Iš Lietuvos su milijonu eurų pasprukęs nusikaltėlių šulas sulaukė žiauraus keršto

Vienas labiausiai Europoje ieškomų nusikaltėlių – parodymus prieš savo bendrininkus davęs Agurkinių grupuotės vadeiva Algimantas Ringaila, pravarde Čikis, buvo žiauriai sužalotas Ispanijos pietuose. Manoma, kad jam atkeršyta už išdavystę.

Sutikęs bendradarbiauti su policijos pareigūnais A.Ringaila jiems padėjo atskleisti daug sunkių nusikaltimų.
Sutikęs bendradarbiauti su policijos pareigūnais A.Ringaila jiems padėjo atskleisti daug sunkių nusikaltimų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-08 19:41, atnaujinta 2021-08-17 17:29

Nors kol kas nėra oficialaus tyrėjų patvirtinimo, nusikaltėlių pasaulyje tvirtinama, jog 40-metis A.Ringaila buvo kelias paras kankintas, o po to leisgyvis paleistas į laisvę.

Jam esą buvo nukapoti pirštai ar net plaštakos, o prie pragręžtos kaukolės primontuoti dirbtiniai ragai.

Kartu su A.Ringaila galėjo būti pagrobtas Darius Mačys, kuris šiuo metu yra laikomas dingusiu be žinios.

Atsiribojo nuo advokato

A.Ringaila kartu su Sauliumi Velečka bei kitais įtakingais Agurkiniais buvo sulaikytas 2013 metų sausio pabaigoje. Jis ilgai atsisakinėjo bendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais.

2014 metų sausio 14 dieną, kai dalyvaujant advokatui Aidui Mažeikai jį apklausė Kriminalinės policijos biuro tyrėjas Jurijus Skluderas, Čikis neištarė nė žodžio.

Jis tik pasirašė tyrėjo išspausdintą tekstą, patvirtindamas, kad parodymų neduos.

Bet jau vasario 4 dieną A.Ringaila kartu su tyrėju pasirašė kitą raštą: „Esu parašęs prokurorui Zdislavui Tuliševskiui sąžiningą prisipažinimą apie mano ir kitų asmenų padarytus nusikaltimus. Todėl prašau, kad mane gintų advokatė Vaida Genaitytė.

Tuo pačiu nenoriu, kad apklausoje dalyvautų mano advokatas A.Mažeika, ir prašau, kad apie apklausų vietą, ir laiką jis nebūtų informuotas“, – tvirtino A.Ringaila.

Toks atsiribojimas nuo advokato buvo itin keistas, mat A.Mažeika jau kelerius metus atstovavo ne tik A.Ringailai, bet ir vos ne visai jo giminei – tėvui Stanislovui, sugyventinei Evelinai Romeikaitei, jos motinai ir kitiems.

Mat dar prieš Agurkinių sulaikymą jiems buvo iškeltos baudžiamosios bylos dėl neteisėto praturtėjimo.

Informacija buvo nuslėpta

Po šio pareiškimo praėjus dviem dienoms A.Ringaila jau davė oficialius parodymus.

Apie apklausą, kurioje jau dalyvavo V.Genaitytė, advokatas A.Mažeika nieko nežinojo.

Jis dar ilgai manė, kad jo ginamasis ir toliau atsisako duoti parodymus.

Nieko apie pasikeitusią A.Ringailos poziciją buvusiam kolegai Generalinėje prokuratūroje A.Mažeikai nepasakojo nei įtariamąjį apklausinėjęs prokuroras Z.Tuliševskis, nei advokato padėjėja V.Genaitytė, nors tai padaryti ją įpareigojo ir Advokatų etikos kodeksas.

Vadeivą vadino draugu

Smulkiai pasakodamas apie tai, kaip prekiavo narkotikais, A.Ringaila save stengėsi pavaizduoti kaip savotišką vadybininką.

Jis važinėjo po įvairius Europos miestus, susitikinėjo su prekeiviais, derėjosi dėl kainų, narkotikų kokybės ir kitokių dalykų.

Sprendimus dažniausiai priimdavo pats arba pasitaręs su S.Velečka.

Įtariamasis ne tik įvardijo prekeivius ar kurjerius, bet ir nurodė namą Olandijoje, kur laikoma apie 60 kilogramų kokaino.

Apie šią slaptavietę, be jo, žinojo tik du žmonės.

Net ir duodamas parodymus prieš S.Velečką Čikis jį įvardydavo ne grupuotės vadeiva, bet savo draugu.

A.Ringaila teigė, kad S.Velečka ypač vertino savo reputaciją, o gandai apie tariamą jo bendradarbiavimą su teisėsauga jam buvo baisiausias dalykas.

Pagrobė dėl girto kalbų

A.Ringaila papasakojo, kaip S.Velečka pamokė kaunietį Dainių Mačiulį, pravarde Nosis, vien už tai, kad šis girtas gyrėsi žinantis, esą Agurkas yra „ožys“ – bendradarbiauja su pareigūnais.

Vos tik sužinojo, jog yra apkalbamas, Agurkas pakvietė grupę savo smogikų ir nuvažiavo į butą, kur buvo apsistojęs Nosis.

Vyras buvo išvestas į lauką, įsodintas į šarvuotą mikroautobusą „Volkswagen Caravelle“, nuvežtas į sodybą netoli Karmėlavos ir įmestas į rūsį.

Tačiau Nosis ir ten tvirtino, kad S.Velečka – „ožys“.

„Tuomet mes pradėjome jį daužyti – aš kažkokia surasta lazda trenkiau jam kelis kartus, mušė ir S.Velečka.

Tačiau Nosis net ir sumuštas atsisakė pasakyti, kas jam papasakojo apie S.Velečką“, – per apklausą teigė A.Ringaila.

Paskyrė 50 000 eurų baudą

Tada S.Velečka nurodė, kad Nosis turi sumokėti 50 tūkstančių eurų baudą už nepagrįstas kalbas.

D.Mačiulis sutiko mokėti ir kaip garantą, kad neapgaus, pasiūlė pasiimti jo automobilius BMW – X5 ir 7-osios klasės – ir net perdavė jų raktelius.

Tačiau to neužteko – Nosiai reikėjo dar nurodyti kriminalinio pasaulio šulą, kuris galėtų garantuoti, kad pinigai bus sumokėti.

Tokiu asmeniu tapo Daktarų gaujos smogikas Rolandas Zaveckas, pravarde Džempis.

Tik po to, kai Džempis sutiko tarpininkauti, Agurkiniai nuvežė D.Mačiulį netoli skurdžios Čikio tėvo trobelės Narėplų kaime.

Ten jų jau laukė R.Zaveckas, kuris perdavė pirminę įmoką – 20 tūkstančių eurų.

„Nosis daugiau nieko nesumokėjo, tačiau pripažino, kad girtas prikalbėjo nesąmonių“, – teigė A.Ringaila.

Po šio pokalbio pareigūnai dviem paroms sulaikė iš pradžių S.Velečką, o paskui ir A.Ringailą.

Nepadėjo ir prokuroras

Paleistas į laisvę Agurkas pradėjo ieškoti priėjimo prie bylą kontroliuojančio prokuroro.

Iš pradžių kontaktų rasti nepavyko, tačiau vėliau per dabar jau mirusio Algio Žemaičio, pravarde Kukas, giminaičius pavyko susitikti.

Prokuroras išklausė Agurkinius ir ikiteisminį tyrimą nutraukė.

„Tačiau policijos pareigūnai sugebėjo tyrimą atnaujinti, o prokuroras buvo pažemintas tarnyboje. Kadangi mes atsisakėmė mokėti, byla nukeliavo į teismą ir aš su S.Velečka buvome nuteisti už savavaldžiavimą lygtinai“, – pasakojo A.Ringaila.

Mašina, kurios nebuvo

Po šių parodymų 2014 metų balandžio 23 dieną Čikis buvo paleistas į laisvę.

Vos tik grįžo į namus, A.Ringaila ranka su rašybos klaidomis parašė prašymą leisti naudotis oficialiai jo tėvui priklausančiu areštuotu S klasės „Mercedes-Benz“ automobiliu, nes jis reikalingas vežioti keturis vaikus, kurių Čikis susilaukė su dviem moterimis.

Šis tada apie 50 tūkstančių eurų kainavęs automobilis buvo areštuotas dar prieš A.Ringailos ir kitų Agurkinių sulaikymo operaciją.

Nors automobiliui ir buvo pritaikyti griežčiausi apribojimai, tačiau jo pareigūnams surasti nepavyko, nors jie ir buvo paskelbę tarptautinę paiešką.

Tą pačią dieną prokuroras Tomas Meškauskas patenkino prašymą ir leido A.Ringailai naudotis automobiliu.

Savo nutartyje prokuroras pabrėžė, kad iki šiol faktinė mašinos buvimo vieta nežinoma.

Surinko milijoną eurų

Tačiau gavęs leidimą naudotis automobiliu Čikis juo dažniau ėmė ne vaikus vežioti, o lankytis pas suimtų bendrininkų žmonas ir sugyventines.

Jis teigė, jog susimokėjo prokurorams už savo laisvę, tad galintis padėti ištrūkti ir kitiems.

Moterys patikėjo tokiais Čikio žodžiais ir atidavė jam paskutines santaupas.

Surinkęs apie milijoną eurų, 2014 metų birželio 20 dieną A.Ringaila, kuris buvo parašęs pasižadėjimą niekur neišvykti, dingo iš Lietuvos.

Jis ne tik turėjo pakankamai pinigų, bet ir žinojo, kur Olandijoje yra paslėpti dar apie 60 kilogramų kokaino, už kuriuos galima gauti beveik 3 milijonus eurų.

Turėjo policijos priedangą?

Ilgai apie Čikį nieko nebuvo žinoma, tačiau pastaruoju metu buvo kalbama, jog jis ypač aktyviai ėmė reikštis Ispanijoje.

Naujoje gaujoje susibūrė daug panašaus likimo žmonių, kurie buvo pradėję bendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais ir vadinami „ožiais“.

Tarp Čikio bendrininkų buvo pastebimas vadinamojoje Pravieniškių byloje liudijęs Ruslanas Laško, pravarde Machro, pastaruoju metu prieš Agurką parodymus pradėjęs duoti Gija Zabachidzė ir kiti su pareigūnais ėmę bendradarbiauti nusikaltėliai.

Gauja Ispanijoje veikė taip įžūliai, jog smulkūs narkotikų prekeiviai ėmė kalbėti, jog ją dangsto pareigūnai. Esą lietuviai iš serbų mafiozų dideliais kiekiais pirkdavo kokainą. Iš pradžių tvarkingai mokėdavo, o paskui, kai įgijo pasitikėjimą, pradingo nesumokėję kelių milijonų eurų.

Apgaudinėti ir smulkūs prekeiviai, kuriems buvo siūlomi iš serbų gauti narkotikai.

Dabar paaiškėjus, kad A.Ringaila buvo žiauriai pažemintas, džiūgavo ne vienas narkotikų prekeivis. Jie vienas kitam siuntinėjo žinutes, kad „ožys“ priėjo liepto galą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.