Kokainą gabenti anglyse sumaniusį kaunietį teismas pasiuntė į kalėjimą

Tarptautinės kokaino kontrabandos grupuotės vadeiva vadinamam Vygantui Pankai už grotų teks praleisti 12 metų. Tokį nuosprendį paskelbė Kauno apygardos teismas. 

Vygantas Panka.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vygantas Panka.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vygantas Panka<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vygantas Panka<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2019, 1:38 PM, atnaujinta Nov 15, 2019, 1:40 PM

Trys su tarptautine narkotikų mafija siejami vyrai, kurie buvo kaltinami juodai dažytą kokainą gabenę anglyse, nuosprendį išgirdo jau anksčiau.

Šioje byloje buvo teisiami iš Kolumbijos kilęs 54 metų Diego Murillo, taip pat du jo bendrininkai alytiškiai – 45 metų Kęstutis Zienka ir 28 metų Vaidotas Matulaitis.

Teismas D.Murillo skyrė 9 metų, K.Zienkai - 8 metų 6 mėnesių, V.Matulaičiui - 8 metų laisvės atėmimo bausmę. Pastarasis buvo išteisintas Lietuvos Apeliaciniame teisme, o D.Murillo per klaidą buvo paleistas iš įkalinimo įstaigos ir pasislėpė.

Visi kaltinamieji nagrinėjant bylą Kauno apygardos teisme tvirtino, jog išvis nėra susiję su didelio kokaino kiekio platinimu bei kontrabanda, tačiau juos prie sienos prirėmė teisėsaugos surinkti įkalčiai. 

Iki sulaikymo Nyderlanduose gyvenęs ir save smaragdų prekiautoju vadinantis Kolumbijos pilietis D.Murillo grupuotėje atliko itin svarbų darbą – jis vienintelis sugebėjo greitai aptikti kokainą daugiau nei 100 tonų anglių krovinyje.

D.Murillo bandė tokių sugebėjimų išmokyti du savo bendrininkus iš Alytaus – automobilių remonto įmonėje dirbančius K.Zienką ir V.Matulaitį. 

Kvaišalų, dėl kurių buvo teisiama ši trijulė, vertė juodojoje rinkoje siektų 2,5 mln. eurų. Ketvirtas gaujos narys – buvęs krovinių gabenimo bendrovės direktorius kaunietis V.Panka ilgai slapstėsi nuo teisėsaugos ir pasidavė tik 2017 metų rugpjūtį. 

Įtariama, jog būtent V.Panka ir D.Murillo buvo vieni nusikaltimų grandinės organizatorių. Akmens anglys laivais iš Pietų Amerikos buvo atplukdytos į Klaipėdą, o tuomet dalis krovinio atsidūrė vienos Alytaus bendrovės sandėliuose. 

V.Matulaitis pasitiko anglyse slepiamo kokaino krovinį Alytuje, o K.Zienka organizavo jo iškrovimą. Į šį miestą atvykęs D.Murillo apsigyveno K.Zienkos namuose.

Praeityje teistas K.Zienka 2015-ųjų vasarą įkliuvo policijai, kai automobiliu „Mercedes-Benz“ gabeno pirmąją partiją iš anglių išrinktų kvaišalų. 11 kilogramų kokaino buvo sudėta į atskiras pakuotes. 

Šiuos narkotikus planuota perduoti kitiems kvaišalų platintojams. Iš viso Alytuje aptiktas 71 kilogramas kokaino. Didžioji dalis kokaino siuntos buvo skirta Rusijai, likusieji kvaišalai turėjo iškeliauti į Ukrainą, Skandinavijos šalis. 

Anglyse paslėpto kokaino buvo aptikta ir jūriniuose konteineriuose Klaipėdoje, ten rasta 200 kilogramų kvaišalų. Juos gabeno ta pati grupuotė. Dėl narkotikų uostamiestyje buvo iškelta atskira byla, o du įtariamieji yra ieškomi. 

Bendras Klaipėdoje ir Alytuje surasto kokaino kiekis – beveik 300 kilogramų, o jo vertė siekia 10 mln. eurų. Tai viena didžiausių kokaino partijų, atgabentų į Lietuvą per ketvirtį amžiaus.

Kauno policijos kriminalistai sėkmingą operaciją Alytuje surengė dar 2015 metų liepą. Pareigūnams sulaikius pirmąją siuntą, antroji jau buvo išplukdyta iš Ispanijos į Klaipėdą. 

Šio nelegalaus verslo sumanytojai buvo parengę planą grąžinti krovinį. Jūriniai konteineriai Klaipėdoje turėjo būti skubiai sukrauti į kitą laivą ir išplukdyti, bet kriminalistai buvo greitesni.  Jie 240 tonų anglių krovinį sulaikė ir uždarė akylai saugomuose sandėliuose. 

Iš pradžių abejota, ar šį kartą tarp anglių taip pat yra paslėpta kokaino, bet pradėjus darbą paaiškėjo, kad antroji siunta net didesnė negu pirmoji. Kriminalinės policijos pareigūnai visą anglių krovinį iš Kolumbijos per keletą dienų perkasė rankomis ir išrinko tuos anglių gabalus, kuriuose buvo įmaišyti narkotikai. 

Sulaikius antrąją siuntą, pareigūnams vėl teko tokia pat užduotis, nes nėra kitokio būdo išrinkti kokainą.  Pasak įvykio vietoje dirbusių pareigūnų, anglių luitai blizga, o kokaino gabalų paviršius yra matinis.

Vis dėlto tokiame dideliame anglių kiekyje išrinkti kvaišalus nėra paprasta.  D.Murillo teisme aiškino, neva jis į Lietuvą atvyko iš anglių išrinkti ne kokainą, o smaragdus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.