Į teismą keliauja byla dėl beveik milijoną eurų pasisavinusio buvusio mokymo centro vadovo

Šiaulių apygardos teismui perduota ypač didelės apimties byla, kurioje korupciniais nusikaltimais kaltinamas buvęs Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktorius (ŠDRMC) Mindaugas Dėlkus ir dar trys šiauliečiai. Pareigūnai surinko duomenų, kad per sudėtingų schemų tinklą buvo pasisavinta beveik milijonas eurų.

 M.Dėlkus kaltę neigė ir sulaikytas, ir per ikiteisminį tyrimą.<br> G.Šiupario nuotr.
 M.Dėlkus kaltę neigė ir sulaikytas, ir per ikiteisminį tyrimą.<br> G.Šiupario nuotr.
Teisiamas buvęs įmonės vadovas.<br>LR prokuratūros nuotr.
Teisiamas buvęs įmonės vadovas.<br>LR prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-11-25 14:04, atnaujinta 2019-11-25 15:39

Kartu su 45 metų M.Dėlkumi prieš teismą stos jo bendraamžė sutuoktinė Jurgita, viešosios įstaigos „Tariba“ direktorius 48 metų Linas Grikietis ir buvęs Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Specialiųjų užduočių biuro viršininkas 56 metų Kęstutis Babičas.

Net pusšeštų metų nusikalstamas schemas narplioję pareigūnai M.Dėlkų kaltina galimu piktnaudžiavimu, didelės vertės turto pasisavinimu ir iššvaistymu, nusikalstamu budu gauto turto legalizavimo, sukčiavimo, kitais nusikaltimais.

Šiam šiauliečiui pareikšti kaltinimai dėl 25 nusikalstamų veikų padarymo, o padaryta žala siekia kone milijoną eurų.

Lobo iš mašinų nuomos

M.Dėlkus ir dar keli šiauliečiai buvo sulaikyti 2014 m. gegužę. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2003-2014 m. tuometinis ŠDRMC vadovas klastodamas dokumentus savo ir artimųjų vardu įregistravo automobilius ir jos išnuomojo savo paties darbovietei.

Pareigūnai išsiaiškino, kad M.Dėlkaus artimieji apie sudarytus sandorius ir klastojamus dokumentus nežinojo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, už kai kuriuos automobilius per mėnesį buvo sumokama netgi daugiau kaip 1100 eurų, o nuomai išleista suma net kelis ar keliolika kartų viršijo automobilio įsigijimo vertę.

ŠDRMC buvo išnuomoti 8 lengvieji automobiliai, 2 autobusai, mikroautobusas ir krovininis automobilis. Į transporto priemonių savininkų sąskaitas buvo pervedami nuompinigiai, bet sąskaitų duomenimis ir mokėjimo kortelėmis disponavo pats M.Dėlkus.

Paskaičiuota, kad vien už transporto priemonių nuomą buvo sumokėta net 286 tūkst. eurų.

Schemose – ir vadovo sutuoktinė

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad nusikalstamose schemose dalyvavo ir M.Dėlkaus žmona Jurgita.

Ji nuo 2008 m. buvo įdarbinta ŠDRMC projektų vadove, bet išsiaiškinta, kad ji išties nedirbo, bet atlyginimą gaudavo.

2011 m. M.Dėlkus sutuoktinę fiktyviai įdarbino dar kartą – ji pradėjo eiti vieno ŠDRMC įgyvendinamo projekto, iš dalies finansuojamo ES lėšų, vadovės pareigas.

2009–2011 m. ji taip pat buvo išėjusi nėštumo ir gimdymo atostogų, gavo motinystės bei ligos išmokas, kurios siekė beveik 17 tūkstančių eurų. Iš viso dėl šių nusikalstamų veikų ŠDRMC, Švietimo mokslo ir sporto ministerijai, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai padaryta daugiau nei 100 tūkst. eurų žala.

Pinigai keliavo į futbolo klubą

Daugiau kaip metus M.Dėlkų stebėję, o po sulaikymo dar penkerius metus įkalčius rinkę pareigūnai išaiškino, kad ŠDRMC apmokėdavo net tiekiamą interneto paslaugą vadovo namuose.

Taip pat viešoji įstaiga apmokėdavo ir sąskaitas už statybines medžiagas, kuriomis buvo remontuojami M.Dėlkaus sutuoktinės, jos tėvų vardu įregistruotuose ar statomuose objektuose, Šiaulių futbolo klubo „Juventa 99“ įrengiamame stadione.

Nustatyta, kad 2008–2013 m. šis futbolo klubas su įvairiomis uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis sudarė ne mažiau kaip 49 paramos sutartis. Buvęs klubo prezidentas K.Babičas didžiąją dalį lėšų – daugiau nei 218 tūkst. eurų nepagrįstai perdavė buvusiam ŠDRMC vadovui.

Siekiant nuslėpti neteisėtą lėšų perdavimą pastarajam, buvo klastojami buhalteriniai dokumentai ir apgaulingai tvarkoma klubo apskaita.

Pirko apartamentus Bulgarijoje

Tyrimo duomenimis, buvęs ŠDRMC vadovas 2010 m. įkūrė viešąją įstaigą „Tariba“, kuri buvo naudojama kaip priedanga neteisėtai veiklai nuslėpti. Buvo siekiama, kad kuo daugiau ŠDRMC lėšų neteisėtai ir nepagrįstai nukeliautų į šią viešąją įstaigą, o vadovas vėliau šias lėšas galimai galėtų užvaldyti ir panaudoti savo asmeniniams poreikiams.

Tarp ŠDRMC ir viešosios įstaigos „Tariba“ buvo pasirašytos net 53 sutartys dėl įvairių paslaugų, tarp jų – valymo, buhalterinės apskaitos, virtuvės ir kavos pertraukėlių rengimo, dviejų lengvųjų automobilių ir krovininio automobilio su priekaba nuomos.

Beveik pusė visų sudarytų sandorių buvo akivaizdžiai nesutampantys su ŠDRMC interesais, ekonomiškai nepagrįsti, finansiškai nenaudingi ir nelogiški. Už visus šiuos sandorius viešajai įstaigai buvo nepagrįstai sumokėta daugiau nei 207 tūkst. eurų suma.

Be to, surinkta duomenų, kad už nusikalstamu būdu įgytus pinigus buvo nupirkti dveji apartamentai Bulgarijoje, šalia M.Dėlkaus namų esantis žemės sklypas, automobilių stovėjimo aikštelė, transporto priemonės.

Ieškinys – per 0,7 milijono eurų

Per itin didelio masto tyrimo pareigūnams teko apklausti net 130 liudytojų, buvo atlikti aštuonių bendrovių ir fizinių asmenų ūkinės-finansinės veikos, rašysenos tyrimai. Bylos medžiagą sudaro net 82 tomai.

Įtarimai buvo pareikšti dar didesnei grupei asmenų, bet penki asmenys nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą.

Kaltinamasis M.Dėlkus ir jo sutuoktinė kaltės nepripažįsta. Tuo tarpu kitu du teisiamieji K.Babičas ir L.Grikietis prisipažino, kad buvo pridėję prie nusikalstamų veikų.

Paskaičiuota, kad žala siekia beveik milijoną eurų. Tiesa, ieškinių yra mažiau – bendra suma viršija 0,7 milijono eurų. Futbolo klubas „Juventa 99“ ieškinio nepareiškė, nors jam ir buvo padaryta 218 tūkstančių eurų nuostolių.

Civiliniams ieškiniams užtikrinti areštuotas kaltinamųjų kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas, piniginės lėšos.

Stebino mėgavimasis prabanga

M.Dėlkus praeityje buvo žinomas futbolininkas - žaidė Šiaulių „Sakalo“ ir „Karedos“, Klaipėdos „Atlanto“, Panevėžio „Ekrano“ klubuose.

Šiaulietis mėgo prabangą: prieš sulaikymą vairavo tviskantį penktosios klasės BMW, o jo sutuoktinė - apynaujį visureigį „Toyota Land Cruiser“.

„Lietuvos ryto“ duomenimis, į Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigto ŠDRMC vadovą M.Dėlkų operatyvininkų akys nukrypo būtent dėl neslepiamos prabangos ir sukauptų turtų.

ŠDRMC ruošiami vairuotojai, rengiami profesiniai kursai suaugusiesiems, amato mokomi neįgalieji.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.