Telšiuose 16-metis trenkė socialinių paslaugų centro asistentei

Telšių apskrities VPK pareigūnai gavo pranešimą, kad pirmadienį, 12 val., 16-metis paauglys, Telšiuose, Karaliaus Mindaugo gatvėje esančiame Socialinių paslaugų centre, smurtavo prieš asmeninę asistentę.

Asociatyvi nuotr.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2019, 9:52 AM, atnaujinta Nov 21, 2019, 10:56 AM

Buvo pranešta, kad jauna moteris (gimusi 1997 m.) gavo smūgį į veidą.

Portalo lrytas.lt žurnalistams susisiekus su Telšių socialinių paslaugų centro direktore Rasa Gustiene, išaiškėjo daugiau istorijos detalių – šiame centre su vaiku dirbama jau nuo 2018 metų rugsėjo mėnesio. Berniukas serga autizmu. Vėliau jam buvo nustatytas I grėsmės lygis, todėl pradėta dirbti intensyviai – pasitelkta asmeninė asistentė. Toks darbo principas pradėtas nuo šių metų rugsėjo.

„Berniuko pomėgis yra nešioti baldus ir būti prie baldų, ardyti juos ir panašiai. Ir mūsų socialinė darbuotoja ir asistentė būna šalia, žiūri, kad neužsigautų, kad neužsiliptų, kad neužsimestų kažko. Ir bendrauja. Susirinkome daug informacijos, kaip su tuo vaikinu reikia elgtis. Bet tiesiog įvyko taip, kaip įvyko“, – kalbėjo R.Gustienė.

Nebe pirmas atvejis

Direktorės teigimu, toks atvejis – nebe pirmas. Šio autizmu sergančio vaiko jau buvo atsisakiusios kelios institucijos, būtent dėl jo smurto atvejų. R.Gustienė minėjo, kad tos įstaigos taip pat buvo parašiusios pareiškimus policijai.

Paauglio šeimai taip pat yra pasiūlytos socialinių darbuotojų paslaugos, tačiau tėvai jų atsisako ir teigia, kad teikiamos pagalbos reikia tik jų vaikui.

„Tėvai pavargę nuo to vaiko. Jam yra didžiuliai agresijos priepuoliai, brendimas. Situacija nepavydėtina. Aš suprantu ir tuos tėvus“, – užjautė centro vadovė.

Asistentės atsisako dirbti

Paklausta, ar yra ruošiamasi atsisakyti darbo su vaiku, kaip tai padarė ir kitos institucijos, direktorė tiksliai to pasakyti negalėjo, tačiau pasidalino, jog jau dvi darbuotojos yra atsisakiusios dirbti su problematišku vaiku.

Prieš šį įvykį jau buvo atvejis, kuomet berniukas panaudojo smurtą prieš asistentę, todėl ši atsisakė dirbti su vaiku.

R.Gustienė teigė, kad Telšių socialinių paslaugų centro vadovybė dar dvejojo dėl pareiškimo rašymo, tačiau vis dėlto buvo nuspręsta rašyti, mat, jų teigimu, tai yra rimtas dalykas ir jie neturi jokių apsisaugojimo priemonių.

„Galbūt tėvai norėtų, kad specialistai galėtų su vaiku praleisti apvalią parą, bet nežinau, ar tokių paslaugų yra Lietuvoje ir ar apskritai yra Europoje“, – svarstė direktorė.

Policijos pranešime skelbiama informacija, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.