Lietuvos prašymus dėl Romo Zamolskio rusai vykdo paslapčia

Pavojingiausiu Lietuvos nusikaltėliu vadinamam Romui Zamolskiui Jekaterinburgo psichiatrinėje ligoninėje atlikta psichologinė-psichiatrinė ekspertizė ir jis vėl grąžintas į pataisos namus. 

 Svetlana ir Romas Zamolskiai jau penkerius metus vienas kitą mato tik per pasimatymus Jekaterinburgo pataisos namuose.   <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Svetlana ir Romas Zamolskiai jau penkerius metus vienas kitą mato tik per pasimatymus Jekaterinburgo pataisos namuose.   <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2019, 5:39 PM, atnaujinta Sep 18, 2019, 5:42 PM

Nors Rusijos teisėsaugininkai pačiam R.Zamolskiui aiškino, kad ši ekspertizė atlikta Lietuvos prašymu, mūsų šalies teisėsaugininkai nei apie ją, nei apie jos rezultatus nėra informuoti.

„Prokuratūra į pateiktą teisinės pagalbos prašymą Rusijos Federacijos prokuratūrai atsakymo nėra gavusi“, - portalui lrytas.lt sakė Generalinės prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė. 

Prokuratūra teisinės pagalbos prašymą Rusijai yra išsiuntusi dar 2014 metais, iškart po to, kai R.Zamolskis buvo sulaikytas Jekaterinburge ir atsidūrė už grotų, tačiau per penkerius metus Lietuvos teisėsaugininkai atsakymo iš rusų nesulaukė.

Šių metų birželį R.Zamolskis buvo perkeltas iš pataisos namų į areštinę, o po to į psichiatrijos ligoninę. 

Perkėlimu pasipiktinusiam R.Zamolskiui tąkart buvo pasakyta, kad psichiatrinė ekspertizė ir jo apklausa bus atliekama Lietuvos prašymu, tačiau nei tada, nei vėliau pranešti apie tai Generalinei prokuratūrai Rusija nesiteikė. 

R.Zamolskis iš Lietuvos dingo 2002 metais ir tik po dvylikos metų buvo sulaikytas Rusijoje, kur gyveno su padirbtais dokumentais. 

Nors Rusijos teisėsauga iškart pranešė, kad lietuvis yra įtariamas įvykdęs kelias užsakomąsias žmogžudystes, jį apkaltinti pavyko tik dėl poros plėšimų ir pasikėsinimo į Jekaterinburgo verslininką Aleksandrą Kasjanovą. 

Už šiuos nusikaltimus jam skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau R.Zamolskis savo kaltės nepripažįsta ir aiškina, kad byla jam buvo suklastota ir pats prašosi grąžinamas į Lietuvą. 

R.Zamolskis ir jo žmona Svetlana Zamolskienė ne kartą kreipėsi į Lietuvos ir Rusijos institucijas, kad lietuvis būtų perduotas į gimtinę, tačiau Rusija tai padaryti kategoriškai atsisako, o be jos sutikimo R.Zamolskio grįžimas į Lietuvą neįmanomas, nors patiems Zamolskiams ir atrodo kitaip.

Tikėdamasi, kad vyras bus grąžintas į gimtinę, pernai rudenį S.Zamolskienė persikraustė gyventi į Lietuvą. Ji Kaune nusipirko butą, leido vaikus į gimnaziją, tačiau po poros mėnesių sulaukė blogų žinių – Lietuvos ambasada Rusijoje panaikino jos Šengeno vizą, nes vykdama į Lietuvą S.Zamolskienė nurodė ketinanti tik joje atostogauti, o ne apsigyventi. 

S.Zamolskienė šiam sprendimui priešinosi, tačiau pagrasinus, kad iš Lietuvos bus deportuota, šių metų sausio pabaigoje su vaikas grįžo atgal į Rusiją ir nenustoja keikti abiejų šalių – Rusijos, kad neišleidžia jos vyro į Lietuvą, Lietuvos, kad ši esą nesiima jokių priemonių, kad Lietuvos pilietis būtų grąžintas namo. 

Atkeršyti abiem šalims S.Zamolskienė nusprendė savo vaikų sąskaita - nusprendė neleisti jų į mokyklą ir mokyti juos namuose.  

„Negalima mokytis ten, kur atėmė pilietybę, sunaikino šeimą ir verslą, padarė vaikus našlaičiais ir vaikams nemoka alimentų“, - savo apsisprendimą paaiškino S.Zamolskienė, nors prieš išvykdama į Lietuvą pati kreipėsi į Rusijos institucijas, kad jos vaikams būtų panaikinta Rusijos pilietybė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.