Telšių r. savivaldybės valdininkai bus teisiami dėl kyšininkavimo

Šiaulių prokuratūra baigė narplioti ir teismui perdavė bylą, kurioje korupcinėmis veikomis kaltinamas būrys Telšių politikų, valdininkų ir verslininkų. Nors kaltinimai pareikšti 8 asmenims, ikiteisminis tyrimas vyko itin sparčiai – byla į teismą nukeliavo neužtrukus nė metų.

Telšių r. savivaldybės valdininkai bus teisiami dėl kyšininkavimo.<br>LR prokuratūros nuotr.
Telšių r. savivaldybės valdininkai bus teisiami dėl kyšininkavimo.<br>LR prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-12 15:05

Teis politikus, valdininkus ir verslininkus

Prieš teismą stos buvęs Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius socialdemokratas Saulius Urbonas, kuris kaltinamas ir kyšininkavimu, ir papirkimu.

Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai ėjęs Kęstutis Anglickas, Telšių rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Laima Simanauskienė, Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas, buvęs Telšių rajono tarybos narys, privačios bendrovės vadovas Juozas Butkevičius ir kaltinami kyšininkavimu.

Teisiamųjų suole bus ir verslininkų trijulė, kuri kaltinama politikų ir valdininkų papirkinėjimu.

Akiratyje – įvykę viešieji pirkimai

STT operacija pasibaigęs tyrimas prasidėjo, gavus operatyvinės informacijos apie besikerojančias korupcines schemas.

Kriminalinės žvalgybos metodais surinkti įrodymai šią informaciją patvirtino, todėl pernai rugsėjį buvo sulaikyti ir iš darbo Telšių rajono savivaldybėje išsivesti K.Anglickas, L.Simanauskienė ir G.Lukauskas. Tą pačią rugsėjo 18-ąją areštinėje atsidūrė dar du verslininkai.

Telšių rajono savivaldybę kelias valandas krėtę pareigūnai paėmė šūsnis dokumentų. STT agentus sudomino keliolika viešųjų pirkimų, įvykusių nuo 2014 m. Tuo pat metu kratos buvo daromos ir įtariamųjų namuose.

Kitą dieną buvo sulaikyti ir į belangę uždaryti S.Urbonas su tuomečiu Tarybos nariu J.Butkevičiumi. Šio likimo išvengti pavyko tik vienam verslininkui – jo pareigūnai nutarė nesulaikinėti.

Įklampino brangus telefonas

Kriminalinės žvalgybos metodais surinkta informacija ir dokumentuose rasti įkalčiai patvirtino galimai veikusias schemas, pagal kurias politikai ir valdininkai pelnėsi iš viešuosiuose konkursuose laimėti siekusių verslininkų.

Sėkmės mokesnis nebuvo didelis – už palankių sąlygų sudarymą grynaisiais pinigais buvo sumokama po kelis šimtus eurų, dovanojami daiktai, prekės.

Vienas vertingiausių kyšių – verslininko nupirktas ir padovanotas per 1000 eurų kainuojantis mobiliojo ryšio telefonas „iPhone X“. Neoficialiais duomenimis, ši dovana įklampino ir davėją, ir gavėją, nes buvo pirkta už įmonės pinigus.

Politiko įmonę lydėjo sėkmė

Surinkta duomenų, kad administracijos direktoriaus pareigas ėjęs socialdemokratas S.Urbonas galėjo papirkti Telšių rajono tarybos narį konservatorių J.Butkevičių.

Pastarajam už palankų valdantiesiems balsavimą buvo žadama sėkmė viešuosiuose konkursuose. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad konservatorių veikėjo įmonė išties laimėjo kelis viešuosius rangos konkursus už daugiau kaip 37 tūkstančius eurų.

Kaltės nepripažino nė vienas korupcijos skandalo verpete atsidūręs telšiškis – kaltinimų sutartinai kratosi ir politikai, ir valdininkai, ir verslininkai.

Už kyšininkavimą baudžiama bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki 5 metų. Už papirkimą atsakomybė kiek švelnesnė – bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.