Ukrainiečių puota Lietuvoje virto tragedija: žudiko ašaros draugo neatgaivino

Klaipėdoje prieš teismą stojęs 41 metų Ukrainos pilietis Valerijus Kravčenka dangstė veidą ir vengė pažvelgti į savo aukos artimuosius. Jis teisiamas už tai, kad nužudė tėvynainį ir bendradarbį Aleksandrą Morozą.

Ukrainos pilietis V.Kravčenka, Klaipėdos gatvėje peiliu nudūręs savo tėvynainį, teisme aiškino nenorėjęs žudyti.<br>G.Pilaičio nuotr.
Ukrainos pilietis V.Kravčenka, Klaipėdos gatvėje peiliu nudūręs savo tėvynainį, teisme aiškino nenorėjęs žudyti.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Klatinamasis teismo salėje slėpė savo veidą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klatinamasis teismo salėje slėpė savo veidą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Kaltinamasis slėpė savo veidą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Kaltinamasis slėpė savo veidą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Kaltinamasis slėpė savo veidą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Kaltinamasis slėpė savo veidą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Kravčka kaltinamas tyčia nužudęs savo tėvynainį ir bendradarbį.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Kravčka kaltinamas tyčia nužudęs savo tėvynainį ir bendradarbį.<br> G.Pilaičio nuotr.
Teisme procese dalyvauja iš Ukrainos atvykę aukos artimieji. <br> G.Pilaičio nuotr.
Teisme procese dalyvauja iš Ukrainos atvykę aukos artimieji. <br> G.Pilaičio nuotr.
Civiliniai ieškovai - nužudyto ukrainiečio žmona ir motina.<br> G.Pilaičio nuotr.
Civiliniai ieškovai - nužudyto ukrainiečio žmona ir motina.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Kravčenka aukai peiliu smogė septynis kartus.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Kravčenka aukai peiliu smogė septynis kartus.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 12, 2019, 10:49 AM

Šių metų gegužės 14-osios rytą, apie 5 valandą, į darbą skubantis klaipėdietis prie Atgimimo aikštės pastebėjo kraujo klane gulintį negyvą žmogų.

Paaiškėjo, kad tai įmonės „Klaikonta“ darbuotojas 42 metų Ukrainos pilietis A.Morozas. Šalia jo sukinėjosi ir aimanavo sutrikęs žudikas – anksčiau neteistas V.Kravčenka. Jis buvo neblaivus.

Nužudytojo kūne aptiktos septynios peilio dūrių žymės, smogta ir į galvą.

Dėl sunkių kūno sužalojimų A.Morozas mirė iškart.

Narpliodami nusikaltimo aplinkybes policininkai netoli aikštės sulaikė dar vieną ukrainietį – 44 metų Aleksandrą Charčenką. Jis irgi buvo neblaivus.

Išgertuvės baigėsi liūdnai

V.Kravčenka kaltinamas viešoje vietoje nužudęs A.Morozą, su kuriuo kartu gyveno bendrabutyje ir dirbo toje pačioje įmonėje.

Ukrainiečiai buvo įsidarbinę uostamiestyje laivų statybos ir remonto, metalo konstrukcijų montavimo paslaugas teikiančioje įmonėje „Klaikonta“.

Nuvežtas į policijos nuovadą V.Kravčenka prisipažino tą vakarą namuose su bendradarbiais girtavęs.

Kompanija susipyko, buvo išsiskirsčiusi, paskui vėl susitiko naktiniame bare prie Biržos tilto.

Grįždami namo įkaušę emigrantai Herkaus Manto gatvėje, prie picerijos „Bambola“, vėl susikibo. Kraujo praliejimo neišvengta – V.Kravčenka išsitraukęs peilį mirtinai subadė A.Morozą.

Auką aplaistė ir ašaromis

„Prisipažįstu – užmušiau žmogų. Kai jis nuvirto ant grindinio, pamačiau, kad iš šono bėga kraujas. Judinau, raginau keltis, bet jis nereagavo. Žudyti nenorėjau.

Supratęs, kad Aleksandras jau neatsikels, guli negyvas, pradėjau verkti“, – teisme atsivėrė žudikas.

V.Kravčenka, A.Charčenka ir A.Morozas anksčiau kartu dirbo Mykolajivo laivų statykloje, vienoje brigadoje. Paskui keliai išsiskyrė, vyrai vėl susitiko Klaipėdoje.

Brendis įkaitino trijulę

„Aleksandras nebuvo draugiškas, mėgo dominuoti, dėl buities smulkmenų reikšdavo ne visada pagrįstų pastabų. Stengiausi to nesureikšminti“, – bendrą gyvenimą prisiminė V.Kravčenka.

Tą dieną jis jau buvo susikrovęs daiktus, žmonai telefonu pranešė, kad po kelių dienų maršrutiniu autobusu per Lenkiją atvyks į Mykolajivą.

Kelionei į namus rengėsi ir A.Morozas. Užsukęs į prekybos centrą V.Kravčenka nusipirko užkandos ir degtinės. Kai sugrįžo į namus, A.Morozas jį ir A.Charčenką pakvietė pavakarieniauti bendroje virtuvėje.

Puota prasidėjo nuo brendžio „Metaxa“ – butelį ant stalo pastatęs A.Morozas paprašė, kad alkoholį į taureles pilstytų V.Kravčenka. Paskui iš šaldytuvo jis ištraukė savo degtinę.

„Jis vėl ėmė man priekaištauti, kad pilstau ne po lygiai. Paragavęs lietuviškos degtinės supyko – nevalyta, negalima tokios gerti, užsigeidė brendžio“, – pasakojo V.Kravčenka.

Išmalė dantų protezus

Vyrai išėjo į miestą ieškoti gėrimų. A.Morozas nupirko dar vieną brendžio butelį, o V.Kravčenka – ledų. Paskui visi grįžo į namus tęsti vakarėlio, bet prie stalo vėl susiginčijo.

A.Morozas, pasak V.Kravčenkos, piktinosi, kad jis nesilaiko tvarkos, neplauna koridoriaus, neišvalo užteršto tualeto. Pastarasis pasiūlė nueiti ir pasižiūrėti, kaip yra iš tikrųjų.

Kaltinamasis teigė, kad A.Morozas pirmasis jį užpuolė: „Prie tualeto įstūmė mane į vidų, smogė į veidą taip, kad išbyrėjo dantų protezai. Laikiau jį už sprando ir rankos, kad nesimuštų.“

Paskui A.Morozas dar skeryčiojosi koridoriuje, A.Charčenka tada buvo išėjęs į balkoną parūkyti.

Susijaudinęs dėl protezų V.Kravčenka pagrasino apie susirėmimą pranešti „Klaikontai“, kreiptis į policiją, netgi paskambino Ukrainos darbininkų atstovui šioje įmonėje.

„Jis patarė rytoj blaiviai viską apsvarstyti, o A.Morozas tik šaipėsi“, – pasakojo ukrainietis.

Įsiutęs pjaustė drabužius

Paskui kompanija išsiskyrė – du sugėrovai išėjo į miestą.

Likęs vienas V.Kravčenka įžengė į A.Morozo kambarį, peiliu supjaustė jo drabužius, išmetė per balkoną, suplėšė ir dokumentus.

Prablaivėjęs išsigando, ką padaręs, paskambino žmonai į Ukrainą. Toji vyrui patarė greičiau surankioti kieme išmėtytus A.Morozo daiktus ir padėti atgal.

Gadindamas tautiečio turtą V.Kravčenka peiliu susižalojo ranką, sukruvino džinsus. Įjungęs skalbyklę puolė tvarkytis. Paskui sumanė išgerti alaus, išeidamas į kišenę įsimetė peilį.

Užsukęs į vieną naktinį barą Danės krantinėje V.Kravčenka ten vėl išvydo A.Morozą ir A.Charčenką, bet jau nebenorėjo su jais sėdėti prie vieno stalo.

Bare ukrainietis paprašė užsakytą alų iš stiklo bokalo perpilti į plastiko indą. Išėjęs į lauką gurkšnojo, kalbėjosi su kažkokiais lietuviais.

Peilį išmetė į šiukšliadėžę

Jau paryčiais gatve pėdindamas namo V.Kravčenka ties „Bambolos“ picerija prieš save pamatė A.Morozą – atpažino iš silueto, paspartinęs žingsnį jį aplenkė.

„Norėjau pirmiau užeiti į namus, nes jaučiau, kad Aleksandras man nebūtų atidaręs durų. Prasilenkiant jis pirmas mane užpuolė“, – teisme kalbėjo V.Kravčenka.

Paskutinį susirėmimą vyras prisimena kaip pro miglą: „Kažkokia siena prieš akis iškilo. Parkritau ant grindinio, jis mane spardė.

Išsitraukęs peilį gyniausi nuo smūgių.“

Išsigandęs, kad subadytas tautietis nukraujuos, V.Kravčenka dar bandė telefonu kviesti pagalbą, bet nesuprato, ką lietuviškai kalba operatorė.

Policininkai atrado prie namo į šiukšlių konteinerį žudiko įmestą kruviną peilį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.