Teismas atmetė dėl prekybos poveikiu nuteistos buvusios prokurorės L. Balaišienės skundą

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė dėl prekybos poveikiu nuteistos buvusios prokurorės Lilijos Balaišienės skundą ir paliko galioti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams. 

 Prokuratūra prašė L. Balaišienei skirti realią penkerių metų bausmę, tačiau kolegija nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti taikant lygtinį laisvės atėmimą.  <br> R.Neverbicko nuotr. iš archyvo
 Prokuratūra prašė L. Balaišienei skirti realią penkerių metų bausmę, tačiau kolegija nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti taikant lygtinį laisvės atėmimą.  <br> R.Neverbicko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2019, 10:43 AM, atnaujinta Nov 28, 2019, 10:44 AM

Teisėjų kolegijos pirmininkas Albinas Bielskis per posėdį sakė, kad nuspręsta atmesti L. Balaišienės, kito bylos nuteistojo Vadimo Pachomovo ir prokuratūros skundus.  

„Teisėjų kolegija padarė išvadą, kad Kauno apygardos teismas tinkamai išnagrinėjo bylą“, – kalbėjo teisėjas.  

Buvusi prokurorė prašė ją išteisinti, o nuteistasis V. Pachomovas prašė perkvalifikuoti veiką į piktnaudžiavimą ir skirti švelnesnę bausmę. 

Prokuratūra prašė L. Balaišienei skirti realią penkerių metų bausmę, tačiau kolegija nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti taikant lygtinį laisvės atėmimą.  

Kauno apygardos teismas penkeriems metams iš L. Balaišienės buvo atėmęs teisę dirbti valstybės tarnyboje. 

Pirmos instancijos teismas buvusios prokurorės pažįstamą V. Pachomovą pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu ir jam skyrė trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. 

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje pradėtas 2014 metų gruodį generalinio prokuroro sprendimu. Surinkta duomenų, kad kaltinamieji iš vieno vilniečio reikalavo kyšio ir paėmė 10 tūkst. eurų už palankių jo atžvilgiu proceso sprendimų priėmimą prokurorės kontroliuotame ikiteisminiame tyrime. 

Bylos duomenimis, L. Balaišienė, vykdžiusi ikiteisminį tyrimą dėl iššvaistytų lėšų, susitarė su V. Pachomovu iš vieno įtariamųjų pareikalauti kyšio. 

V. Pachomovas iš verslininko prašė 20 tūkst. eurų, vėliau susitarė, kad jam bus perduota 15 tūkst. eurų už tai, kad L. Balaišienė priimtų palankius procesinius sprendimus jo byloje. 

Kaip įrodymą, kad iš tiesų yra siųstas prokurorės, V. Pachomovas verslininkui parodė originalų dokumentą iš jo bylos, gautą iš L. Balaišienės. Per du kartus gavęs 10 tūkst. eurų iš verslininko, V. Pachomovas, bylos duomenimis, pakeitė kupiūras banke ir perdavė L. Balaišienei 5 tūkst. eurų. 

Buvusi prokurorė šias aplinkybes kategoriškai neigia ir tikina nieko nežinojusi apie V.Pachomovo susitarimus su verslininku. Ji neneigia davusi jam dokumentą iš bylos ir papasakojusi apie savo planuojamus priimti sprendimus, bet teigia tai dariusi vardan draugystės. 

2015 m. sausį L. Balaišienė atleista iš pareigų Vilniaus apygardos prokuratūroje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.