Prakalbo po skandalo nušalintas Kauno policijos vadovas, S. Skvernelis departamento sprendimą vadino „keistu“

Policijos departamento vadovybei trečiadienį per spaudos konferenciją paskelbus apie naujas Kauno teisėsaugos korupcijos bylos tyrimo detales ir šio miesto policijos vadovo Dariaus Žukausko nušalinimą dėl įtartinos veiklos ir ryšių, pastarasis davė atkirtį socialiniuose tinkluose.

 S.Skvernelis policijos departamento sprendimą nušalinti D.Žukauską pavadino keistu.<br> lrytas.lt koliažas.
 S.Skvernelis policijos departamento sprendimą nušalinti D.Žukauską pavadino keistu.<br> lrytas.lt koliažas.
 Kauno policijos vadovas D.Žukauskas (dešinėje) davė atkirtį L.Pernavui ir kitiems šalies policijos vadovams.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Kauno policijos vadovas D.Žukauskas (dešinėje) davė atkirtį L.Pernavui ir kitiems šalies policijos vadovams.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Kauno policijos vadovas D.Žukauskas davė atkirtį L.Pernavui ir kitiems šalies policijos vadovams.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Kauno policijos vadovas D.Žukauskas davė atkirtį L.Pernavui ir kitiems šalies policijos vadovams.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Kauno policijos vadovas D.Žukauskas davė atkirtį L.Pernavui (nuotr.) ir kitiems šalies policijos vadovams.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Kauno policijos vadovas D.Žukauskas davė atkirtį L.Pernavui (nuotr.) ir kitiems šalies policijos vadovams.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 30, 2019, 3:25 PM, atnaujinta Oct 30, 2019, 9:24 PM

„Reaguodamas į šiandien viešoje erdvėje paskelbtą naujieną, noriu informuoti, kad mane sunku nustebinti, tačiau policijos vadovybės neadekvatūs kaltinimai ir pirmadienį nuskambėjęs generalinio komisaro L. Pernavo siūlymas man eiti į pensiją, o jei ne – bus imtasi kitų priemonių mane eliminuoti iš Kauno policijos vadovo pareigų, išmušė iš pusiausvyros ir atėmė tikėjimą Policijos departamento vadovų veiklos metodais, – feisbuke parašė D.Žukauskas.

Pasak D.Žukausko, jo gyvenimo pamatas – daugiau 20 metų trunkanti tarnyba policijoje, tarnavimas žmonėms.

„To rezultatas – sėkmingi tyrimai, ne vien Lietuvoje, ištirti sunkūs nusikaltimai, kurių be pasitikėjimo, kolegų ir visų, su kuriais dirbau, palaikymo, pasiekiančio nuolat, net ir vaiko priežiūros atostogose, kuriose esu jau 7 mėnesius, nebūtume pasiekę.

Nepagrįsti teiginiai, vertinimai, gandai – taip matau šią skaudžią situaciją.

Tyrimai atliekami ikiteisminiuose tyrimuose, tarnybinių patikrinimų metu, o ne spaudos konferencijose. Esu ramus ir tikiu tiesa“, – pareiškė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.

Ryšiai sukėlė įtarimų

Patyręs kriminalistas, dukart geriausiu Lietuvos metų sekliu išrinktas 48 metų D.Žukauskas lapkričio 4 dieną turėjo sugrįžti į darbą pasibaigus vaiko auginimo atostogoms, tačiau trečiadienį generalinis policijos komisaras Linas Pernavas nusprendė jį nušalinti nuo pareigų. Apie tai L.Pernavas pranešė spaudos konferencijos metu.

Policijos departamento vadovams kilo rimtų abejonių, ar Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariatui (VPK) ketverius metus vadovaujantis D.Žukauskas gali dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija.

Įtarimai dėl D.Žukausko kilo surinkus duomenis apie jo ryšius, veiklą, asmenines, dalykines savybes.

Įžvelgus grėsmę įslaptintos informacijos saugumui, tarnybai ir policijos reputacijai, pradėtas tarnybinis patikrinimas, o D.Žukauską nuspręsta nušalinti nuo lapkričio 4 dienos. Kauno apskrities VPK viršininko pareigas šiuo metu laikinai eina Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas.

Nemalonios žinios laukė ir kitų Kauno pareigūnų. Spaudos konferencijoje E.Jablonskas pranešė, jog šiame mieste išryškėjo policijos sisteminės korupcijos požymiai, vadovų aplaidumas, nesugebėjimas sukontroliuoti pavaldinių, netinkamas darbas su dokumentais.

Aptikus akivaizdžius trūkumus, nuspręsta atlikti Kauno apskrities VPK ekonominių ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybų auditą.

Į laikinąją sostinę atvyko dešimt Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų, kurie laikinai pakeis vadovaujančias pareigas užimančius kauniečius kolegas.

Kai kurių Kauno policijos skyrių vadovus ketinama perkelti į kitas pareigas, atliekami tarnybiniai patikrinimai.

Mastai – milžiniški

Kauno policiją spalį sukrėtė skandalas – Kriminalinės policijos biuro ir Imuniteto valdybos pareigūnams atliekant tyrimą ėmė aiškėti, kad kolegos iš laikinosios sostinės yra įmerkę rankas į šešėlinį verslą, dangsto nelegalią alkoholio, tabako, vogtų automobilių dalių, rūbų, papuošalų prekybą, kontrabandą, o drumzlinomis pogrindžio upėmis teka milijonai eurų.

Nusikaltėlių tinklas demaskuotas ilgą laiką sekant konfiskuotus daiktus saugančias firmas. Prekės turėjo būti sunaikintos, tačiau iš tikrųjų jos slapta būdavo realizuojamos Lietuvoje ir užsienyje.

Įtarimai šioje didelio masto baudžiamojoje byloje pareikšti daugiau nei dešimčiai asmenų, tarp jų – dviem esamiems ir trims buvusiems Kauno policininkams.

Buvo suimtas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos trečiojo skyriaus viršininkas Donatas Karalukas, anksčiau pats mėgdavęs rengti spaudos konferencijas apie sėkmingas operacijas prieš šešėlį. Šiomis dienomis krata atlikta dar vieno Kauno ekonominių nusikaltimų tyrėjo namuose.

Taip pat sulaikytas buvęs Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Aurelijus Banys. Antrankiai buvo uždėti ir senam D.Karaluko pažįstamui, buvusiam Kauno policijos padalinio vadovui, kurio pavardė neskelbiama.

Situaciją įvertino ir S.Skvernelis

S.Skvernelis po Vyriausybės posėdžio teigė, kad sprendimas nušalinti yra keistas.

„Aišku, tai yra Policijos departamento sprendimai, bet jie, švelniai tariant, yra labai keisti. Aš detalių nežinau, tačiau vadovui, kuris, man atrodo, apie metus laiko yra vaiko priežiūros atostogose, yra reiškiamos pretenzijos... O pavaduotojai, atsakingi už tą veiklos sritį (...), yra niekuo dėti. Tai yra keista Policijos departamento pozicija. Galbūt jie turi kažkokios kitokios informacijos, kokiu pagrindu jie gali tokias pretenzijas vadovui reikšti“, – sakė S.Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad šis sprendimas tarsi ir rodo, kad ieškoma pagrindinių istorijos kaltininkų.

„Dabar žmogus, kuris nebuvo tarnyboje dėl įstatymu suteiktų teisių, bandomas padaryti pagrindiniu istorijos kaltininku. Man tai yra keista, bet aš nedisponuoju visa informacija“, – apibendrino S. Skvernelis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.