Plungiškė kaltina vyrą sulaužius jai stuburą, bet tėvo pusėn stojo net dukra

Sužalojo žmoną ar tapo rietenų ir keršto auka? Tokias abejones pasėjo plungiškis Vasilijus Kalininas, pareiškęs, kad nė pirštu nepalietė savo sutuoktinės Redos. Ji teigia, kad vyras jai sulaužė stuburą.

Dėl smurto artimoje aplinkoje teisiamas V.Kalininas neigia sužalojęs žmoną.<br> lrytas.lt koliažas.
Dėl smurto artimoje aplinkoje teisiamas V.Kalininas neigia sužalojęs žmoną.<br> lrytas.lt koliažas.
Dėl smurto artimoje aplinkoje teisiamas V.Kalininas neigia sužalojęs žmoną.<br>G.Pilaičio nuotr.
Dėl smurto artimoje aplinkoje teisiamas V.Kalininas neigia sužalojęs žmoną.<br>G.Pilaičio nuotr.
61 metų moteris buvo gydoma ligoninėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
61 metų moteris buvo gydoma ligoninėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į kaltinamojo pusę stojo tą dieną su juo bendravusi duktė: „Tėvai šiaip jau sugyvena, tiktai kai mamai užeina „daugiadienės“, santykiai pakrinka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į kaltinamojo pusę stojo tą dieną su juo bendravusi duktė: „Tėvai šiaip jau sugyvena, tiktai kai mamai užeina „daugiadienės“, santykiai pakrinka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 4, 2019, 7:29 PM

Žemės ūkio technika prekiaujančios bendrovėje „Lytagra“ pardavėju dirbantis 59 metų V.Kalininas jau išklausė vieną nuosprendį.

Plungės apylinkės teismas pripažino jį kaltu dėl smurto artimoje aplinkoje ir skyrė lygtinę dvejų metų laisvės atėmimo bausmę už tai, kad sumušė žmoną.

61 metų moteris buvo gydoma ligoninėje. Medikai nustatė, kad jai lūžo stuburo slankstelis, sumušta nugara. Tokios traumos prilygsta nesunkiam kūno sužalojimui.

R.Kalininienei priteistas 2270 eurų turtinės ir neturtinės žalos atlyginimas.

Nuteistasis nesutinka su nuosprendžiu – neigia smurtavęs, sutuoktinės parodymus vadina išgalvotais.

Anksčiau neteisto, aukštąjį išsilavinimą įgijusio V.Kalinino skundą pradėjo nagrinėti Klaipėdos apygardos teismas.

Patyrė stuburo traumą

Konfliktas įsiplieskė pernai rugpjūčio 17-ąją Plungėje esančiuose Kalininų namuose. Vyras esą kumščiu smogė žmonai į galvą, spyrė į nugarą.

Kokiu laiku V.Kalininas smurtavo, tiksliai nenustatyta. Namuose buvusi nepilnametė duktė nieko nematė – buvo užsidariusi kitame kambaryje.

R.Kalininienė į policiją nesikreipė – aiškino nenorėjusi to daryti, nes tą dieną buvo išgėrusi.

Po trijų dienų moteris pajuto nugaros skausmus. Plungės ligoninėje jai buvo nustatyta trauma – juosmens stuburo slankstelio lūžis.

Ligoninėje R.Kalininienė prasitarė apie konfliktą namuose. Medikai apie tai pranešė policijai. Tada jos vyras buvo sulaikytas ir apklaustas kaip įtariamasis.

Bėda – tamsūs periodai

Vyras tvirtino, jog tą dieną baigęs darbą pasveikino brolį su gimtadieniu, po to su dukterimi lankėsi prekybos centre „Maxima“. Nebuvo išgėręs, nes reikėjo vairuoti automobilį.

„Vakare sugrįžęs į namus prie žmonos nesiartinau, nes ji buvo girtutėlė – dvi savaites be paliovos vartojo alkoholį. Jokių konfliktų, susistumdymų, barnių nebuvo“, – teigė V.Kalininas.

Du dešimtmečius po vienu stogu praleidę sutuoktiniai susilaukė dviejų dukterų, tačiau dabar gyvena atskiruose kambariuose, pasak V.Kalinino, tiktai dėl to, kad žmona neįveikia alkoholio traukos.

„Tris kartus per metus jai reikia pasisotinti.

Tuomet jau niekas nesustabdys – svaiginasi taip, kad neatskiria, kur vanduo, o kur degtinė. Apsvaigusi namuose klumpa, krinta ant grindų, vartaliojasi.

Kai juodasis periodas praslenka, išblaivėja, atrodo normaliai, nė lašo neįsiūlysi. Mes jau pripratome prie tokių jos maratonų“, – tamsius šeimos gyvenimo užkaborius atskleidė V.Kalininas.

Dukra muštynių nematė

Dėl žmonos traumų V.Kalininas nesijaučia kaltas: „Aš jos neliečiau, nesukėliau galvos ir nugaros skausmų, stuburo slankstelis galėjo lūžti ir kitokiomis aplinkybėmis.“

Į kaltinamojo pusę stojo tą dieną su juo bendravusi duktė: „Tėvai šiaip jau sugyvena, tiktai kai mamai užeina „daugiadienės“, santykiai pakrinka.

Tada taip ir buvo – ji gėrė nuo rugpjūčio 11 dienos.

Motina sakė, kad tėvas padaręs kažką negero, tačiau aš tuo nepatikėjau – jis nelinkęs smurtauti.“

Kita nepilnametė duktė taip pat nepastebėjo smurto proveržių: „Sugrįžęs namo tėvas nuėjo į savo kambarį, jokio triukšmo, barnių negirdėjau, niekas nesimušė, nesistumdė, nedejavo.

Po kelių dienų mama pati išsikvietė greitąją medicinos pagalbą, pamaniau, kad sveikata pablogėjo dėl girtavimo. Netikiu, kad tėvas ją daužė.“

Nebegali dirbti visą dieną

R.Kalininienė dėl patirto fizinio skausmo kaltina tiktai vyrą: „Jis pirmas man smogė į galvą, paskui dar spyrė į nugarą.

Gėriau vaistus, ligoninėje gulėjau savaitę, lankiausi privačioje klinikoje.“

Bendrovės „Vičiūnai Group“ Plungės įmonėje dirbanti moteris skundėsi dabar negalinti stovėti visą darbo dieną, pakelti daugiau kaip 10 kilogramų, vartoja skausmą malšinančius vaistus.

R.Kalininienė pripažino, kad tądien buvo lengvai išgėrusi, todėl ir nekvietė policijos į namus.

Medicinos ekspertas konstatavo, kad moters stuburo slankstelis negalėjo lūžti jai nukritus ant grindų, – tokią traumą galėjo sukelti stiprūs smūgiai buku ar kietu daiktu į juosmenį.

Nukentėjusiosios trauma prilygsta tokioms, kokias žmonės patiria per automobilių avarijas.

Nesuvokia, už ką nuteistas

Plungės teisėjas Virginijus Gadeikis patikėjo R.Kalininienės, o ne kaltinimus neigiančio jos sutuoktinio žodžiais.

Smurtautoju pripažintam plungiškiui skirta laisvės atėmimo bausmė atidėta vieniems metams. Nuteistasis įpareigotas dalyvauti trijų mėnesių elgesio pataisos programoje.

V.Kalininas į panašią istoriją buvo įsivėlęs ir anksčiau – žmona pasiskundė, kad vyras jai sužalojęs ranką. Tąsyk ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes sutuoktiniai susitaikė.

Nuteistasis apygardos teismui pateikė apeliacinį skundą ir tikisi įrodyti, kad buvo nuteistas nepagrįstai, objektyviai neišnagrinėjus visų bylos aplinkybių.

Lauks komisijos išvadų

„Pirmosios instancijos teismas išgirdo tai, ką kalbėjo žmona, pasirodžiusi tiktai viename posėdyje. Mano ir kitų asmenų parodymai niekam nerūpėjo“, – piktinosi plungiškis.

Teisme kalbėjęs kitas teismo medicinos ekspertas Paulius Petreikis atkreipė dėmesį, kad ant R.Kalininienės kūno nebuvo jokių išorinių smurto žymių – mėlynių, sumušimų, kraujosruvų: „Tokių stuburo traumų nebūna, kai žmogus nuo smūgio į nugarą svyra pirmyn.

Slankstelis galėjo lūžti anksčiau dėl kaulų išretėjimo. Tada užtenka ir menko poveikio.“

Ekspertų išvados dėl nesunkių R.Kalininienės kūno sužalojimų ir jų vertinimo teisme susikirto.

Klaipėdos apygardos teismo kolegija, siekdama pašalinti prieštaravimus, sustabdė bylą – moters stuburo traumos pobūdžiui nustatyti skirta kompleksinė teismo medicinos ekspertizė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.