Teismas atvėrė dukrą praradusios mamos žaizdą: žudikui bausmė iki gyvos galvos virto 8 metais

„Kaip gali sulaukti pasigailėjimo žmogus, kuris glosto vaikams galvą, o po kelių valandų nužudo jų motiną?“ – klausė šiaulietė Aldona Žičkienė, pakraupusi, kad teismas jos dukters žudikui suteikė viltį grįžti į laisvę.

Šiaulietė A.Žičkienė teigė visais būdais sieksianti, kad jos dukters Linos žudikas negalėtų sugrįžti į laisvę.
Šiaulietė A.Žičkienė teigė visais būdais sieksianti, kad jos dukters Linos žudikas negalėtų sugrįžti į laisvę.
Šiaulietė A.Žičkienė teigė visais būdais sieksianti, kad jos dukters Linos žudikas negalėtų sugrįžti į laisvę.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiaulietė A.Žičkienė teigė visais būdais sieksianti, kad jos dukters Linos žudikas negalėtų sugrįžti į laisvę.<br>R.Vitkaus nuotr.
25 metus kalėjusiam R.Bružui kalėjimo vartai atsivers po 8 metų.
25 metus kalėjusiam R.Bružui kalėjimo vartai atsivers po 8 metų.
Šiaulietė A.Žičkienė teigė visais būdais sieksianti, kad jos dukters Linos žudikas negalėtų sugrįžti į laisvę.
Šiaulietė A.Žičkienė teigė visais būdais sieksianti, kad jos dukters Linos žudikas negalėtų sugrįžti į laisvę.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 5, 2019, 12:08 PM, atnaujinta Oct 5, 2019, 12:31 PM

Šiaulių apygardos teismas nusprendė netenkinti už jaunos moters nužudymą iki gyvos galvos įkalinto 67 metų Remigijaus Bružo prašymo sušvelninti bausmę, tačiau kalinio skundą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas jį patenkino.

R.Bružui skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė pakeista į terminuotą aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Šiaulietė žada kovoti

Apeliacinio teismo sprendimas pribloškė R.Bružo auka tapusios jaunos šiaulietės motiną 78 metų A.Žičkienę: „Kaip galima švelninti bausmę žmogui, kuris neatitinka visų įstatyme dėl bausmės sušvelninimo numatytų kriterijų?“

Atidžiai Apeliacinio teismo nutartį išstudijavusi moteris sakė joje radusi net dvidešimt teiginių, kurie, jos žodžiais tariant, yra melas.

Šiaulietė piktinosi ir dėl to, kad buvo nušalinta nuo jai svarbų sprendimą priėmusio Apeliacinio teismo proceso: „R.Bružo prašymas sušvelninti jam skirtą bausmę Šiaulių apygardos teisme buvo svarstomas viešame posėdyje, tad galėjau išreikšti nuomonę, o į mano dukters žudiko apeliacinio skundo svarstymą aš nebuvau kviečiama.“

Gavusi Apeliacinio teismo nutartį šiaulietė kreipėsi pagalbos į kelis advokatus.

„Perskaitę teismo sprendimą jie tik pabaksnojo pirštu į paskutinį sakinį, kuris sako, kad „ši nutartis įsigalioja nuo jos priėmimo dienos ir yra neskundžiama“.

Tačiau tai manęs nesustabdė. Aš ieškau advokato, kurio padedama galėčiau apskųsti ne pačią nutartį, o ją priėmusių teisėjų veiksmus. Jų pasirašytoje nutartyje per daug melagingų faktų. Manau, kad taip nukentėjusieji negali būti žeminami“, – „Lietuvos rytui“ sakė rankų nuleisti neketinanti A.Žičkienė.

Įvertino norą keistis

Rašytinio proceso tvarka R.Bružo skundą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas nusprendė, kad Šiaulių apygardos teismas, spręsdamas klausimą dėl bausmės sušvelninimo, tinkamai neįvertino visų byloje esančių aplinkybių, todėl padarė nepagrįstą išvadą ir netenkino Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimo.

Apeliacinio teismo nuomone, nors R.Bružui ir buvo nustatyta vidutinė nusikalstamo elgesio rizika, kuri tiktai per vieną balą skiriasi nuo žemos rizikos (vidutinė nusikalstamo elgesio rizika nustatoma surinkus nuo 41 iki 99 balų).

Teismas atkreipė dėmesį į įkalinimo įstaigų pateiktas charakteristikas nuo 1997 iki 2018 metų. Iš jų esą matyti, kad nuteistasis R.Bružas jau nuo 1998 metų stengiasi nepažeisti vidaus tvarkos ir rodo norą keistis.

Iš klaidos nepasimokė

Beveik pusę gyvenimo už grotų praleidęs R.Bružas pirmąkart į teisiamųjų suolą sėdo jaunystėje – per apiplėšimą jis bandė auką pasmaugti, tačiau ji liko gyva.

Už sunkų kūno sužalojimą nuteistas R.Bružas tada buvo įkalintas septyneriems metams.

Grįžęs į laisvę vyras vedė, įsidarbino, bet įnikęs į alkoholį neteko ir darbo, ir šeimos.

1994 metais po skyrybų be pastogės likęs R.Bružas glaudėsi pas pažįstamus, toliau girtavo ir netruko patekti į policijos akiratį dėl spalvotųjų metalų ir gyvulių vagysčių.

Sukurpė nužudymo planą

Į Šiaulius 42 metų sulaukęs R.Bružas atsibastė per 1994-ųjų Jonines.

Kišenėse švilpavo vėjai, todėl vyras sukurpė kraupų planą.

Skelbimą laikraštyje apie superkamus spalvotuosius metalus perskaitęs R.Bružas sumanė įvilioti pirkėją į mišką ir nužudęs jį pagrobti pinigus.

Pasiūlęs pirkti 500 kilogramų vario laužo R.Bružas sulaukė kvietimo atvažiuoti į supirkėjo namus.

Čia jo laukė metalo supirkėjo žmona 22 metų Lina, ji sutiko važiuoti pirkti metalo.

Prieš išvažiuodamas R.Bružas dar paglostė abi dvejų ir trejų metų Linos dukreles, pasidžiaugė, kokios jos gražios.

Pinigus švaistė Palangoje

Automobilį vairavusią moterį R.Bružas miške pasmaugė, kūną įmetė į melioracijos griovį ir pagrobęs pinigus paspruko.

Nusikaltimą R.Bružas planavo su bendrininku, bet jis į sutartą vietą atėjo vėliau ir auką rado jau nužudytą.

Žudikas patraukė į Palangą, čia per savaitę ištaškė iš aukos pagrobtus 700 JAV dolerių, o sužinojęs, kad yra ieškomas, ėmė slapstytis.

Į medį – su kilpa ant kaklo

Nesulaukę į namus grįžtančios šiaulietės jos artimieji ieškojo patys, kreipėsi ir į policiją. Nužudytos moters kūnas buvo rastas po dvi dienas trukusių paieškų.

Paaiškėjo, kad žudikas iš aukos pagrobė ne tik pinigus, bet ir du auksinius žiedus bei paauksuotą laikrodį.

Paskelbus įtariamojo paiešką kriminalistai gavo jo laiškų, kuriuose R.Bružas prisipažino įvykdęs nusikaltimą.

Žudikas buvo sulaikytas netoli tos vietos, kur įvykdė nusikaltimą.

Išvydęs policininkus R.Bružas įsiropštė į medį ir užsinėręs virvę ant kaklo grasino pasikarti, jei pareigūnai bandys jį sulaikyti.

Žudiką turėjo sušaudyti

Teisme R.Bružas jau neigė kaltę ir tvirtino, kad šiaulietę nužudė jam nepažįstamas asmuo.

Tokiais kaltinamojo paistalais nepatikėjęs Šiaulių apygardos teismas 1995 metų kovo 7 dieną paskyrė R.Bružui griežčiausią bausmę – mirties bausmę sušaudant.

Tų pačių metų rugpjūčio 10 dieną Apeliacinis teismas šią bausmę pakeitė į įkalinimą iki gyvos galvos.

Gavo karalienės dovaną

Visam gyvenimui už grotų pasodintas R.Bružas išgarsėjo, kai dar su keliais kaliniais nusprendė siekti aukštojo mokslo diplomo ir pasišovė savarankiškai išmokti anglų ir švedų kalbas.

Europos Sąjungos finansuojamos aukštojo mokslo studijų programos R.Bružas taip ir nebaigė.

Pedagogikos ir psichologijos studijas R.Bružas nutraukė būdamas ketvirtame kurse.

Šį žingsnį jis grindė tuo, kad pašlijo sveikata.

Vėl dėmesio centre R.Bružas atsidūrė po to, kai Lukiškėse kalinamus nuteistuosius aplankiusi Švedijos karalienė Silvia jam padovanojo kompiuterį.

Dauguma prašymų buvo atmesti

Šiemet, kai Seimas pritarė Teisingumo ministerijos pateiktoms pataisoms dėl bausmių persvarstymo, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei Šiaulių apygardos teismai gavo 34 teikimus dėl paskirtos laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Teismai jau išnagrinėjo 28 teikimus: 25 buvo atmesti, o trys – patenkinti.

Kauno apygardos teismas už dviejų žmonių nužudymą nuteistam Arūnui Vaideliui skyrė terminuotą 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tokią pat 8 metų laisvės atėmimo bausmę Vilniaus apygardos teismas skyrė už nepilnametės mergaitės pasmaugimą laisvės atėmimu iki gyvos galvos nuteistam klaipėdiečiui Vygantui Railai.

Vilniaus apygardos teismas sušvelnino bausmę ir iki gyvos galvos nuteistam Rimui Bražinskui. Jam skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Žiauriai taksistą nužudęs alytiškis R.Bražinskas tapo pirmuoju nepriklausomybę atgavusios Lietuvos valstybės piliečiu, nuteistu mirties bausme. Vėliau ši bausmė buvo pakeista į įkalinimą iki gyvos galvos.

Didžioji dalis bausmės sušvelninimo apygardų teismuose nesulaukusių nuteistųjų kreipėsi į Apeliacinį teismą.

Šis teismas gavo 19 iki gyvos galvos nuteistų asmenų prašymų pakeisti žemesnės instancijos teisme priimtą jiems nepalankų sprendimą. Apeliacinis teismas jau išnagrinėjo 17 tokių prašymų. Du prašymai buvo patenkinti.

Kalėjimas iki gyvos galvos į terminuotą 8 metų laisvės atėmimo bausmę buvo pakeistas R.Bružui ir Renatui Grubliauskui.

Laisvės atėmimu iki gyvos galvos už dviejų žmonių nužudymą bendrininkų grupėje dėl savanaudiškų paskatų R.Grubliauskas buvo nuteistas 1999 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.