų, turėjo būti didelis.

Liudininkų teigimu, kelyje iš viso nesimatė stabdymo žymių. Sunkią traumą patyrusią Aušrinę gelbėjo draugė – iki medikų atvykimo ji darė širdies masažą.

Ingrida per stebuklą išvengė susidūrimo su „Volvo“ – prieš pat avariją ji liko stovėti vietoje, o Aušrinė metėsi į priekį. Kai mašina rėžėsi į Aušrinę, Ingridą nuo „Volvo“ skyrė maždaug 20 centimetrų.

Tyli ir tėvas su sūnumi

„Volvo“ vairavęs S.Sagatauskas taip pat patyrė traumą ir dėl raktikaulio lūžio, kitų sužalojimų buvo paguldytas į ligoninę.

Portalui lrytas.lt nepavyko surasti S.Sagatausko, jis neatsiliepė ir į žinutę feisbuke.

Nekalbus buvo ir S.Sagatausko tėvas, Liberalų sąjūdžio narys Artūras Sagatauskas. Po avarijos jis nepanoro bendrauti su lrytas.lt.

„Nesu ekspertas, todėl sudėtinga būtų svarstyti, koks buvo automobilio greitis“, – ištarė A.Sagatauskas.

Avarija nepateko nei į Klaipėdos, nei į šalies policijos suvestines, nors dažnai būna įtraukiamos ir gerokai smulkesnės eismo nelaimės.

S.Sagatauskas šįmet per rinkimus nesėkmingai bandė patekti į savivaldybę po socialdemokratų vėliava, o jo liberalas tėvas nebuvo išrinktas į Neringos tarybą 2015 metais.

Valdžiai nerūpi žmonių gyvybės?

Neringos verslininkas J.Lisauskas iškėlė opią problemą, kurios atsakingos valdžios įstaigos nesprendžia daugelį metų. Ties vienintele perėja, vedančia iš Pervalkos iki jūros, nėra nei vadinamojo kelio pakilimo, nei kitų priemonių, kurios priverstų vairuotojus sumažinti greitį, pristabdyti automobilį, skatintų jų drausmingumą.

Greitis čia ribojamas iki 70 kilometrų per valandą, tačiau J.Lisausko ir kitų gyventojų įsitikinimu, reikėtų ribojimą įvesti iki 50 kilometrų per valandą.

Pasak J.Lisausko, nenupjauti krūmai, šakos, kita pakelės augmenija – tai smarkiai kenkia vairuotojų ir pėsčiųjų matomumui, kelia grėsmę eismo dalyvių saugumui.

„Savivaldybės atstovai ne kartą man pasakojo, jog kreipėsi į Automobilių kelių direkciją, kad kelyje tarp Nidos ir Smiltynės ties sankryža su Pervalka būtų įrengtas pakilimas, žengti kiti žingsniai saugumui užtikrinti, tačiau nieko iki šiol nepadaryta.

Šiame kelio ruože ties Preila situacija – dar blogesnė: ten iš viso nėra perėjos! Ko laukiama? Naujos skaudžios nelaimės?

Manau, jog Simas vairavo išsiblaškęs, greitis galėjo būti didelis. Tačiau avarija galbūt ir nebūtų įvykusi, jei būtų laiku pasirūpinta perėjos saugumu“, – pasakojo neringiškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.