Lovoje su sugyventine kilęs konfliktas baigėsi teisme

Kaime gyvenantis 34 metų R. K., anksčiau turėjęs bėdų su teisėsauga dėl smurto artimoje aplinkoje ir Kelių eismo taisyklių pažeidimo, šiemet, kovo mėnesį, vaizdžiai pasakius, „užsirovė ant to paties grėblio“: pamušė sugyventinei akį, o dar po 9 dienų, būdamas sunkiai girtas, vairuodamas brangiosios automobilį be jos žinios, lėkdamas pašėlusiu greičiu atsitrenkė į pakelės medį.

Asociatyvi nuotr.<br>M.Patašiaus nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Romualdas Danielius Mažutis, silokarcema.lt

2019-11-02 10:32, atnaujinta 2019-11-02 10:40

Iš automobilio „Audi A6“ išsirioglino pats, bet iš įvykio vietos pasišalinti sutrukdė policija.

R. K. darbingas, bet nedirba. Kovo mėnesį jis padarė du nesunkius nusikaltimus turėdamas neišnykusį teistumą, yra baustas ir administracine tvarka už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, vagystes, viešosios tvarkos pažeidimus. Iš savo praeities klaidų, deja, nepasimokė, vėl peržengė įstatymų nubrėžtas ribas. Kokie šansai, kad pasitaisys ir kurs sau kitokią ateitį?

Matyt, yra, nes nuo kaltės neišsisukinėjo, sugyventinės atsiprašė, civilinius ieškinius pripažino. Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmų teisėja Dalia Zimantienė nusprendė kaltinamajam R. K. skirtą laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėti vieneriems metams.

Susikivirčijo lovoje

Kiek saldi ar sykiais apkarstanti sugyventinių buitis – jų reikalas. Tol, kol vyras ar moteris, besiaiškindami tarpusavio santykius, nesigriebia jėgos. Kad R. K. šeimoje kyla konfliktai, užfiksuota jo baudžiamoje byloje, iškeltoje pagal BK 140 str. 2 dalį (fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas artimajam giminaičiui ar šeimos nariui). Už tai baudžiama viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad R. K. yra naudojęs ir psichologinį smurtą. O kovo 13-ąją, apie 4 valandą nakties, jis savo moteriai trenkė kumščiu į veidą, pataikydamas į dešinę akį. Po to tąsė sugyventinę už plaukų. Prieš tai pora susiginčijo miegamajame kambaryje, gulėdami lovoje. Dėl ko susikivirčijo, R. K. nepamena.

Nukentėjusioji parodė, jog susipykusi su neblaiviu sugyventiniu pliaukštelėjo delnu šiam per veidą. R. K. atkeršijo skaudžiau. Valstybinės teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriaus specialisto išvadoje nurodyta, kad nukentėjusiajai sumušta dešinė akis su kraujosruva akies junginėje. Trenkta kietu buku daiktu, galimai kumščiu – padarytas sužalojimas atitiko nežymaus sveikatos sutrikdymo mastą.

Po įvykio mušeika buvo sulaikytas. R. K. atsiprašė nukentėjusiosios, o ši jam atleido. Nepaisant taikos, nukentėjusioji, patyrusi tyčinius veiksmus, pareiškė kaltinamajam civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo, prašydama priteisti iš R. K. 500 eurų. Netinkamai elgeisi – mokėk.

Kaltinamasis civilinį ieškinį pripažino. Teks jam atlyginti ir nukentėjusiosios gydymo išlaidas Valstybinei ligonių kasai – 34,18 eurų.

Važiavo pašėlusiu greičiu, kol trenkėsi į medį

Kovo 22 dieną R. . su draugu pasivaišino alumi ir degtine. Išgėrė, matyt, nemažai, nes 17 val. 30 min. paimtame kraujo mėginyje nustatyta mažiausia etilo alkoholio koncentracija rodė 3,82 promiles: sunkus girtumas. Tiek prikaušęs R. K. sėdo į sugyventinės vardu registruotą automobilį „Audi A6“. Kaip vėliau prisipažino, tikėjosi pamiegoti ir kiek prasiblaivyti. Kai užmigti nepavyko, nutarė nuvažiuoti aplankyti tėvą.

Šeimyninė sūnaitėlio misija nepasisekė, vairuodamas atsitrenkė į medį. Avarijos laikas – apie 16 val. 48 min. Kelių eismo įvykio liudytoju tapo Tauragės apskrities VPK viršininko pavaduotojas, vairavęs nežymėtą tarnybinį automobilį. Pareigūnas pastebėjo dideliu greičiu priešais atvažiuojantį automobilį „Audi A6“, kuris priekiu taranavo pakelėje augantį medį. Nuo smūgio automobilis apsisuko ir sustojo skersas važiuojamojoje kelio dalyje. Sulūžusios automobilio detalės išsibarstė ant kelio. Iš sumaitoto automobilio išlipęs vyras buvo akivaizdžiai neblaivus.

Jis mėgino pasišalinti iš įvykio vietos, tačiau pareigūnas neleido, įlaipino nepažįstamąjį atgal į automobilį, iškvietė kolegas. Automobilio savininkė tik kitą dieną sužinojo iš įvykio kaltininko, kad jis apkūlė jos lengvąją mašiną.

Kokiu momentu sugyventinis paėmė automobilio raktelius, moteris nepastebėjo. Minimas automobilis priverstinai nuvežtas į automobilių saugojimo aikštelę Šilutėje, Pramonės g. 5B. Šis „nuotykis“ kaltinamajam R. K. atsirūgs piniginėmis išraiškomis. Vartoti alkoholį ir vairuoti – brangus užsiėmimas, kai įkliūvama.

Kaltės nesikratė

R. K. baudžiamoji byla išnagrinėta atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą. Teisiamasis neneigė kaltės sumušęs sugyventinę ir vairavęs automobilį būdamas neblaivus, kai jo kraujyje buvo daugiau nei 1,5 promilės alkoholio (BK 140 str.2 d., 281 str. 7 d.). R. K. atsakomybę lengvino prisipažinimas ir nuoširdus gailestis dėl padarytų tyčinių nusikalstamų veikų, sunkino – recidyvisto reputacija. Pirmoji aplinkybė leido teismui sumažinti skiriamus bausmių terminus vienu trečdaliu. Kaltinimą palaikė prokurorė Dalia Stefa Ramanauskienė. Teisėja Dalia Zimantienė pripažino R. K. kaltu pagal abu inkriminuotus Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Už nežymų sveikatos sutrikdymą kaltinamasis R. K. pelnė 9 mėnesius nelaisvės, už tai, kad vairavo apsvaigęs nuo alkoholio – 7 mėnesius nelaisvės. Subendrinta bausmė – vieneri metai ir 3 mėnesiai nelaisvės. Šią bausmę sumažinus vienu trečdaliu R. K. galutinė bausmė – 10 mėnesių laisvės atėmimo. Bausmės vykdymas atidėtas vieneriems metams. Į bausmės laiką R.K. įskaitytos 3 laikino sulaikymo dienos nuo kovo 22 iki kovo 24-osios.

Nuosprendis paskelbtas spalio 16 dieną. R. K. įpareigotas nuo nuosprendžio paskelbimo įsiteisėjimo dienos penkis mėnesius dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje, šešis mėnesius nevartoti psichiką veikiančių medžiagų bei per visą bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį neišvykti už gyvenamosios vietos (miesto, rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Skirta baudžiamojo poveikio priemonė: R. K. trims metams neteko teisės vairuoti transporto priemones. Prisieis ir kišenę pakratyti, kuri, tikriausiai, nėra gili. Valstybės naudai iš kaltininko priteista išieškoti konfiskuotino turto (automobilio „Audi A6“) vertę atitinkančią pinigų sumą, tai yra 1 000 eurų, atlyginti nukentėjusiajai neturtinę žalą (500 eurų), pervesti Valstybinei ligonių kasai į sąskaitą 34,18 euro, atlyginti proceso išlaidas Tauragės apskrities VPK dėl automobilio nuvežimo ir saugojimo (96,01 euro). Automobilis „Audi A6“ grąžintas savininkei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.