Gimdyvei apkarto alkoholis: norui pasiimti kūdikį buvo sutrukdyta

Klaipėdos apylinkės teismą pasiekė dar negirdėta byla – bus teisiama motina, kuri girta pagimdė girtutėlį kūdikį. Naujagimio kraujyje buvo aptiktos net keturios promilės alkoholio.

Klaipėdos apylinkės teismą pasiekė dar negirdėta byla – bus teisiama motina, kuri girta pagimdė girtutėlį kūdikį. <br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Klaipėdos apylinkės teismą pasiekė dar negirdėta byla – bus teisiama motina, kuri girta pagimdė girtutėlį kūdikį. <br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Klaipėdos ligoninėje girtutėlis gimęs kūdikis dabar auga globėjų namuose.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos ligoninėje girtutėlis gimęs kūdikis dabar auga globėjų namuose.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Janušonis: „Stebuklas, kad mažylė liko gyva. Toks alkoholio kiekis mirtiną grėsmę kelia net suaugusiems žmonėms.“
V.Janušonis: „Stebuklas, kad mažylė liko gyva. Toks alkoholio kiekis mirtiną grėsmę kelia net suaugusiems žmonėms.“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 19, 2019, 11:53 AM

Ikiteisminis tyrimas dėl Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) gimusio neblaivaus kūdikio buvo pradėtas iškart po to, kai paaiškėjo, kad 35 metų gimdyvė irgi buvo girta.

Medikai stebisi, kad naujagimis liko gyvas, – jo organizme nustatyta mirtina alkoholio koncentracija.

Kai ligoninėje išblaivėjusi motina pareiškė norą pasiimti kūdikį, medikai sunerimo.

Pasipriešino ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba – kreipėsi į teismą, kad pagimdyta mergaitė būtų perduota į kūdikių namus, kurie surastų globėjus.

Šiuo metu vaikas auga globėjų šeimoje, o jo motinai gresia baudžiamoji atsakomybė dėl sunkiai sutrikdytos naujagimio sveikatos.

Prokurorai kaltina gimdyvę

„Tyrimas buvo pradėtas dėl sunkaus naujagimio sveikatos sutrikdymo.

Biologinės motinos veiksmų nevertinome kaip apgalvoto tyčinio nusikaltimo, nes ji alkoholį vartojo, kai vaisius dar buvo įsčiose.

Moteris kaltinama pakenkusi savo kūdikiui dėl neatsargumo“, – kalbėjo Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.

Paaiškėjo, kad kaltinamoji nėštumo metu elgėsi nerūpestingai: nesilankė pas gydytojus, nesidomėjo vaisiaus raida, girtavo numojusi ranka į riziką.

Prokuroras prisipažino, kad tokia byla – pirmoji Lietuvoje, todėl pradžioje buvo kilę tam tikrų neaiškumų dėl gimdyvės poelgių teisinio apibrėžimo, jos kaltės nustatymo: „Kaltinimai pagrįsti objektyviomis medikų išvadomis, kitų girtuokliaujančių motinų ir jų vaikų stebėsenos duomenimis.“

Medikai vos susikalbėjo

Gimdyvė, kuriai netrukus teks stoti prieš teismą, į Klaipėdos ligoninę buvo atvežta balandžio 10-ąją greitosios medicinos pagalbos automobiliu iš Telšių.

Medikai su šia moterimi negalėjo susišnekėti, nes ji buvo smarkiai apsvaigusi nuo alkoholio.

Prieš tai Telšių medikai jau buvo ištyrę gimdyvę, kurios įsčiose spurdėjo gyvybė.

Nusprendus, kad kūdikis gali gimti neišnešiotas, moteris skubiai buvo išgabenta į uostamiestį. Apie tai informuoti KUL Akušerijos ir ginekologijos departamento medikai jau buvo pasirengę suteikti pagalbą ir gimdyvei, ir naujagimiui.

Pergabenta į Klaipėdos ligoninę moteris vis dar buvo girta, agresyviai nusiteikusi skeryčiojosi – jos organizme aptiktos 2 promilės alkoholio.

Prieš vidurdienį per 28 minutes ji pagimdė vos dviejų kilogramų svorio ir 50 centimetrų ūgio kūdikį.

Girtas buvo ir naujagimis

Ištyrę naujagimio kraują uostamiesčio medikai pašiurpo – alkoholio koncentracija jo organizme buvo dvigubai didesnė nei motinos.

Girtos moters pagimdytos mergaitės kūnas skleidė stiprų etilo alkoholio kvapą.

Kūdikis blaškėsi ir verkė – regis, ir jį, kaip ir motiną, tuo metu kankino abstinencijos sindromas.

Maža to, ištyrus naujagimės kraują organizme pastebėta ir infekcijos požymių.

Naujagimis buvo gydomas antibiotikais.

„Pirmą kartą per ketvirtį amžiaus išvydau ligoninėje pagimdytą girtą kūdikį“, – stebėjosi KUL Neonatologijos centro, kur laikomi daugiau nei pusantro kilogramo sveriantys sunkios būklės naujagimiai, vadovė Albina Bulauskienė.

Stebuklas, kad liko gyvas

Iš mergaitės, perkeltos į Naujagimių reanimacijos skyrių, organizmo buvo šalinamas alkoholis – lašelinėmis leidžiami stiprinantys medikamentai, taikomos kitokios detoksikacijos priemonės, ji buvo nuolat stebima medikų.

„Stebuklas, kad mažylė liko gyva.

Toks alkoholio arba narkotinių medžiagų kiekis organizme mirtiną grėsmę kelia net ir suaugusiems žmonėms, o ką kalbėti apie kūdikius.

Sudėtinga buvo ne tik kūdikio, bet ir gimdyvės sveikatos būklė – jai diagnozuotos sunkios vidaus organų ligos.

Medikai įtarė, jog būdama nėščia moteris alkoholį vartojo ilgai ir nesustodama, galbūt net kiekvieną dieną“, – sakė KUL vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Paaiškėjo, kad moteris klajojo po Lietuvą – į Telšius atvyko iš Anykščių. Prieš gimdymą jokiuose sveikatos priežiūros centruose ar moterų konsultacijoje ji nesilankė.

Pastarasis gimdymas anykštėnei nebuvo pirmas – tai byloja cezario pjūvis. Po tokių operacijų vėl pastojusios moterys privalo elgtis itin atsargiai ir atsakingai, kad gimdant nebūtų sunkių komplikacijų.

Moteris murdėsi alkoholio liūne

Surdegio miestelio (Anykščių r.) gyventojai irgi susijaudinę sekė naujienas apie Klaipėdoje pagimdyto girto vaikelio sveikatos būklę. Daugelis puikiai pažįsta čia augusią ir gyvenusią motiną bei jos sugyventinį.

„Buvo darbšti, labai gera, kol nepradėjo gerti, susirasdavo visokiausių darbų, uogaudavo“, – pasakojo artimiausi moters kaimynai.

Buvęs sugyventinis prisiminė, kad moteris į girtuoklystės liūną įklimpo ūgtelėjus pirmai dukteriai, dėl to ją ir prarado: „Pas mane ji gyveno neilgai, gal kokius ketverius metus. Kai patekau į kalėjimą, susirado kitą draugą. Jis persipjovė gerklę, tada vėl pas mane atlėkė – kelerius metus gyvenome, o paskui vėl išėjo.“

Anykštėnė išvyko pas motiną, gyvenančią Telšiuose. Ji žadėjo dukteriai surasti darbo. Socialiniai darbuotojai po šiurpaus gimdymo įtaria, kad vėl pastojusi moteris girtuokliavo be perstojo.

Sužinoję, kad gimdyvei už kūdikio sveikatos sutrukdymą gresia maksimali trejų metų laisvės atėmimo bausmė, netikėtai išgarsėjusio Surdegio gyventojai gūžčiojo pečiais ir šypsojosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.