Į teismą keliauja byla dėl neskaidraus vizų išdavimo

Už kyšį daugkartinę Šengeno vizą siekusio gauti Rusijos Federacijos piliečio ir jam talkinusių dviejų Lietuvos piliečių baudžiamąją bylą nagrinės teismas. Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, įvertinęs tyrimo metu surinktą medžiagą bei gautus duomenis, surašė kaltinamąjį aktą ir bylą dėl galimos prekybos poveikiu perdavė nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Baudžiamoji byla dėl galimos prekybos poveikiu siekiant gauti Šengeno vizas perduota teismui.<br>LR prokuratūros nuotr.
Baudžiamoji byla dėl galimos prekybos poveikiu siekiant gauti Šengeno vizas perduota teismui.<br>LR prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2019, 10:51 AM, atnaujinta Sep 3, 2019, 10:59 AM

Kaip praneša LR prokuratūra, ikiteisminis tyrimas dėl galimos prekybos poveikiu buvo pradėtas š. m. balandžio mėn., jį per 4 mėnesius atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai.

Tyrimo duomenimis, tuometis vienos verslo asociacijos vadovas Rimantas Šidlauskas, siekdamas asmeninės turtinės naudos, savo ir neva kitų asmenų naudai tiesiogiai reikalavo ir susitarė paimti iš jam pažįstamų asmenų – verslininko Albino Bieliausko ir vieno Rusijos Federacijos banko akcininko Rinato Nasirovo – 10 tūkst. eurų kyšį.

Dalis kyšio, 3 tūkst. eurų, įtariama, jam buvo perduota. Už tai Rimantas Šidlauskas, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, pažintimis ir tikėtina įtaka, galimai pažadėjo paveikti Lietuvos Respublikos ambasadorių Rusijos Federacijoje, kad šis, teisėtai vykdydamas įgaliojimus, Rusijos Federacijos piliečiui Rinatui Nasirovui ir jo sūnui išduotų daugkartines Šengeno vizas. Šios vizos abiem Rusijos piliečiams buvo išduotos šių metų kovo mėnenesio pabaigoje.

Ikiteisminio tyrimo metu negauta duomenų, kad Lietuvos Respublikos ambasadorius Rusijos Federacijoje būtų žinojęs apie neva jo naudai reikalautą kyšį ar būtų gavęs asmeninės naudos už daugkartinių Šengeno vizų išdavimą Rusijos piliečiui Rinatui Nasirovui bei jo sūnui.

Baudžiamojo kodekso 226 straipsnis (prekyba poveikiu) numato, kad tas, kas pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui savo ar kitų asmenų naudai provokavo duoti kyšį, susitarė priimti kyšį arba priėmė kyšį, pažadėjęs paveikti atitinkamą asmenį, baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Tas, kas siekdamas, kad asmuo, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, paveiktų atitinkamą asmenį, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį arba jį davė, baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.