Kuriozinė situacija: bausmę įkalinimo įstaigoje turėjęs atlikti nuteistasis neatvyko, nes galėjo nežinoti

Kuriozinė situacija – nuteistasis, turėjęs atvykti į pataisos namus, juose nepasirodė. Policija paskelbė vyro paiešką. Kaip vėliau paaiškėjo, pažeidimą įvykdęs 35-erių vyrukas galėjo nežinoti, kad jis pats privalėjo atvykti į įkalinimo įstaigą, mat tuo metu, kai buvo priimtas nuosprendis, keitėsi įstatymai, o nuteistasis nebuvo supažindintas su naujomis taisyklėmis.

Kuriozinė situacija: bausmę įkalinimo įstaigoje turėjęs atlikti nuteistasis neatvyko, nes nežinojo.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kuriozinė situacija: bausmę įkalinimo įstaigoje turėjęs atlikti nuteistasis neatvyko, nes nežinojo.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2019, 2:47 PM, atnaujinta Sep 20, 2019, 3:24 PM

Marijampolės apskrities VPK duomenimis, pirmadienį, iš Marijampolės pataisos namų Kybartų skyriaus gautas 2019-08-23 įsiteisėjęs Marijampolės apylinkės teismo Jurbarko rūmų teismo nuosprendis, kuriame nuteistasis (gim. 1984 m.), gyvenantis Jurbarko rajone, Eržvilko seniūnijoje, Lybiškių kaime, neatvyko atlikti paskirtos 70 parų arešto bausmės.

Policija pradėjo vyro paiešką. Kaip portalą lrytas.lt informavo Marijampolės apskrities VPK vyriausioji specialistė Daiva Klimavičienė, asmens buvimo vieta buvo greitai nustatyta.

„Jis bus sulaikytas ir pristatytas į arešto atlikimo vietą“, – komentavo ji.

Vyras teisiamas už vairavimą neblaiviam – alkotesteris parodė net 2,32 prom.

Tačiau čia istorija nesibaigia. Portalo lrytas.lt žurnalistai susisiekė su tyrimą atliekančiu prokuroru Arūnu Bartusevičiumi, kuris atskleidė daugiau šios istorijos detalių.

Neblaivus vairavęs vyras buvo nuteistas iki bausmių vykdymo, baudžiamojo ir baudžiamojo proceso kodekso priimtos pataisos. Deja, nuosprendyje tai paaiškinta nebuvo, nes kodekso pakeitimai buvo išleisti dar tik Apeliaciniam Teismui nagrinėjant bylą.

„Po liepos 6 dieną naujai įsigalėjusios tvarkos, teismas privalėjo įrašyti nuosprendžio tvarką, kad nuosprendį gavęs asmuo žinotų, ką jis turi daryti. Anksčiau pas asmenį vykdavo policija. Tačiau dabar per 7 dienas jis turi prisistatyti arba pranešti, kad negali dėl ligos ar dėl kažkokios svarbios priežasties atvykti į pataisos įstaigą. Bet kadangi neatvyko, pataisos įstaiga paskelbė paiešką“, – aiškino prokuroras.

Nors Marijampolės apskrities VPK paskelbė žinią, kad vykdoma nuteistojo paieška, iš tiesų nebuvo aišku, ar vyras slapstosi. O tikriausiai ir nesislapstė – buvo rastas jau kitą dieną, po paieškos paskelbimo.

„Kadangi jis turi nuosprendį iki pateikimo, be tų nurodymų, ką jis turi daryti ir kad pats atvykti, tai, ar jisai žino tą įstatymų pakeitimą, ar nežino, aš irgi duomenų neturiu“, – komentavo A.Bartusevičius.

Nuteistojo paieška buvo paskelbta rugsėjo 18 dieną. Kitą dieną 35-erių vyras jau buvo rastas savo namuose, todėl galima versija, jog jis iš tiesų nežinojo apie tai, kad į pataisos namus turėjo prisistatyti pats.

Jurbarko prokuroro teigimu, pagal senąją tvarką būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo, tačiau dėl įstatymų pataisos tebuvo vykdoma paieška.

„Paini situacija, šiuo atveju“, – tepasakė prokuroras.

Artimiausiu metu nuteistasis bus apklaustas ir pareigūnai aiškinsis vyro neatvykimo aplinkybes. 

Tuo tarpu Marijampolės apylinkės teismo atstovai teigia, kad jie turi duomenų, jog vyras buvo tinkamai informuotas apie galiojančią tvarką ir ką jis privalo daryti.

Kaip rašoma teismo redakcijai atsiųstame paaiškinime, Marijampolės apylinkės teismo Jurbarko rūmuose 2019 m. gegužės 27 d. buvo išnagrinėta baudžiamoji byla, kurioje I.R. pripažintas kaltu padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 281 straipsnio 7 dalyje, jam paskirta 70 parų arešto bausmė.

Nuteistasis nuosprendį apskundė, 2019 m. rugpjūčio 23 d. Kauno apygardos teismas apeliacinį skundą atmetė ir nuosprendį paliko galioti. Nuosprendis įsiteisėjo 2019 m. rugpjūčio 23 d.

„Bylai grįžus iš apeliacinės instancijos teismo Marijampolės apylinkės teismo Jurbarko rūmų raštinės darbuotojai nuteistajam paštu išsiuntė pranešimą, kuriame pagal Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso 51 straipsnio 3 dalį buvo išaiškinta bausmės atlikimo tvarka, jog nuteistasis ne vėliau kaip per septynias darbo dienas po nuosprendžio įsiteisėjimo privalo atvykti atlikti arešto bausmės.

Siunta gavėjui įteikta 2019 m. rugpjūčio 28 d., tai patvirtina „Lietuvos pašto“ pažyma. Esant nurodytoms aplinkybėms, Marijampolės apylinkės teismo Jurbarko rūmai tinkamai išaiškino nuteistajam bausmės atlikimo tvarką“, - rašoma redakcijai atsiųstame teismo pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.