Klaipėdietės svajonė – kalėjimas Belgijoje: čia iš pašalpų gyvena jos vaikai

Daug žmonių apgavusi 60 metų Natalija Trufanova, kuriai Klaipėdos apylinkės teismas skyrė 5 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, išreiškė neįprastą norą – kalėti Belgijoje.

N.Trufanova nė karto nepanoro būti atvežta į teismo salę – posėdžiuose dalyvavo vaizdo konferencijos būdu.<br>„Klaipėdos“ nuotr.
N.Trufanova nė karto nepanoro būti atvežta į teismo salę – posėdžiuose dalyvavo vaizdo konferencijos būdu.<br>„Klaipėdos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2019, 6:40 PM

Lietuvos teisėsaugos ieškota už tai, kad iš daug žmonių išviliojo pinigus žadėdama dideles palūkanas, N.Trufanova buvo sulaikyta Belgijoje.

Svarstant prašymą dėl šios klaipėdietės perdavimo Lietuvai Belgijos teisme buvo atsižvelgta į sulaikytosios prašymą bausmę atlikti šioje šalyje. Teismas sutiko ją perduoti Lietuvai su sąlyga, kad vėliau nuteistoji bus grąžinta atgal.

Į Belgiją N.Trufanova paspruko, kai pinigus praradę žmonės ėmė reikalauti atsiskaityti. Čia yra apsigyvenę ir jos vaikai.

Moteris aiškino, jog iš Lietuvos staiga viską palikusi išvyko dar ir dėl to, kad baiminosi dėl savo ir vaikų gyvybės.

Žadėjo dideles palūkanas

N.Trufanova paliko prie suskilusios geldos daugybę pažįstamų ir bičiulių: žadėdama didžiules palūkanas – kartais net iki 20 proc., apsimetusi sėkmės lydima verslininke skolinosi iš jų pinigų. Beveik visi apgautieji – rusakalbiai.

Vieni tikėdamiesi lengvai uždirbti jai patikėjo kelis šimtus ar kelis tūkstančius eurų, kiti – net dešimtis tūkstančių.

Didžiausia paskolinta suma – 58 tūkst. eurų. Kai kurie net pardavė savo nekilnojamąjį turtą, kad turėtų ką paskolinti.

Tokį „verslą“ klaipėdietė pradėjo 2004 metais ir, teismo manymu, sukosi jame beveik dešimtmetį.

Visų apgavysčių scenarijus – panašus. Antai 2004 metų lapkritį N.Trufanova apgaule įtikino L. už procentus paskolinti jai 4000 litų (1158 eurus). Pinigai esą reikalingi kotedžui statyti. Ji skolą grąžins, kai iš kelionės grįš vyras.

Nors šios skolos sutartu laiku ir negrąžino, L. pinigų jai skolino dar kelis kartus.

N.Trufanova stengėsi sudaryti patikimo, pinigų turinčio, tik grynųjų pritrūkusio žmogaus įspūdį.

Ji surašė ir L. perdavė paskolos raštelį, kuriame vėliau prirašydavo naujai išviliotas sumas.

Iš viso iš šios moters per kelis kartus ji gavo 51 736 litus (14 971 eurą).

Perrašytą butą pardavė

Moteriai išradingumo netrūko. Ji sugebėjo taip apsukti galvą vienam vyrui, kad jis jai perrašė butą ir netrukus jo neteko. Pardavusi būstą N.Trufanova į savo kišenę susišlavė per 30 tūkst. eurų.

Vyriškio ji prašė butą perrašyti jos vardu tik trejiems metams, kad neva jį užstačiusi gautų paskolą namui pirkti.

Apsukruolė sugebėjo įtikinti B., kad ji pasiskolintų pinigų iš jai gerai pažįstamų ar artimų žmonių ir perskolintų jai. Esą 10–15 proc. palūkanų pakaks visiems.

B. sugebėjo rasti net penkis panorusius lengvai pinigų užsidirbti lengvatikius – iš jų į apgavikės kišenę nubyrėjo per 33 tūkst. eurų.

N.Trufanova vieniems aiškino statanti namą, kitiems – kad laikinai pritrūko grynųjų nekilnojamojo turto investicijoms ar reikėjo staigiai sumokėti už automobilio remontą.

Kai kurie žmonės žadėtus procentus ar net pinigus atgavo – N.Trufanova su jais atsiskaitydavo prisiskolinusi iš kitų.

Iš viso teisme buvo nagrinėjami 38 nusikalstami epizodai. Ant šios moters kabliuko užkibo kelios dešimtys naivuolių.

Pusė jų susirinko į pirmąjį teismo posėdį, matyt, tikėdamiesi pažvelgti skriaudikei į akis ir išrėžti, ką apie ją mano. Bet kaltinamąją gelbėjo į teismus atkeliavusios moderniosios technologijos.

Policijos apklausiami nukentėjusieji tikino, kad pasitikėjo gera pažįstama, ją kaip patikimą žmogų rekomendavo bičiuliai.

Vasarį sulaikyta N.Trufanova dienas leidžia Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Ji nė sykio nepanoro būti atvežta į teismo salę – posėdžiai vyko vaizdo konferencijos būdu.

Grasinta susidoroti?

Teisme moteris kalta prisipažino visiškai, iš kitapus ekrano atsiprašė nukentėjusiųjų, dėl nusikalstamų veikų nuoširdžiai gailėjosi ir tikino, kad ir pati buvo apgauta.

Esą ji kažkada oro uoste susipažino su vienu vyru, kuris jai pasiūlė paprastą būdą praturtėti – duoti jam pinigų ir gauti procentus. Vyras pasiūlė ieškoti kitų klientų.

„Aš klientų neieškojau, o tik siūliau geriems pažįstamiems galimybę gauti už paskolą 10 proc. palūkanų. Man likdavo tik vienas procentas. Savo vardu pasirašydavau pakvitavimus, kuriuose buvo nurodyta paskolinta suma, kai kuriuose dokumentuose buvo nurodytos ir sąlygos, kas bus, jei žmogui pinigų prireiks anksčiau“, – teisme pasakojo N.Trufanova.

Esą surinkusi tam tikrą pinigų sumą ji paskambindavo kurjeriui. Jis atvažiuodavo, viską pasiimdavo. Jokių dokumentų moteris neprašė, nes pasitikėjo tuo žmogumi.

Iš pradžių neva kurjeris procentus už paskolas atveždavo, vėliau plano sumanytojas pasakė, kad kurį laiką procentus teks mokėti jai pačiai. Jis atsiskaitysiąs vėliau.

Moteris tvirtino užstačiusi savo butą ir pinigus mokėjusi iš gautos paskolos.

2009 metais taip ir nesulaukę žadėtų pinigų ir neatgavę paskolintųjų apgautieji subruzdo, reikalavo atiduoti, kas jiems priklauso.

Dar baisiau tapo, kai jai pradėjo grasinti ir „verslo“ planą pasiūlęs asmuo, todėl esą ji nenori minėti jokių pavardžių, be to, jų ir neprisimena. O kai prasidėjo grasinimai vaikams, moteris suprato, kad reikia juos gelbėti.

„Susisiekiau su tuo žmogumi ir pasakiau, kad kreipsiuosi į policiją ir advokatą.

Jis pasakė: „Jeigu viską išduosi, vadinasi, tau negaila dukters.“

Grasinimai spaudė iš dviejų pusių, todėl per naktį susiruošiau ir išvažiavau. Nemaniau, kad išvykstu ilgam.

Dabar aš gaunu pensiją ir stengiuosi sugrąžinti skolas“, – kalbėjo N.Trufanova.

Lyg tai patvirtinant vykstant teismui dviem žmonėms buvo sumokėta po 100 eurų.

Neturi jokio turto

Ieškovų ieškiniai patenkinti. Bet į teismą kreipėsi ne visi skolintojai – matyt, jie jau prarado viltį atgauti pinigus ir nepareikalavo iš teismo priteisti daugiau kaip 93 tūkst. eurų. Jie bus išieškoti valstybės naudai.

Kai kurie asmenys dar iki teismo kreipėsi į antstolius, kad būtų išieškotos skolos. Tačiau atrodo, kad nuteistoji neturi jokio nekilnojamojo turto, kurį būtų galima konfiskuoti.

Iš pašalpų Belgijoje gyvena ir moters vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.