Ant Kauno IX forto paminklo Holokausto aukoms užkelti kelio žymėjimo stulpeliai

Praėjusią savaitę ant Kaune prie IX forto esančio paminklo Holokausto aukoms buvo užkelti trys kelio žymėjimo stulpeliai.

Ant Kauno IX forto paminklo Holokausto aukoms užkelti kelio žymėjimo stulpeliai.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Ant Kauno IX forto paminklo Holokausto aukoms užkelti kelio žymėjimo stulpeliai.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2019, 11:12 AM, atnaujinta Sep 2, 2019, 11:20 AM

Kaip pranešė Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, penktadienį į ugniagesius kreipėsi policija. Ant paminklo daugiau kaip 20 metrų aukštyje buvo užkelti kelio žymėjimo stulpeliai.

Kaip BNS pirmadienį sakė Kauno apskrities policijos atstovė Justina Kazragytė, į policiją kreipėsi muziejaus darbuotojai, jie pranešė, jog po nakties ant monumento pritvirtinti keliams naudojami kuoliukai.

Ugniagesiai, panaudodami autokeltuvą, stulpelius nuo paminklo nuėmė. Policija šiuo metu tiria įvykio aplinkybes, ikiteisminis tyrimas dėl įvykio nėra pradėtas.

IX forto muziejaus duomenimis, čia žmonės masiškai naikinti nuo 1941 metų spalio mėnesio iki pat Sovietų Sąjungos okupacijos 1944 metų rugpjūtį.

Kartu su vietos gyventojais Kauno IX forte kalinti ir naikinti žmonės iš kitų Europos valstybių: Austrijos, Lenkijos, Prancūzijos, Sovietų Sąjungos, Vokietijos. Negalutiniais duomenimis, Antrojo pasaulinio karo metu IX forte nužudyta apie 50 tūkst. žmonių.

32 metrų aukščio monumentas Holokausto aukoms atminti įrengtas forte pradėjus kurti muziejų praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje.

Monumentas nuolat traukia smalsuolius, ugniagesiams jau yra tekę nuo jo nukelti užlipusius, bet nulipti nesugebėjusius jaunuolius.

Muziejus taip pat nuolat įspėja netoleruojantis vestuvinių ar kitokių pramoginių fotosesijų monumento prieigose ir prašo gerbti forte nužudytų žmonių atminimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.